Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014

Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách: zhodnocení dietární expozice v ČR

Autor: Bc. Šárka Hubálková
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

 

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) jsou všudypřítomné kontaminanty životního prostředí. Člověk může být vystaven těmto látkám několika různými cestami, jedním z nejdůležitějších zdrojů PAU pro člověka jsou však potraviny. Sledování těchto látek je důležité vzhledem k možným zdravotním rizikům, která mohou s jejich výskytem souviset, některé PAU byly klasifikovány jako potenciálně genotoxické a karcinogenní pro člověka.

Cílem této práce bylo stanovení 24 PAU, zahrnujících 16 EPA a 15+1 EU prioritních PAU, ve vzorcích celodenní stravy nastávajících matek pocházejících ze dvou lokalit České republiky s různou úrovní kontaminace ovzduší (Karviná a České Budějovice). Sledované látky byly ze vzorku izolovány ethylacetátem pomocí modifikované metody QuEChERS, po které následovalo přečištění extraktu na sloupci silikagelu. Separace, identifikace a kvantifikace 24 PAU byla provedena pomocí plynové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (GC–MS/MS). Obsah 24 PAU ve vzorcích celodenní stravy matek se pohyboval v průměru mezi 0,98 a 9,27 μg/kg. Obsah osmi potenciálně genotoxických a karcinogenních PAU se pohyboval v průměru od 0,03 do 0,60 μg/kg. Celkový denní příjem těchto osmi PAU byl odhadnut pro jednotlivé matky na 0,05 až 0,94 μg/den.

Aktualizováno: 15.6.2015 13:21, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi