Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014
iduzel: 18564
idvazba: 22932
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 17:19:09
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 18564
idvazba: 22932
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/18561/18562/18598/18564'
iduzel: 18564
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23811/18562/18598/18564
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Superkritická fluidní chromatografie jako nástroj pro lipidomické zkoumání lidské tukové tkáně

Autor: Bc. Tomáš Gramblička
Ročník: M1
Ústav:  Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.; doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.; Ing. Vojtěch Hrbek

 

Lidská tuková tkáň představuje komplexní systém chemických látek lipofilního charakteru, kdy vedle lipidických látek jako jsou triacylglyceroly (TAG), jejich oxidační produkty, fosfolipidy, cholesterol a jeho estery je i tzv. „zásobárnou“ různých chemických látek, především organohalogenovaných kontaminantů. V současné době existuje řada analytických přístupů, které umožňují lidskou tukovou tkáň charakterizovat, s využitím zejména chromatografických metod ve spojení s konvenčními i hmotnostně spektrometrickými detektory. V této studii byl pro studium lipofilních látek zvolen tzv. lipidomický přístup k analýze vzorku, jehož principem je získání lipidomického fingerprintu. Pro tento účel byla použita metoda superkritické fluidní chromatografie (SFC) ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem (HRMS). Cílem této práce bylo získání lipidomických fingerprintů 101 vzorků, resp. nepolárních extraktů vzorků lidské tukové tkáně pomocí techniky SFC–HRMS. Získaná data byla zpracována pomocí pokročilých statistických metod. Při vyhodnocení dat byla velká pozornost věnována identifikaci specifických markerů, které mohou souviset s dietární expozicí různým chemickým látkám, ve vzorcích byly identifikovány např. oxidované formy TAG a další biologicky aktivní látky.

Aktualizováno: 14.6.2015 22:04, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi