Polycyklické aromatické uhlovodíky v doplňcích stravy
Autor: | Bc. Hana Koníčková |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | Ing. Lucie Drábová, Ph.D. |
Doplňky stravy jsou běžně dostupné preparáty, které obsahují široké spektrum vitamínů, minerálních látek, enzymů a mnoha dalších látek s nutričním a fyziologickým účinkem na lidský organismus. Ačkoli tyto výrobky obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, mohou obsahovat i látky škodlivé např. polycyklické aromatické uhlovodíky. Vzhledem k četným hlášením RASFF na obsah polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU) v doplňcích stravy se právě tyto sloučeniny staly předmětem této práce.
Hlavním cílem práce bylo vybrat vhodnou metodu pro stanovení PAU v doplňcích stravy, validovat ji a následně ji využít k vyšetření 22 vzorků z obchodní sítě ČR na obsah 16 PAU. Jako nejvhodnější byla vybrána metoda QuEChERS s přečištěním do isooktanu, která poskytovala dobré výtěžnosti a opakovatelnosti pro sledované analyty. Následná kvantifikace a konformace byla realizována pomocí plynové chromatografie s hmotnostním detektorem typu trojitý kvadrupól (GC–MS/MS).
Ze souboru 22 vzorků doplňků stravy byl nejvíce kontaminovaný preparát proti trávicím potížím s koncentrací PAU 4 34,3 µg/kg. Naopak, nejnižší koncentrace PAU 4 (0,83 µg/kg) byla nalezena v kapkách proti nachlazení.