Charakterizace rybích olejů pomocí infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací a jiných metod
Autor: | Bc. Jana Vrzalová |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
prof. Dr. Ing. Jan Poustka |
V posledních desetiletích dochází ke zvýšení incidence kardiovaskulárních onemocnění. Tato skutečnost je často spojována se změnou lidské diety ve smyslu poklesu příjmu esenciálních mastných kyselin (EFA), obzvláště kyseliny eikosapentaenové (EPA, C20:5n3) a dokosahexaenové (DHA, C22:6n3). Tradičním zdrojem EFA jsou mořské ryby, jejichž dostupnost směrem do vnitrozemí klesá. Deficit těchto kyselin je možné snížit suplementací doplňky stravy, které obsahují rybí olej s vysokým obsahem EPA a DHA.
Jedním z dílčích cílů této práce byla časová studie zaměřená na chemické změny probíhající při skladování za různých teplotních podmínek. Procesy byly sledovány rychlou metodou infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (ATR‒FTIR). Dalším cílem bylo stanovení profilu mastných kyselin klasickou metodou plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem (GC‒FID). Zjištěné obsahy EPA a DHA byly srovnány s deklarací na obalu výrobku. V neposlední řadě byla studována forma výskytu EPA a DHA v doplňcích stravy moderní ambientní metodou přímé analýzy v reálném čase (DART) ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (HRMS). Pomocí uvedených metod byly zjištěny rozdíly ve složení testovaných doplňků stravy na bázi rybího oleje, které byly zhodnoceny s ohledem na obsah aktivních složek a deklaraci uvedenou výrobcem.