Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014
iduzel: 18597
idvazba: 22967
šablona: stranka
čas: 26.4.2024 09:19:18
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 18597
idvazba: 22967
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/18561/18562/18589/18597'
iduzel: 18597
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23811/18562/18589/18597
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení biologicky aktivních látek česneku

Autor: Bc. Michaela Vrobelová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Vojtěch Hrbek

 

Česnek je velmi ceněnou zeleninou díky relativně vysokému obsahu biologicky aktivních látek s pozitivními účinky na lidské zdraví. Významný je především obsah sirných aminokyselin – S­alk(en)yl-L-cysteinsulfoxidů (ACSO) a dalších látek s antioxidačními vlastnostmi, např. polyfenolů či sloučenin selenu.

V rámci této studie byly analyzovány různé odrůdy česneku pěstované na několika lokalitách České republiky. Sledován byl obsah biologicky aktivních látek (zejména ACSO) v různých vývojových fázích, od zrání až po česnek určitou dobu skladovaný. Porovnány byly dva druhy skladování – s natí a bez natě. Dále byl zjišťován obsah organicky vázaného selenu ve vzorcích česneku, na které byla v průběhu vegetace aplikována hnojiva s obsahem tohoto prvku.

Pro analýzu ACSO a organických sloučenin selenu byla použita technika vysokoúčinné kapalinové chromatografie s tandemovým hmotnostním detektorem. Stanovení polyfenolů a celkové antioxidační aktivity bylo provedeno pomocí spektrofotometrické metody s využitím činidla Folin-Ciocalteu, resp. 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazylu (DPPH). Pro korekci výsledků byla také stanovována sušina česneku.

Aktualizováno: 15.6.2015 13:20, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi