Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014
iduzel: 18581
idvazba: 22951
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 20:02:58
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 18581
idvazba: 22951
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/18561/18562/18588/18581'
iduzel: 18581
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23811/18562/18588/18581
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Zhodnocení zdrojů expozice PAU v různých lokalitách ČR

Autor: Bc. Daria Korableva
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

 

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) jsou organické sloučeniny obsahující dva a/nebo více kondenzovaných benzenových jader a vznikající nedokonalým spalováním organické hmoty. Různé studie prokazují karcinogenní, genotoxické a mutagenní účinky některých PAU při dlouhodobém dietárním příjmu. Zdrojem expozice pro člověka mohou být např. kouř, ovzduší ve vnějším a vnitřním prostoru, strava. Potraviny se v nekontaminovaných oblastech podílí na expozici PAU až z 90 %, naopak v oblastech s vysokou kontaminací ovzduší může docházet až k 90 % expozici inhalací. Práce byla provedená v rámci projektu GAČR č. P301/13-13458S „Dopady znečištění ovzduší na genom novorozenců”. Cílem této práce bylo stanovit obsah 16 EPA a 15+1 EU PAU ve stravě těhotných žen a ovzduší ze dvou lokalit ČR s různou úrovní kontaminace (Karviná a České Budějovice) a porovnat expozice PAU z těchto dvou zdrojů v různé období. Vzorky byly extrahovány, primární extrakt byl přečištěn pomocí extrakce na tuhou fázi (SPE) a pak následovalo analytické stanovení PAU pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií a s tandemovou hmotnostní spektrometrií (GCMS/MS). Zatímco příjem PAU z diety je v obou lokalitách srovnatelný, expozice inhalací je v Českých Budějovicích až desetkrát nižší.

Aktualizováno: 15.6.2015 13:10, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi