Využití programu STATISTICA v senzorické analýze
Autor: | Bc. Denisa Koštejnová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská, Ing. Vojtech Ilko |
V senzorické analýze je statistické zpracování velkého množství dat velice důležité. Pozornost musí být věnována výběru vhodné statistické metody, protože na tom záleží, jaké informace z dat získáme. Cílem práce bylo ukázat různé možnosti využití statistických metod. Byly porovnány výsledky získané pomocí programu STATISTICA – konkrétně pomocí histogramů, faktorové a shlukové analýzy nebo analýzou hlavních komponent. Data pro vyhodnocení byla získána ze senzorického hodnocení grafickou profilovou zkouškou čtyř různých vzorků chleba.
Zároveň byla pomocí sekvenční analýzy (ISO norma 16820 z roku 2011) porovnána citlivost hodnotitelů na odlišnou koncentraci vápníku a hořčíku ve vzorcích vody (voda destilovaná, měkká a tvrdá). Zavedení tohoto typu statistického zpracování dat pro rozdílové metody je žádoucí, jelikož umožňuje snížit počet analýz požadovaných pro hodnocení, což vede k úspoře času a peněz.