Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014
iduzel: 18586
idvazba: 22956
šablona: stranka
čas: 27.4.2024 05:10:24
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 18586
idvazba: 22956
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/18561/18562/18588/18586'
iduzel: 18586
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23811/18562/18588/18586
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vliv mikrořas v krmivu pro nosnice na profil nutričně významných látek ve vejcích

Autor: Bc. Kateřina Zemanová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Milena Zachariášová, Ph.D.; Ing. Hana Chmelařová

 

Mikrořasy jsou fotosyntetizující organismy, které jsou bohaté na některé chemické sloučeniny např. polynenasycené mastné kyseliny, steroly, vitamíny, pigmenty a minerální látky. V současné době existuje celá řada komerčních aplikací mikrořas. Jednou z nich je použití mikrořas ke zvýšení nutriční hodnoty krmiv a jako samotných nutraceutik. Řasy obsahují mimo jiné pigmenty karotenoidy uplatňující se při udržení správné funkce fotosyntetických systémů. Za dobrý zdroj karotenoidů jsou považována vejce. Je známo, že výsledné vaječné složení lze ovlivnit typem a složením krmiva nosnic. Z tohoto důvodu by se záměrným přidáváním mikrořas do krmiv mohly produkovat vejce s vyšším obsahem karotenoidů. Cílem této práce bylo analyzovat obsah karotenoidů metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s detektorem diodového pole (HPLC–DAD) ve vaječných žloutcích pocházející od nosnic krmených krmivy obohacenými různými druhy mikrořas. Dále byla provedena analýza lipidomického profilu technikou ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC–HRMS/MS) ve vybraných vzorcích vaječných žloutků. Byl prokázán významný vliv přídavku řas do krmiva jak na obsah karotenoidů tak na lipidomický profil žloutků.

Aktualizováno: 15.6.2015 13:07, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi