Hodnocení příjmu vybraných nutrientů v pokrmech
Autor: | Bc. Valeriya Kuznetsova |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Ing. CSc. Jan Pánek |
Čím dál víc se zvyšuje zájem obyvatelstva o výživu, mnoha lidi snášejí jist zdravě, kontrolují svoji tělesnou váhu a sleduji nutriční hodnotu potravy. Hodnocení příjmu nutrientů v pokrmech se stává nejvíc aktuálním problémem v případě nemoci, v době těhotenství, kojeni a také u dětí a dospívajících. U průmyslové vyrobených potravin pro určení nutriční hodnoty stačí jenom přečíst obal, v případě vlastně připraveného jídla to není tak jednoduché. Dříve byly údaje o výživových hodnotách potravin těžko dostupné, v současné době je velké množství jak literárních, tak internetových zdrojů týkajících se dané problematiky. Na množství nutrientů v pokrmu má vliv spousta faktorů, proto hodnoty uvedeny v databázích jsou vždycky průměrné, ale důležité aby se od sebe příliš nelišily. Cílem mé prací bylo porovnat informační zdroje složeni potravin mezi sebou a pak určit rozdíly mezi uvedenými a experimentálně stanovenými hodnotami nutrientů ve vybraných pokrmech. Porovnání prokázalo některé rozdíly v kalkulovaných a stanovených hodnotách bílkovin a tuku. Všechny prozkoumané zdroje informace o složení potravin máji své přednosti a nedostatky, občas v nich se objevují drobné chyby, ale většina údajů je dosti spolehlivá.