Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Archiv novinek → Seminář "Rostlinné oleje pro zdravé potraviny – fakta známá i neznámá"

Dne 7. 9. 2017 uspořádal Ústav analýzy potravin a výživy ve spolupráci s Agrární komorou ČR seminář na téma "Rostlinné oleje pro zdravé potraviny – fakta známá i neznámá".

Semináře se účastnilo přes sto posluchačů z řad zemědělských prvovýrobců, zpracovatelských potravinářských závodů i nutričních terapeutů. V přednáškách doc. Marka Doležala a doc. Jana Pánka byla shrnuta základní fakta týkající se chemického složení tuků a olejů, jejich technologického zpracování a nutričních aspektů. Diskutovány byly zejména rozdíly mezi dvěma základními druhy rostlinných tuků, a to palmovým, jakožto majoritní dovozovou komoditou, a řepkovým, který má dominantní zastoupení z pohledu tuzemské produkce. Byly prezentovány zajímavé technologické možnosti ztužení řepkového oleje, které korigují názory o nemožnosti použití této suroviny jako tukové složky margarinů, cukrovinek, polev aj. Potravinářské využívání tzv. salatrimů, jejichž chemický základ tvoří triacylglyceroly s organickými (mastnými) kyselinami s velmi krátkým řetězcem s dvěma až čtyřmi uhlíky, spolu s totálně hydrogenovanými mastnými kyselinami řepkového oleje, by do značné míry eliminovalo použití palmového tuku se zdravotně extrémně nevýhodným složením mastných kyselin (tj. zejména atherogenní kyselinou palmitovou). Odborným garantem semináře byla prof. Jana Hajšlová, která sama ve svém příspěvku hovořila mimo jiné o kontaminantech palmového tuku, esterech 3-monochlorpropandiolu, vázané karcinogenní látce, která se při trávení v gastrointestinálním traktu štěpí na původní toxickou sloučeninu. Aktivním účastníkem semináře byl také ředitel pražského inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Ing. Petr Cuhra, který promluvil o současné kvalitě rostlinných tuků a olejů na českém trhu z pohledu SZPI. Hosty semináře byli rektor VŠCHT prof. Karel Melzoch a děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie prof. Tomáš Ruml.

Součástí semináře bylo také senzorické hodnocení pekařských výrobků připravených z palmového tuku a řepkového oleje. Účastníci semináře prováděli párový preferenční test, jehož výsledek ukázal, že naprostá většina dotazovaných dokáže zřetelně rozpoznat rozdíl v chuti a konzistenci testovaných výrobků, přičemž přibližně dvě třetiny hodnotitelů preferovali výrobek na bázi řepkového oleje.

Prezident Agrární komory ČR, Ing. Zdeněk Jandejsek, na závěr semináře vyjádřil poděkování Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha za uspořádání akce, která je z pohledu osvěty odborné i laické zemědělsko-potravinářské veřejnosti naprosto klíčová pro produkci kvalitních a bezpečných potravin.

Rostlinné oleje pro zdravé potraviny – fakta známá i neznámá

IMG_0439_LD
IMG_0442_LD
IMG_0447_LD
P1020611_LD
P1020617
P1020621_LD
P1020625_LD
P1020626_LD
P1020628_LD
P1020630_LD
P1020632_LD
P1020634_LD
P1020635_LD
P1020640_LD
P1020643_LD
P1020644_LD
P1020646_LD
P1020651_LD
P1020656_LD
P1020661_LD
P1020663_LD
P1020668_LD
P1020670_LD

Aktualizováno: 14.9.2017 21:29, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi