Metabolomické profilování vzorků mouky, těstovin a lyofilizovaných rajčat
Autor: | Bc. Jiří Čermák |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Jana Bihušová |
Metabolomika je v současné době předmětem velkého zájmu jako nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravinových surovin a produktů. V oblasti chemické analýzy se pro charakterizaci potravin uplatňují metody fingerprintingu a metabolomického profilování s následným matematicko-statistickým zpracováním získaných rozsáhlých souborů dat.
Při stanovení metabolomického profilu italských pšeničných mouk, těstovin a lyofilizovaných rajčat z ekologického a konvenčního pěstování v roce 2013 byly proměřeny extrakty vzorků technikou DART–OrbitrapMS a UHPLC–MS. U mouk, těstovin a lyofilizovaných rajčat byl sledován vliv dvou parametrů: způsob zemědělství a oblast pěstování. Vzorky lyofilizovaných rajčat byly navíc porovnávány se sadou vzorků sklizených v roce 2012. Získaná data byla vyhodnocena statistickými a chemometrickými metodami, kdy pro vyhodnocení byla použita analýza hlavních komponent (PCA) a diskriminační analýza částečných nejmenších čtverců (PLS–DA) ve statistickém programu SIMCA. Zjištěné rozdíly v metabolomu vzorků by mohly vést k odhalování falšování nebo k prokázání původu potravin.