Metabolismus mykotoxinů v prostředí mikroflóry gastrointestinálního traktu přežvýkavců
Autor: Bc. Eva Forejtová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Milena Zachariášová, Ph.D., Ing. Zbyněk Džuman
Mykotoxiny, toxické sekundární metabolity vláknitých mikromycet, mohou kontaminovat široké spektrum potravin a krmiv. Konzumenti mohou být mykotoxinové kontaminaci vystaveni i nepřímo, a to po přechodu mykotoxinů společně s jejich metabolity do konečných produktů živočišného původu, které jsou následně určeny k lidské spotřebě. Co se týče transformace mykotoxinů, konkrétně přežvýkavci jsou schopni některé mykotoxiny efektivně transformovat vzhledem k přítomnosti bachorové mikroflóry. Přítomnost mikroorganismů v gastrointestinálním traktu polygastrických zvířat může mít na některé mykotoxiny detoxikační vliv.
Tato práce je zaměřena především na změny obsahu mykotoxinů přítomných v ječmeni jarním a produktech in vitro kultivace s bachorovými tekutinami přežvýkavců. Celkem bylo analyzováno 38 přirozeně kontaminovaných i uměle infikovaných vzorků ječmene jarního a 76 produktů in vitro kultivace. Extrakční postup byl založen na optimalizovaném přístupu QuEChERS a pro následné stanovení širokého spektra mykotoxinů byla použita technika ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC–MS/MS).