Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014
iduzel: 18565
idvazba: 22933
šablona: stranka
čas: 26.4.2024 20:06:16
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 18565
idvazba: 22933
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/18561/18562/18598/18565'
iduzel: 18565
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23811/18562/18598/18565
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vývoj analytické metody pro současné stanovení statinů a významných (mezi)produktů mevalonátové dráhy v krevním séru

Autor: Bc. Vít Kosek
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Milena Zachariášová, Ph.D., Ing. Marie Fenclová

 

Statiny jsou třídou farmak, běžně používaných pro léčbu hyperlipidémie a prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Mechanismus jejich účinku spočívá v inhibici HMG-CoA reduktázy, enzymu klíčového pro regulaci biosyntézy cholesterolu (mevalonátové dráhy). Význam inhibice této dráhy však není pouze v depleci cholesterolu, ale také jejích meziproduktů farnesyl pyrofosfátu (FPP) a geranylgeranyl pyrofosfátu (GGPP), látek podílejících se na buněčné proliferaci řady nádorů. Na našem ústavu byla již v minulosti zavedena multi-metoda pro kvantitativní stanovení osmi různých statinů v tkáňových kulturách. Cílem této práce bylo rozšíření stávající metody o nové analyty, konkrétně o významné metabolity statinů, cholesterol, estery cholesterolu, FPP a GGPP a její optimalizace pro analýzu krevního séra. Pro separaci a detekci analytů byla využita technika vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem typu Q-Orbitrap, díky níž lze ve vzorcích současně provádět i necílovou analýzu (např. pro retrospektivní identifikaci dalších metabolitů statinů). Tato 'univerzální' metoda umožní komplexní posouzení vlivu statinů na významné produkty a meziprodukty mevalonátové dráhy, a to bez nutnosti zavádění několika specifických postupů.

Aktualizováno: 14.6.2015 22:03, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi