Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014

Metabolomické profilování vzorků mouky, těstovin a lyofilizovaných rajčat

Autor: Bc. Jiří Čermák
Ročník:  M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:  doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Jana Bihušová

 

Metabolomika je v současné době předmětem velkého zájmu jako nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravinových surovin a produktů. V oblasti chemické analýzy se pro charakterizaci potravin uplatňují metody fingerprintingu a metabolomického profilování s následným matematicko-statistickým zpracováním získaných rozsáhlých souborů dat.

Při stanovení metabolomického profilu italských pšeničných mouk, těstovin a lyofilizovaných rajčat z ekologického a konvenčního pěstování v roce 2013 byly proměřeny extrakty vzorků technikou DART–OrbitrapMS a UHPLC–MS. U mouk, těstovin a lyofilizovaných rajčat byl sledován vliv dvou parametrů: způsob zemědělství a oblast pěstování. Vzorky lyofilizovaných rajčat byly navíc porovnávány se sadou vzorků sklizených v roce 2012. Získaná data byla vyhodnocena statistickými a chemometrickými metodami, kdy pro vyhodnocení byla použita analýza hlavních komponent (PCA) a diskriminační analýza částečných nejmenších čtverců (PLS–DA) ve statistickém programu SIMCA. Zjištěné rozdíly v metabolomu vzorků by mohly vést k odhalování falšování nebo k prokázání původu potravin.

Aktualizováno: 14.6.2015 21:58, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi