Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014

Zhodnocení vlivu krmiva na obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselin v drůbežích produktech

Autor: Bc. Petra Oliveriusová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Jana Kohoutková, Ph.D., Ing. Milena Zachariášová, Ph.D.

 

Cílem této práce bylo zjistit, zda má vliv obohacování krmiva pro drůbež o důležité polynenasycené mastné kyseliny případně jejich prekurzory na drůbeží produkty určené pro konzumenta. Důvodem je snaha o obohacení naší středoevropské stravy o další zdroje těchto mastných kyselin (hlavně esenciální omega-3 a omega-6), neboť jich je v naší stravě nedostatek, a přitom jsou prokázány jejich pozitivní účinky na lidské zdraví. Studoval se vliv speciálních krmných směsí, které obsahovaly zvýšený podíl složek, které přirozeně obsahují vyšší podíl omega-3 a omega-6 mastných kyselin, případně jich prekurzozů např. kys. alfa‑linolenové. Profil mastných kyselin byl sledován jak v použitém krmivu, tak i v drůbežích produktech jako jsou játra, prsní svalovina, stehenní svalovina a vejce. Testovány byly čtyři druhy krmiv, kontrolní (standardní krmná směs) a tři různě obohacené. Kromě obsahu jednotlivých mastných kyselin v uvedených matricích se také sledoval poměr omega-6 : omega-3. Vliv krmiva na drůbeží produkty prokázán byl, a lze říci, že byly prokázány znatelné rozdíly, jak ve vlivu daného krmiva, tak v zastoupení mastných kyselin v různých drůbežích produktech.

Aktualizováno: 15.6.2015 13:09, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi