Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014
iduzel: 18569
idvazba: 22937
šablona: stranka
čas: 18.4.2024 14:03:20
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 18569
idvazba: 22937
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/18561/18562/18598/18569'
iduzel: 18569
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23811/18562/18598/18569
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Analýza monohydroxylovaných polycyklických aromatických uhlovodíků v biologických matricích

Autor: Bc. Kateřina Urbancová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph. D., Ing. Darina Lanková

 

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH) patří mezi všudypřítomné environmentální kontaminanty, které jsou v exponovaném organismu metabolicky odbourávány na hydroxylované metabolity (OH-PAH). Vzhledem k nepříznivým účinkům PAH na lidské zdraví (karcinogenita, mutagenita, genotoxicita) představuje monitoring výskytu jejich hydroxylovaných metabolitů v biologických matricích významný nástroj pro hodnocení expozice člověka. OH-PAH mají polárnější charakter než jejich mateřské molekuly, díky tomu jsou lépe rozpustné ve vodě a ve formě glukuronátu nebo sulfátu jsou z těla vylučovány především močí. V rámci pilotní studie jsme se v první fázi zaměřili na vývoj analytické koncovky pro stanovení 11 OH-PAH v moči. Pro identifikaci a kvantifikaci analytů byla zvolena ultra-účinná kapalinová chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC–MS/MS). Vedle optimalizace chromatografické separace, především izomerů hydroxyfenantrenu (1-, 2-, 3-, 4 a 9-OH-PHEN), byly testovány parametry ionizace a MS/MS detekce s cílem dosáhnout co nejnižších limitů kvantifikace, které analýza OH-PAH v biologických matricích vyžaduje. V další fázi experimentů byl ověřen potenciál extrakce tuhou fází (SPE) a metody QuEChERS pro izolaci analytů z moči.

Aktualizováno: 14.6.2015 22:10, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi