Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách: zhodnocení dietární expozice v ČR
Autor: | Bc. Šárka Hubálková |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) jsou všudypřítomné kontaminanty životního prostředí. Člověk může být vystaven těmto látkám několika různými cestami, jedním z nejdůležitějších zdrojů PAU pro člověka jsou však potraviny. Sledování těchto látek je důležité vzhledem k možným zdravotním rizikům, která mohou s jejich výskytem souviset, některé PAU byly klasifikovány jako potenciálně genotoxické a karcinogenní pro člověka.
Cílem této práce bylo stanovení 24 PAU, zahrnujících 16 EPA a 15+1 EU prioritních PAU, ve vzorcích celodenní stravy nastávajících matek pocházejících ze dvou lokalit České republiky s různou úrovní kontaminace ovzduší (Karviná a České Budějovice). Sledované látky byly ze vzorku izolovány ethylacetátem pomocí modifikované metody QuEChERS, po které následovalo přečištění extraktu na sloupci silikagelu. Separace, identifikace a kvantifikace 24 PAU byla provedena pomocí plynové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (GC–MS/MS). Obsah 24 PAU ve vzorcích celodenní stravy matek se pohyboval v průměru mezi 0,98 a 9,27 μg/kg. Obsah osmi potenciálně genotoxických a karcinogenních PAU se pohyboval v průměru od 0,03 do 0,60 μg/kg. Celkový denní příjem těchto osmi PAU byl odhadnut pro jednotlivé matky na 0,05 až 0,94 μg/den.