Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014
iduzel: 18604
idvazba: 22974
šablona: stranka
čas: 19.4.2024 10:56:59
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 18604
idvazba: 22974
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/18561/18562/18599/18604'
iduzel: 18604
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23811/18562/18599/18604
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Využití programu STATISTICA v senzorické analýze

Autor: Bc. Denisa Koštejnová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská, Ing. Vojtech Ilko

 

V senzorické analýze je statistické zpracování velkého množství dat velice důležité. Pozornost musí být věnována výběru vhodné statistické metody, protože na tom záleží, jaké informace z dat získáme. Cílem práce bylo ukázat různé možnosti využití statistických metod. Byly porovnány výsledky získané pomocí programu STATISTICA – konkrétně pomocí histogramů, faktorové a shlukové analýzy nebo analýzou hlavních komponent. Data pro vyhodnocení byla získána ze senzorického hodnocení grafickou profilovou zkouškou čtyř různých vzorků chleba.

Zároveň byla pomocí sekvenční analýzy (ISO norma 16820 z roku 2011) porovnána citlivost hodnotitelů na odlišnou koncentraci vápníku a hořčíku ve vzorcích vody (voda destilovaná, měkká a tvrdá). Zavedení tohoto typu statistického zpracování dat pro rozdílové metody je žádoucí, jelikož umožňuje snížit počet analýz požadovaných pro hodnocení, což vede k úspoře času a peněz.

Aktualizováno: 15.6.2015 13:16, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi