stdClass Object ( [nazev] => Ústav analýzy potravin a výživy [adresa_url] => [api_hash] => [seo_desc] => [jazyk] => [jednojazycny] => [barva] => modra [indexace] => 1 [obrazek] => [ga_force] => [cookie_force] => [secureredirect] => [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8 [ga_account] => UA-10822215-3 [ga_domain] => [ga4_account] => G-VKDBFLKL51 [gtm_id] => [gt_code] => [kontrola_pred] => [omezeni] => 0 [pozadi1] => [pozadi2] => [pozadi3] => [pozadi4] => [pozadi5] => [robots] => [htmlheaders] => [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '[cs]' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 8548/15102/15103 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 15103 [platne_od] => 31.10.2023 17:09:00 [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:09:08.727704 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 18426 [cms_time] => 1711719978 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => stdClass Object ( [logo_href] => / [logo] => [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/UAPV.VSCHT [social_tw_odkaz] => [social_yt_odkaz] => [aktualizovano] => Aktualizováno [autor] => Autor [paticka_mapa_alt] => [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA [paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON [paticka_budova_2_popis] => [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Martina.Vlckova@vscht.cz [social_fb_title] => Facebook stránka ÚAPV [social_tw_title] => [social_yt_title] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT Praha – FPBT – ÚAPV [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [den_kratky_1] => po [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [archiv_novinek] => Archiv novinek [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [novinky_archiv] => Archiv aktualit [den_kratky_0] => ne [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [more_info] => více informací [fakulta_FPBT_odkaz] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [fakulta_FPBT] => http://fpbt.vscht.cz/ [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [stahnout] => Stáhnout [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [den_kratky_5] => pá [paticka_mapa_odkaz] => /zakladni-informace/sidlo [den_kratky_3] => st [den_kratky_6] => so [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [social_in_odkaz] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_li_odkaz] => [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: ) [poduzel] => stdClass Object ( [15105] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [15112] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15112 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15109] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15109 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15111] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15111 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 15105 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15106] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [18317] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Domovská stránka [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 18317 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [73845] => stdClass Object ( [odkaz] => https://www.vscht.cz/veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl [iduzel] => 73845 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /mzl [sablona] => stdClass Object ( [class] => redirect [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15445] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Základní informace [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Ústav analýzy potravin a výživy je součástí Fakulty potravinářské a biochemické technologie. Výzkumné projekty jsou zaměřeny především na problematiku kvality, autenticity a bezpečnosti potravin, krmiv, potravinových surovin, doplňků stravy apod. Zvláštní pozornost je věnována studiím zabývajícím se interakcemi/degradacemi jednotlivých složek potravin, což může vést ke změnám nutriční hodnoty a/nebo senzorických vlastností. Velká část výzkumu se soustředí na hodnocení vlivu životního prostředí na člověka, hodnocení cest expozice různým skupinám látek, především v rámci lidského biologického monitoringu. V posledních letech jsou v rámci interdisciplinárního výzkumu aplikovány tzv. „omics“ technologie při posuzování in vivo/in vitro účinků vyvolaných biologicky aktivními látkami (zdraví prospěšnými, i toxickými).
[iduzel] => 15445 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/zakladni-informace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /zakladni-informace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15269] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Ústav analýzy potravin a výživy nabízí zájemcům o studium následující studijní programy:
Bakalářské studium
nové studijní programy (od akademického roku 2023/2024):
Chemie a technologie potravin - 3 specializace:
Analýza potravin a přírodních produktů
dobíhající studijní program (již se nelze hlásit):
Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Chemie a analýza potravin a výživa
Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Forenzní analýza
Magisterské studium
studijní programy:
Chemie a analýza potravin a přírodních produktů
Doktorské studium
nový studijní program (od akademického roku 2020/2021):
dobíhající studijní program (již se nelze hlásit):
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 15269 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15126] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Klíčové oblasti našeho výzkumu
CHEMICKÁ BEZPEČNOST POTRAVIN
Vývoj nových pokročilých postupů pro analýzu různých skupin kontaminantů v potravinách, krmivech a vzorcích životního prostředí; výzkum preventivních opatření a strategií vedoucích k jejich minimalizaci:
- Mykotoxiny a další přírodní toxiny
- Rezidua pesticidů / veterinárních léčiv
- POPs a jiné průmyslové kontaminanty
- Kontaminanty z materiálů přicházejících do styku s potravinami / migranty
- Procesní kontaminanty, Antinutriční látky
KVALITA A AUTENTICITA POTRAVIN (FALŠOVÁNÍ POTRAVIN)
Implementace nových analytických postupů pro charakterizaci a klasifikaci:
- Metabolomu: metody profilování nebo fingeprintu (otisky prstů) založené na použití hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením (ve spojení s kapalinovou (LC), plynovou (chromatografie) nebo ambientní Ms); pokročilé zpracování dat; identifikace markerů
- Biologicky aktivních látek: bioprospekce; necílová analýza (non-target pro screening) "neznámých" látek v rostlinách / mikroorganismech; identifikace látek využívajících techniku vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie
- Aromatické látky: kombinace instrumentální a senzorické analýzy; hodnocení založené na kombinaci analýzy pomocí plynové chromatrografie a olfaktometrické detekce
Naše pracoviště úzce spolupracuje v oblasti QA / QC s referenčními laboratořemi EU (EURL) sítě, účastní se mezilaboratorních studiích, a participuje i na přípravě referenčních materiálů.
"Metrologická a zkušební laboratoř" Ústavu analýzy potravin a výživy je akreditována podle mezinárodní normy ISO / IEC 17025: 2005 Českým institutem pro akreditaci, pro externí kontrolu kvality, laboratoř se pravidelně účastní zkoušení způsobilosti (FAPAS, EU PT, IRMM, IAEA, etc.).
[iduzel] => 15126 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/veda-a-vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15124] => stdClass Object ( [nazev] => Aktivity ústavu [seo_title] => Aktivity ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 15124 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/aktivity-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Nemáte přístup k obsahu stránky.
Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).
[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Chyba 404
Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.
Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.
Děkujeme!
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 15106 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )DATA
stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Lidé a kontakty [seo_desc] => [autor] => uapv [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Lidé a kontakty
Role | Jméno | Telefon | Místnost | |
Vedoucí | prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. | 220 443 272 | B177 | |
Tajemník | Ing. Martina Vlčková |
220 443 180 739 220 807 |
B175 | |
Hospodář | doc. Dr. Ing. Marek Doležal | 220 443 179 | B311a |
Jméno | Telefon | Místnost | |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. | 220 443 185, 602 833 424, 224 314 096 |
B137 | |
prof. Ing. Vladimír Kocourek, CSc. | 220 443 057, 602 845 540 |
B137 | |
prof. Dr. Ing. Richard Koplík | 220 443 177 | B313 | |
prof. Dr. Ing. Jan Poustka | 220 443 218 | B138 | |
prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. | 220 443 272 | B177 |
Jméno | Telefon | Místnost | |
doc. Dr. Ing. Karel Cejpek | 220 443 178 | B312 | |
doc. Dr. Ing. Marek Doležal | 220 443 179 | B311a | |
doc. Ing. Darina Dvořáková, Ph.D. | 220 444 312 | B161a | |
doc. Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D. | 220 445 119 | B101 | |
doc. Ing. Jan Pánek, CSc. | 220 443 357 | X22 | |
doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská | 220 443 176, 220 443 263 |
BS20 | |
doc. Dr. Ing. Věra Schulzová | 220 444 389 | B140 | |
doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D. | 220 443 142 | B140 |
Jméno | Telefon | Místnost | |
Ing. Lucie Drábová, Ph.D. | - | - | |
Ing. Zbyněk Džuman, Ph.D. | 220 445 221 | B102 | |
Ing. Beverly Hradecká, Ph.D. | 220 445 129 | B101a | |
Ing. Vojtěch Ilko, Ph.D. | 220 443 248 | B311b | |
Ing. Jana Kohoutková, Ph.D. | 220 443 184 | B49 | |
Ing. Vít Kosek, Ph.D. | 220 445 119 | B101 | |
Ing. Michal Stupák, Ph.D. | 220 444 395 | B178 | |
Ing. Monika Tomaniová, Ph.D. | 731 625 010 | B49 | |
Aristeidis Tsagkaris, MSc., Ph.D. | 220 444 387 | B49 |
Vědečtí pracovníci |
|||
Jméno | Telefon | Místnost | |
Ing. František Beneš, Ph.D. | 220 445 221 | B102 | |
Ing. Tomáš Gramblička, Ph.D. | 220 444 312 | B161a | |
Ing. Zuzana Procházková, Ph.D. | 220 443 178 | B312 | |
Ing. Nela Průšová, Ph.D. | 220 445 221 | B102 | |
Ing. Dana Schusterová, Ph.D. | 220 445 181 | B162 | |
Ing. Kamila Stehnová, Ph.D. | 220 445 119 | B101 | |
Ing. Veronika Svobodová, Ph.D. | 220 444 312 | B161a | |
Ing. Jakub Tomáško, Ph.D. | 220 445 180 | B150 | |
Ing. Marie Zlechovcová, Ph.D. | 220 444 387 | B49 |
Jméno | Telefon | Místnost | |
Ing. Veronika Forštová, Ph.D. | 220 443 180 | B175 | |
Ing. Edita Ryšlavá, Ph.D. | 220 443 180 | B175 | |
Ing. Martina Vlčková | 220 443 180 | B175 |
Techničtí pracovníci |
|||
Jméno | Telefon | Místnost | |
Ing. Miluše Hrdličková | 220 443 176 | BS20 | |
Michal Žůrek | 220 444 347 | B151 |
Ing. Beverly Hradecká (roz. Bělková), Ph.D.
E-mail: beverly.hradecka@vscht.cz
Telefon: +420 220 444 395
VŠCHT Praha – budova B, místnost B162
2011 – dosud |
doktorandské studium v oboru Chemie a analýza potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha Disertační práce: Procesní kontaminanty v tepelně opracovaných potravinách: kritické zhodnocení vlivu různých faktorů |
2009 – 2011 |
absolvent (Ing.) v oboru Kvalita a bezpečnost potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha Diplomová práce: Potravinářské technologie ve vztahu k tvorbě procesních kontaminantů a senzoricky aktivních látek |
07/2012 – dosud | odborný pracovník, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha |
09/2011 – dosud | analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025) |
Obory zájmu
Sledování vlivu tepelného zpracování (pečení, smažení) na vznik procesních kontaminantů, především akrylamidu, 3-monochlorpropan-1,2-diolu a glycidolu a jejich esterů, v potravinách s vysokým obsahem škrobu (bramborové a cereální produkty) za využití HPLC-MS/MS a U-HPLC-orbitrap HRMS. Sledování kvality oleje během tepelného zpracování potravin z hlediska vzniku oxidačních produktů za využití DART-HRMS.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Chemie potravin (seminář)
Publikace
Detailní přehled publikací
Beverly Bělková na Scopus
Beverly Bělková na Web of Science
Ing. Jakub Tomáško, Ph.D.
E-mail: Jakub.Tomasko@vscht.cz
Telefon: +420 220 445 180
VŠCHT Praha – budova B, místnost B150
2018 – 2024 |
Doktorské studium (Ph.D.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma dizertační práce: Implementace analytických metod pro hodnocení expozice člověka chlorovaným parafínům) |
2016 – 2018 |
Magisterské studium (Ing.), obor Kvalita a bezpečnost potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma diplomové práce: Vývoj nových analytických postupů pro stanovení chlorovaných parafínů v potravinách) |
2013 - 2016 | Bakalářské studium (Bc.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma bakalářské práce: Izolace emisí z potravinových obalů pomocí techniky mikroextrakce na tuhou fázi (SPME)) |
2018 – dosud | Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025) |
2019 – dosud | Vědecký pracovník, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
Obory zájmu
Využití konvenční a komprehenzivní plynové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií v analýze kontaminantů životního prostředí a potravin; především chlorovaných parafínů (CP) a uhlovodíků minerálních olejů (MOSH/MOAH).
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Laboratoř chromatografie a hmotnostní spektrometrie
Laboratoř instrumentálních metod v analýze potravin
Publikace
Researcher ID: AAB-9049-2021
ORCID: 0000-0002-2738-2913
Detailní přehled publikací
Ing. Zuzana Procházková, Ph.D.
E-mail: zuzana.prochazkova@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 178
VŠCHT Praha – budova B, místnost B312
2003 – 2010 |
Doktorské studium (Ph.D.), obor Chemie a chemické technologie; Fakulta chemické technologie, VŠCHT Praha |
1997 – 2003 |
Magisterské studium (Ing.), obor Chemie a chemické technologie; Fakulta chemické technologie, VŠCHT Praha |
3-7/2005 | Dechema e.V., Frankfurt n. Mohanem, Německo - projekt Poly(3,4-ethylenedioxythiophene)-modified nafion membrane for direct methanol fuel cells |
Obory zájmu
HPLC, AAS, elektrochemické metody
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Laboratoř reakčních mechanismů v chemii potravin
Laboratoř kontroly potravinářských surovin a výrobků
Laboratoř instrumentálních metod v analýze potravin
Publikace
ORCID: 0000-0003-0810-6427
Detailní přehled publikací
Ing. Dana Schusterová, Ph.D.
E-mail: dana.schusterova@vscht.cz
Telefon: +420 220 445 181
VŠCHT Praha – budova B, místnost B162
2015 – 2021 |
Postgraduální studium (Ph.D.), obor Chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha, Fakulta potravinářské a biochemické technologie |
2013 – 2015 |
Magisterské studium (Ing.), obor Kvalita a bezpečnost potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
2010 - 2013 | Bakalářské studium (Bc.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma bakalářské práce: Chemická bezpečnost tukové složky smažených výrobků) |
2014 – dosud | Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025) |
2016 – dosud | Vědecký pracovník, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
Obory zájmu
Analýza potravin a složek životního prostředí s využitím techniky kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií pro cílovou analýzu kontaminantů (reziduí pesticidů) a cílený screening jejich metabolitů a degradačních produktů.
Publikace
Researcher ID: AAA-9921-2021
ORCID: 0000-0003-3783-0190
Scopus Author ID: 57204291113
Detailní přehled publikací
Ing. Nela Průšová, Ph.D.
E-mail: nela.prusova@vscht.cz
Telefon: +420 220 445 221
VŠCHT Praha – budova B, místnost B102
2018 – 2024 |
Doktorské studium (Ph.D.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma dizertační práce: Volné a modifikované formy mykotoxinů v potravinách, možnosti jejich analýzy a strategie minimalizace) |
2016 – 2018 |
Magisterské studium (Ing.), obor Kvalita a bezpečnost potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma diplomové práce: Hodnocení kvality tukové složky potravinových surovin a produktů jejich zpracování) |
2013 - 2016 | Bakalářské studium (Bc.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma bakalářské práce: Chemická bezpečnost tukové složky smažených výrobků) |
2018 – dosud | Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025) |
2019 – dosud | Vědecký pracovník, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
Obory zájmu
Vývoj, optimalizace a validace metod na bázi kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie pro stanovení mykotoxinů, rostlinných alkaloidů a složek silymarinového komplexu.
Výzkum zaměřený na modifikované mykotoxiny v potravinách (charakterizace struktur a vývoj metod pro jejich izolaci a stanovení).
Sledování osudu mykotoxinů v průběhu potravinářských technologií (sladařství a pivovarství) a výzkum zaměřený na možnosti jejich minimalizace.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Laboratoř chromatografie a hmotnostní spektrometrie
Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů
Publikace
Researcher ID: AAC-8943-2021
ORCID: 0000-0002-9829-5200
Detailní přehled publikací
Ing. František Beneš, Ph.D.
E-mail: frantisek.benes@vscht.cz
Telefon: +420 220 445 221
VŠCHT Praha – budova B, místnost B102
2017 – 2024 |
Doktorské studium (Ph.D.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma dizertační práce: Studium biologicky aktivních látek konopí s využitím moderních technik) |
2014 – 2016 |
Magisterské studium (Ing.), obor Kvalita a bezpečnost potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma diplomové práce: Kanabinoidy v konopí setém a obohacených výrobcích) |
2013 - 2016 | Bakalářské studium (Bc.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma bakalářské práce: Biologicky aktivní látky v konopí a konopných produktech) |
2013 – dosud | Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025) |
2017 – dosud | Vědecký pracovník, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
Obory zájmu
Využití různých instrumentálních technik založených na kapalinové chromatografii a hmotnostní spektrometrii (vysokoúčinná a ultra vysokoúčinná kapalinová chromatografie, superkritická kapalinová chromatografie, tandemová hmotnostní spektrometrie, hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením, preparativní chromatografie) pro cílové a necílové analýzy bioaktivních sloučenin (Cannabis sativa L., houby (rod Amanita, Psilocybe), Iris, Capsicum)
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Laboratoř chromatografie a hmotnostní spektrometrie
Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů
Researcher ID: AAC-8335-2021
ORCID: 0000-0003-3292-0007
Detailní přehled publikací
Ing. Vít Kosek, Ph.D.
E-mail: vit.kosek@vscht.cz
Telefon: +420 220 444 312
VŠCHT Praha – budova B, místnost B161a
2015 – 2020 |
Postgraduální stadium v oboru Chemie a analýza potravin, téma disertační práce: „High-resolution mass spectrometry as an efficient tool for metabolomic studies”, Ústav analýzy potravin a výživy, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
2013 – 2015 |
Magisterské studium v oboru Kvalita a bezpečnost potravin (Ing.) Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
2010 - 2013 |
Bakalářské stadium v oboru Chemie (Bc.) Fakulta Chemicko-inženýrské, VŠCHT Praha |
11/2021 - dosud |
Odborný asistent, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
03/2016 – 10/2021 | Vědecký pracovník, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
02/2016 – dosud | Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025) |
Obory zájmu
Vývoj metabolomických a lipidomických metod pro výzkum biomarkerů a autentikaci potravin.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Chemometrie
Statistické zpracování dat
Publikace
Researcher ID: AAD-3496-2021
ORCID: 0000-0003-2087-9596
Scopus ID: 57193280028
Ing. Marie Zlechovcová (roz. Fenclová), Ph.D.
E-mail: Marie.Zlechovcova@vscht.cz
Telefon: +420 220 444 387
VŠCHT Praha – budova B, místnost B49
2012 – 2019 |
Doktorské studium (Ph.D.) Obor Chemie a analýza potravin; Ústav analýzy potravin a výživy, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (disertační práce: Studium biologicky aktivních látek pomocí vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie) |
2009 – 2012 |
Magisterské studium (Ing.) Obor Kvalita a bezpečnost potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (diplomová práce: Stanovení širokého spektra mykotoxinů v rostlinných matricích) 09/2010 – 02/2011 – Erasmus studijní pobyt: studijní program Master in Food Technology, Faculty of Bioscience Engineering, Katholieke Universiteit Leuven, Belgie |
2006 - 2009 |
Bakalářské studium (Bc.) Obor Potraviny a výživa; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (bakalářská práce: Fusariové mykotoxiny ve fermentovaných potravinách) |
01/2020 – dosud | Vědecký pracovník; Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha |
05/2013 – dosud | Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025:2018) |
07/2012 - 10/2012 | Erasmus pracovní stáž (vědecko-výzkumná činnost); Center for Analytical Chemistry (CAC), BOKU Department IFA-Tulln, Austria |
Obory zájmu
Využití různých instrumentálních technik kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie pro cílovou analýzu kontaminantů (mykotoxiny, alkaloidy) a přírodních biologicky aktivních látek (fytohormony, silymarin, fytokanabinoidy), a pro metabolomický fingerprinting/profilování.
Publikace
ResearcherID/Publons: ABE-1628-2020
ORCID ID: 0000-0001-9920-6110
Detailní přehled publikací
Ing. Michal Stupák, Ph.D.
E-mail: michal.stupak@vscht.cz
Telefon: +420 220 444 395
VŠCHT Praha – budova B, místnost B162
2012 – 2018 | doktor (Ph.D.) v oboru Chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
2007 – 2012 | absolvent (Ing.) FPBT, VŠCHT Praha |
09/2018 – dosud | odborný asistent, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha |
09/2012 – 09/2018 | vědecký pracovník, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha |
10/2012 – dosud | analytik zkušební laboratoře VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025:2018) |
Obory zájmu
Výzkum zaměřený na vývoj a validaci analytických metod využívající plynovou chromatografii ve spojení s různými typy hmotnostních spektrometrů.
Monitoring organických kontaminantů (pesticidy, procesní kontaminanty…) v potravinách, složkách životního prostředí a další typech vzorků. Dále výzkum zaměřený na kvalitu a autenticitu lihovin a také na analýzu těkavých a částečně těkavých látek v různých vzorcích.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Laboratoř chemické bezpečnosti potravin (M323003)
Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů (N323003)
Laboratoř chromatografie a hmotnostní spektrometrie (M323022)
Laboratoř instrumentálních metod v analýze potravin (M323021)
Analýza biologicky aktivních látek
Publikace
ResearcherID/Publons: ABA-5134-2020
ORCID ID: 0000-0002-6423-2682
Detailní přehled publikací
Ing. Kamila Stehnová (roz. Hůrková), Ph.D.
E-mail: kamila.hurkova@vscht.cz
Telefon: +420 220 445 119
VŠCHT Praha – budova B, místnost B101
2013 – 2020 |
Doktorské studium (Ph.D.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma dizertační práce: Vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie v autenticitě potravin) |
2011 – 2013 |
Magisterské studium (Ing.), obor Kvalita a bezpečnost potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma diplomové práce: Sledování vlivu tepelného ošetření na kvalitu potravin) |
2008 - 2011 | Bakalářské studium (Bc.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma bakalářské práce: Vliv zahušťovadel na vnímání sladké chuti) |
08/2016 – dosud | Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025:2018) |
09/2013 – dosud | Vědecký pracovník, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
Obory zájmu
Výzkum zaměřený především na metabolomický fingerprinting potravin a biologických matric za účelem autentikace, odhalování falšování a charakterizace matric. Vývoj a validace analytických metod využívajících kapalinovou chromatografii (LC) ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (HRMS).
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Chemie potravin
Laboratoř kontroly potravinářských surovin a výrobků
Laboratorní projekt I
Laboratoř oboru kvalita a bezpečnost potravin
Analýza potravin a přírodních produktů (cvičení)
Publikace
Researcher ID: AAZ-6615-2020
ORCID: 0000-0002-6022-786X
Detailní přehled publikací
Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D.
E-mail: vojtech.hrbek@vscht.cz
Telefon: +420 220 445 119
VŠCHT Praha – budova B, místnost B150
2009 – 2017 | Doktorské studium (Ph.D.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma dizertační práce: Aplikace hmotnostní spektrometrie v otevřeném prostoru v analýze potravin) |
2007 – 2009 | Magisterské studium (Ing.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma diplomové práce: Využití hmotnostní spektrometrie pro posuzování autenticity a původu potravin). |
2004 - 2007 | Bakalářské studium (Bc.), obor Aplikovaná chemie a materiály; Fakulta chemické technologie, VŠCHT Praha (téma bakalářské práce: Reaktivita analogů disulfidů při oxidačních reakcích elektronově bohatých substrátů). |
2010 – dosud | Vědecký pracovník, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
09/2010 – dosud | Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025); účast na interních a externích auditech a managementu jakosti. |
01/2008 – 08/2010 | Pomocná vědecká síla, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha. |
Obory zájmu
- Vývoj, optimalizace a validace analytických metod pro stanovení reziduí zejména polárních pesticidů v potravinách a různých rostlinných materiálech s využitím analytické koncovky realizované kapalinovou chromatografií (LC) ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (MS/MS). Zpracování a interpretace analytických dat. Organizace a realizace řešení národních projektů (NAZV), kooperace se spoluřešitelskými pracovišti, vypracování periodických zpráv.
- Využití superkritické fluidní chromatografie pro nejrůznější účely například: stanovení kanabinoidů v konopných produktech s vysokým obsahem lipidů, stanovení kontaminantů (pesticidů, mykotoxinů) v matricích s vysokým obsahem lipidů (ořechy, oleje), a další…
- Studium prekurzorů procesních kontaminantů esterů monochlorpropandiolů, hledání chlorovaných látek, které jsou přítomny v olejích a mohou vést ke vzniku esterů MCPD.
- Autentikace a falšování potravin, potravinových surovin a doplňků stravy.
- Zpracování a interpretace analytických dat. Organizace a realizace řešení národních projektů (NAZV), kooperace se spoluřešitelskými pracovišti, vypracování periodických zpráv.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů
Analýza potravin a přírodních produktů - cvičení
Analýzy potravin a přírodních produktů – přednášky
Izolační a separační metody
Laboratoř analýzy potravin v kontrolní praxi
Publikace
Researcher ID: AAZ-5688-2020
ORCID: 0000-0002-5867-8610
Detailní přehled publikací
Ing. Zbyněk Džuman, Ph.D.
E-mail: zbynek.dzuman@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 221
VŠCHT Praha – budova B, místnost B157
2010 – 2017 | Doktorské studium (Ph.D.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma dizertační práce: Integrované generické metody pro simultánní stanovení reziduí pesticidů, mykotoxinů a přírodních toxinů) |
2008 – 2010 | Magisterské studium (Ing.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma diplomové práce: Aplikace LC-MS techniky v analýze mykotoxinů). |
2005 - 2008 | Bakalářské studium (Bc.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma bakalářské práce: Fusariové mykotoxiny v cereáliích: možnosti detekce a identifikace). |
09/2017 – dosud | Odborný asistent II, VŠCHT Praha |
09/2010 – dosud | Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025); účast na interních a externích auditech a managementu jakosti. |
01/2008 – 08/2010 | Pomocná vědecká síla, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha. |
Obory zájmu
Vývoj, optimalizace a validace analytických metod pro stanovení širokého spektra kontaminantů potravin, krmiv a jejich surovin se zaměřením na mykotoxiny, pyrrolizidinové alkaloidy a rezidua pesticidů založených na chromatografické separaci realizované s využitím (ultra-účinné) kapalinové chromatografie a hmotnostně-spektrometrické detekce včetně zpracování a interpretace analytických dat.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Laboratoř chemické bezpečnosti potravin (M323003)
Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů (N323003)
Laboratoř chromatografie a hmotnostní spektrometrie (M323022)
Laboratoř instrumentálních metod v analýze potravin (M323021)
Publikace
ResearcherID/Publons: AAZ-5853-2020
ORCID ID: 0000-0003-4809-5670
Detailní přehled publikací
doc. Dr. Ing. Karel Cejpek
E-mail: karel.cejpek@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 178
VŠCHT Praha – budova B, místnost B312
2011 | docent, habilitace v oboru Chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
1998 | doktor technických věd v oboru Chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
1990 | inženýr, obory Kvasná chemie a bioinženýrství a Chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
2011 – dosud | docent na Ústavu analýzy potravin a výživy |
1998 – 2011 | odborný asistent na Ústavu chemie a analýzy potravin |
1995 – 1998 | asistent na Ústavu chemie a analýzy potravin |
1994 | studijní pobyt na University of Reading (UK) |
1991 – 1994 | postgraduální studium na Ústavu chemie a analýzy potravin |
Obory zájmu
Chemie potravin; Maillardova reakce, Streckerova degradace a ostatní reakce neenzymového hnědnutí v potravinách, potravinářských surovinách, krmivech a biologických materiálech; glykace (vznik AGEs) a další modifikace bílkovin; reakční mechanismy; biologicky aktivní látky potravin a rostlin z čeledí brukvovité a česnekovité; látky s redukčním potenciálem (antioxidanty); chromatografické metody v organické analýze.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Chemie potravin
Chemie potravin a přírodních produktů
Chemie potravinových surovin a výrobků
Reakční mechanismy v chemii potravin
Laboratoř reakčních mechanismů v chemii potravin
Food Chemistry
Reaction Mechanisms in Food Chemistry
Publikace
Detailní přehled publikací
Karel Cejpek na Scopus
Karel Cejpek na Web of Science
Ing. Darina Dvořáková (roz. Lanková), Ph.D.
E-mail: darina.dvorakova@vscht.cz
Telefon: +420 220 444 312
VŠCHT Praha – budova B, místnost B161a
Od 2022 | Docent, habilitační práce: Biomonitoring: Tool for the assessment of human exposure to environmental contaminants; FPBT, VŠCHT Praha |
2010 – 2017 | Postgraduální studium, téma disertační práce: „Nové“ organohalogenované kontaminanty v prostředí člověka, Ústav analýzy potravin a výživy, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
2008 – 2010 | Absolvent (Ing.) Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
2005 - 2008 | Absolvent (Bc.) Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
2022 - dosud | Docent, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
12/2017 - 2022 |
Odborný asistent, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
03/2011 – 11/2017 | Vědecký pracovník, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
03/2011 – dosud | Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025) |
Obory zájmu
Vývoj a validace analytických metod pro stanovení environmentálních kontaminantů a jejich metabolitů (retardéry hoření, per- a polyfluoralkylované sloučeniny, polycyklické aromatické uhlovodíky, ftaláty, bisfenoly atd.) ve vzorcích potravin, spotřebitelských předmětů, životního prostředí a biologických materiálů (moč, krevní sérum, mateřské mléko) s využitím analytické koncovky realizované kapalinovou chromatografií ve spojení s hmotnostně spektrometrickou detekcí (LC-MS).
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Analýza biologicky aktivních látek
Analysis of Bioactive Compounds
Laboratoř chemické bezpečnosti potravin
Laboratorní projekt I
Laboratorní projekt II
Publikace
Researcher ID: ABA-1220-2020
ORCID: 0000-0001-6837-3469
Detailní přehled publikací
doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.
E-mail: milena.zachariasova@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 142
VŠCHT Praha – budova B, místnost B140
2014 | Obhajoba habilitační práce: Multiple Mycotoxins in Food and Feed: New Analytical Challenges, Occurrence, and Fate during Processing |
2011 | Obhajoba disertační práce: Mycotoxins: New analytical approaches and ways of minimising their occurrence in food |
2006 | Obhajoba diplomové práce Zajištění jakosti v analýze mykotoxinů, Ústav chemie a analýzy potravin, obor: Chemie a analýza potravin |
2014 - doposud | Docent na VŠCHT Praha, Ústav analýzy potravin a výživy |
2012 – 2014 | Odborný asistent na VŠCHT Praha, Ústav analýzy potravin a výživy |
2006 – doposud | Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025) |
2006 – doposud | Vědecko-výzkumná činnost na Ústavu chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
Obory zájmu
Cílová a necílová analýza potravních kontaminantů a pozitivně působících biologicky aktivních látek
- Vývoj, optimalizace a validace metod na bázi ultraúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (UHPLC-MS) pro analýzu potravních kontaminantů, (zejména mykotoxinů, pesticidů či rostlinných alkaloidů) a pozitivně působících bioaktivních látek (zejména antioxidantů)
- Výzkum zaměřený na „maskované“ mykotoxiny v potravinách, jejich izolace a detekce pomocí imunochemických preparativních technik a vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie, studium dynamiky volných a „maskovaných“ mykotoxinů v průběhu potravinářských technologií
Metabolomický firngerprinting / profilování, vývoj metod odhalujících falšování potravin a jejich autenticitu
- Vývoj a aplikace metod vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie, aplikace chemometrie a statistiky
Bioprospekce
Výzkum zaměřený na charakteristiku nových přírodních surovin vhodných pro izolaci biologicky aktivních látek využitelných v potravinářském a farmaceutickém průmyslu; implementace metod testování biologické aktivity a hmotnostní spektrometrie pro identifikaci (neznámých) biologicky aktivních látek
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Chemie potravin- cvičení
Chemie potravinových surovin a výrobků
Interpretace chromatografických a hmotnostně-spektrometrických dat
Laboratoř analýzy biologicky aktivních přírodních látek
Laboratoř chromatografie a hmotnostní spektrometrie
Strategie průkazu falšování potravin a nutraceutik
Publikace
Detailní přehled publikací
Milena Zachariášová na Scopus
Milena Zachariášová na Web of Science
Ing. Monika Tomaniová, Ph.D.
E-mail: monika.tomaniova@vscht.cz
Telefon: +420 731 625 010
2002 | doktor (Ph.D.) v oboru Chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
1995 | absolvent (Ing.) Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha, specializace: Chemie a analýza potravin |
2001 - dosud | Odborný asistent & Vědecký pracovník, Ústav analýzy potravin a výživy (Ústav chemie a analýzy potravin), VŠCHT Praha |
2004 – 2005 | Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha, akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025) |
Obory zájmu
- Analytické strategie pro autentikaci potravin a krmiv; vývoj a validace analytických metod pro stanovení organických kontaminantů v potravinách a složkách životního prostředí; interpretace dat
- Aktivity související s participací výzkumného týmu v projektech mezinárodní spolupráce (příprava a řízení projektů); transfer znalostí; koordinování a organizace mezinárodních odborných konferencí a seminářů, workshopů a školení
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Strategie průkazu falšování potravin a doplňků stravy
Publikace
Detailní přehled publikací
Monika Tomaniová na Scopus
Monika Tomaniová na Web of Science
Ing. Martina Vlčková
Tajemník ústavu
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 180
Mobil: +420 739 220 807
VŠCHT Praha – budova B, místnost B175
doc. Dr. Ing. Věra Schulzová
E-mail: vera.schulzova@vscht.cz
Telephone: +420 220 444 389
Web: web.vscht.cz/schulzov
VŠCHT Praha – budova B, místnost B140
2010 | docent, habilitace v oboru chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
1998 | doktor technických věd (Dr.), v oboru chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
1988 | absolvent Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT |
1991 – present | Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT (nyní docent a metrolog akreditované laboratoře, spoluřešitel výzkumných projektů národních a evropských) |
1988 – 1991 | postgraduální studium, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
Obory zájmu
Chemická analýza potravin, krmiv, biologických materiálů a složek životního prostředí, chromatografické metody v organické analýze; vývoj a validace analytických metod; kontrola kvality plodin z ekologické a konvenční produkce; sledování biologicky aktivních látek v rostlinných i živočišných matricích; studium sekundárních metabolitů s pozitivními i negativními biologickými účinky.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Nutraceutika a funkční potraviny
Kapalinová chromatografie v analýze potravin a přírodních produktů
Laboratoř kontroly potravinářských surovin a výrobků
Laboratoř instrumentálních metod v analýze potravin
Publikace
Detailní přehled publikací
Věra Schulzová at Scopus
Věra Schulzová at Web of Science
doc. Ing. Zuzana Réblová, Ph.D.
E-mail: zuzana.reblova@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 183
Web: web.vscht.cz/reblovaz
VŠCHT Praha – budova B, místnost B161A
2011 | habilitace v oboru chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
1999 | postgraduální studium (Ph.D.) v oboru chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
1991 | inženýrské studium Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
1994 – dosud | Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha (nyní docent) |
Obory zájmu
Komplexní studium antioxidantů; změny lipidů a tokoferolů během skladování a zpracování potravin; amperometrická detekce v analýze potravin.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Potravinářské zbožíznalství
Výživa a výživová politika
Laboratoř analýzy potravin v kontrolní praxi
Laboratoř instrumentálních metod v analýze potravin
Laboratoř kontroly potravinářských surovin a výrobků
Publikace
Detailní přehled publikací
Zuzana Réblová na Scopus
Zuzana Réblová na Web of Science
prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
Vedoucí ústavu
E-mail: jana.pulkrabova@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 272
VŠCHT Praha – budova B, místnost B177
2020 | jmenování profesorem v oboru Chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
2013 | docent, habilitace v oboru Chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha; Název habilitační práce: Advanced Multi-Analyte Strategies in Food Safety Control |
2003 – 2008 | doktor (Ph.D.) v oboru Chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha, |
1998 – 2003 | absolvent (Ing.) FPBT, VŠCHT Praha |
09/2017 - dosud | vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha |
09/2020 - dosud |
profesor, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha |
04/2013 – 08/2020 | docent, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha, spoluřešitel národních a evropských výzkumných projektů |
09/2012 – 08/2017 | tajemník Ústavu analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha |
08/2011 – 03/2013 | odborný asistent, Ústav chemie a analýzy potravin (Ústav analýzy potravin a výživy), VŠCHT Praha |
07/2006 – 07/2011 | vědecký pracovník, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
09/2003 – dosud | analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025:2018) |
Obory zájmu
Výzkum zaměřený na sledování různých skupin organických kontaminantů (rezidua pesticidů, bromované retardéry hoření, polychlorované bifenyly, chlorované parafíny, perfluoralkylované sloučeniny, ftaláty, polycyklické aromatické uhlovodíky včetně jejich metabolitů) v potravinách, doplňcích stravy, složkách životního prostředí včetně biomonitoringu. Vývoj a validace analytických metod využívajících plynovou nebo kapalinovou chromatografii ve spojení s hmotnostně spektrometrickou detekcí.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Zdravotní nezávadnost potravin
Analýza potravin a přírodních produktů
Chemická bezpečnost potravin
Laboratoř chemické bezpečnosti potravin
Toxikologie potravin
Plynová chromatografie v analýze potravin a přírodních produktů
Moderní trendy v izolačních a separačních metodách
Chemical Food Safety
Isolation and Separation Methods
Gas Chromatography in Analysis of Foods and Natural Products
Recent trends in isolation and separation methods
Publikace
Researcher ID: C-7704-2018
ORCID: 0000-0003-1965-4672
Detailní přehled publikací
Ing. František Pudil, CSc.
E-mail: frantisek.pudil@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 050
VŠCHT Praha – budova B, místnost B310
1985 | kandidát technických věd (CSc.) v oboru chemie potravin, VŠCHT Praha |
1979 | absolvent Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
1980 – dosud | Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha |
Obory zájmu
Obrazová analýza potravin a materiálů, senzoricky aktivní složky a jejich analýza, nanomateriály a potraviny, statistická analýza dat a využití moderních počítačových metod v analýze potravin, multimediální databáze.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Chemometrie
Počítačové zpracování dat
Statistické zpracování dat
Počítačové zpracování obrazu v analýze potravin
Publikace
Detailní přehled publikací
František Pudil na Scopus
František Pudil na Web of Science
prof. Dr. Ing. Jan Poustka
E-mail: jan.poustka@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 218
Web: web.vscht.cz/poustkaj
VŠCHT Praha – budova B, místnost B138
2012 | jmenování profesorem v oboru chemie a analýza potravin, FPBT, VŠCHT Praha |
2006 | docent, habilitace v oboru chemie a analýza potravin, FPBT, VŠCHT Praha |
1996 | doktor (Dr.), v oboru chemie a analýza potravin, FPBT, VŠCHT Praha |
1989 | inženýr, obory: chemie a analýza potravin, konzervace potravin a technologie masa, FPBT, VŠCHT Praha |
1993 – dosud | Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha (nyní profesor, spoluřešitel pedagogických a výzkumných projektů národních a evropských) |
1989 – 1993 | interní aspirantura a doktorské postgraduální studium: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha |
Obory zájmu
Chemická analýza potravin, krmiv, biologických materiálů a složek životního prostředí, vliv technologií (včetně obalů) na kvalitu potravin, separační metody v organické analýze; vývoj a validace analytických metod; instrumentální metody - chromatografické separace, hmotnostní spektrometrie, infračervená spektrometrie.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Analytické metody ve forenzní analýze
Analýza potravin a přírodních produktů
Food and Natural Products Analysis
Analýza potravin v kontrolní praxi
Izolační a separační metody
Isolation and Separation Methods
Speciální analýza potravin
Special Food Analysis
Vývoj a optimalizace postupů v analytické laboratoři
Publikace
Detailní přehled publikací
Jan Poustka na Scopus
Jan Poustka na Web of Science
doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská
E-mail: zdenka.panovska@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 177
Web: web.vscht.cz/panovskz
VŠCHT Praha – budova B, místnost BS20
2012 | docent, habilitace v oboru chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
1997 | kandidát technických věd (Dr.) v oboru chemie a technologie poživatin, VŠCHT Praha, |
1981 – 1982 | Postgraduální studium na psychologie a pedagogika ČVUT, Praha |
1980 – 1981 | stáž, FPBT Praha |
1980 | absolvent Fakulty chemické technologie VŠCHT Praha |
1997 – dosud | senzorická laboratoř, ústav analýzy a výživy FPBT, Praha |
2000 – 2004 | sekretář České asociace výrobců mýdel a pracích prášků |
1987 – 1988 | výzkumný pracovník, Výzkumný ústav potravinářského průmyslu, Praha |
1985 – 1987 | vědecký pracovník, Agronomická fakulta VŠZ |
1984 – 1985 | učitel chemie na ZŠ Praha |
Obory zájmu
Senzorická analýza, senzorické vnímání, chuťové a čichové vjemy. Metody senzorické analýzy. Texturní vlastnosti potravin a kosmetických výrobků a jejich interakce s chutí a vůní a propojení s dalšími vědeckými disciplínami např. reologie. Korelace reologických a senzorických dat.
Člen Technické komise pro akreditaci zkušebních laboratoří, Tajemník technické komise pro senzorickou analýzu při ČIA.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Senzorická analýza
Sensory analysis
Publikace
Detailní přehled publikací
Zdeňka Panovská na Scopus
Zdeňka Panovská na Web of Science
doc. Ing. Jan Pánek, CSc.
Knihovník
E-mail: jan.panek@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 357
Fax: +420 220 443 180
Web: web.vscht.cz/panekj
VŠCHT Praha – budova B, místnost X22
2001 | docent, habilitace v oboru chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
1985 | kandidát technických věd (CSc.) v oboru chemie a technologie poživatin, VŠCHT Praha, |
1979 | absolvent Fakulty potravinářské a biochemické technologie, specializace Kvasná chemie a bioinženýrství, VŠCHT Praha, |
1982 – dosud | Ústav analýzy potravin a výživy (dříve Ústav chemie a analýzy potravin) nyní docent Ústavu analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha, řešitel a spoluřešitel několika rozvojových projektů |
Obory zájmu
Chemie a analýza tuků a lipidů; chemická analýza potravin a biologických materiálů; chromatografické metody v analýze potravin; vývoj a validace analytických metod; hodnocení nutriční jakosti potravin; výživa člověka a dietetika; doplňky stravy a nutraceutika; semináře Bezpečná výživa.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Výživa a výživová politika
Nutraceutika a funkční potraviny
Food, Nutrition and Health
Publikace
Detailní přehled publikací
Jan Pánek na Scopus
Jan Pánek na Web of Science
Ing. Ondřej Lacina, Ph.D.
E-mail: ondrej.lacina@vscht.cz
Telefon: ---
VŠCHT Praha – budova B
2012 | zakončení postgraduálního studia (Ph.D.) v oboru Chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
2005 | absolvent Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
2012 – dosud | odborný asistent, VŠCHT Praha |
2006 – dosud | analytik akreditované laboratoře VŠCHT Praha |
Obory zájmu
Chemická analýza potravin a složek životního prostředí; kapalinová a plynová chromatografie; vysokorozlišovací a tandemová hmotnostní spektrometrie; vývoj a validace analytických metod.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Interpretace chromatografických a hmotnostně-spektrometrických dat
Publikace
Detailní přehled publikací
Ondřej Lacina na Scopus
Ondřej Lacina na Web of Science
prof. Dr. Ing. Richard Koplík
E-mail: richard.koplik@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 177
Web: web.vscht.cz/koplikr
VŠCHT Praha – budova B, místnost B313
2012 | jmenování profesorem v oboru chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
2006 | docent, habilitace v oboru chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
1992 | doktor (Dr.) v oboru chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha, |
1986 | absolvent Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
1992 – dosud Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT |
Obory zájmu
Chemická analýza potravin, krmiv, biologických materiálů a složek životního prostředí; spektrometrické metody prvkové analýzy; chemie minerálních látek a stopových prvků; prvková speciační analýza biologických materiálů a vzorků z životního prostředí; vývoj a validace analytických metod.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Analýza potravin a přírodních produktů
Speciální analýza potravin
Analýza potravin v kontrolní praxi
Analytické metody ve forenzní analýze
Publikace
Detailní přehled publikací
Richard Koplík na Scopus
Richard Koplík na Web of Science
Ing. Jana Kohoutková, Ph.D.
E-mail: jana.kohoutkova@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 184
VŠCHT Praha – budova B, místnost B49
1999 | ukončeno postgraduální studium státní doktorskou zkouškou (Ph.D.) na Fakultě potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
1990 | absolvent Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
1999 – doposud | Odborný asistent na Ústavu analýzy potravin a výživy (Ústavu chemie a analýzy potravin) |
2000 – doposud | Analytik v metrologické a zkušební laboratoři (přidružená laboratoř ČMI, zkušební laboratoř akreditovaná ČIA, č. 1316.2), VŠCHT Praha |
1994 – 1999 | Odborný pracovník pro vědu a výzkum na Ústavu chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
1991 – 1994 | Postgraduální studium na Ústavu chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
Obory zájmu
Chemická analýza potravin, krmiv, biologických materiálů a složek životního prostředí, chromatografické metody v organické analýze; vývoj a validace analytických metod; kontrola reziduí pesticidů a kontaminantů v potravinách, znalosti a užívání analytických chromatografických technik (GPC, HPLC/UV, GC - ECD, FPD, FID, GC/MS ...).
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Úvod do potravinářské legislativy
Laboratoř z analýzy potravin a přírodních produktů
Food and Natural Products Analysis: Laboratory
Publikace
Detailní přehled publikací
Jana Kohoutková na Scopus
Jana Kohoutková na Web of Science
prof. Ing. Vladimír Kocourek, CSc.
E-mail: vladimir.kocourek@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 057
Web: http://kocourev.bluefile.cz/
VŠCHT Praha – budova B, místnost B137
2011 | jmenování profesorem v oboru chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
1998 | docent, habilitace v oboru chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
1986 | kandidát technických věd (CSc.) v oboru chemie a technologie poživatin, VŠCHT Praha, |
1975 | absolvent Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha, |
1994 – dosud | Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT, nyní profesor a manažer kvality akreditované laboratoře, spoluřešitel národních a evropských výzkumných projektů |
1992 – 1994 | vedoucí oddělení monitoringu potravních řetězců, Český ekologický ústav, Praha |
1989 – 1992 | vedoucí oddělení analytiky Centrální laboratoře Praha České zemědělské a potravinářské inspekce, |
1982 – 1989 | vedoucí oddělení kontaminantů Výzkumného ústavu potravinářského Praha (vědecký pracovník) |
1978 – 1982 | Státní inspekce jakosti potravin, Ústřední inspektorát Praha (odborný pracovník) |
1975 – 1978 | Výzkumný ústav antibiotik a biotransformací, Roztoky u Prahy (výzkumný pracovník) |
Obory zájmu
Chemická analýza potravin, krmiv, biologických materiálů a složek životního prostředí, chromatografické metody v organické analýze; vývoj a validace analytických metod; kontrola reziduí pesticidů a kontaminantů v potravinách, hodnocení vlivu znečištění životního prostředí na plodiny a potraviny, systémy managementu kvality ve výrobě a kontrole potravin, GLP.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Úvod do potravinářské legislativy
Jakost v laboratorní a kontrolní praxi
EU Food Legislation
Publikace
Detailní přehled publikací
Vladimír Kocourek na Scopus
Vladimír Kocourek na Web of Science
Ing. Vojtěch Ilko, Ph.D.
E-mail: vojtech.ilko@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 248
VŠCHT Praha – budova B, místnost B311B
2009 – dosud | postgraduální studium na Fakultě potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
2007 – 2009 | absolvent Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
2013 – dosud | Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT |
Obory zájmu
Chemická analýza potravin, chemie a analýza tuků, senzorická analýza.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Senzorická analýza
Publikace
Detailní přehled publikací
Vojtěch Ilko na Scopus
Vojtěch Ilko na Web of Science
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
E-mail: jana.hajslova@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 185; +420 224 314 096;
Mobil: +420 602 833 424
Web: Wikipedie
VŠCHT Praha – budova B, místnost B137
1997 | profesor v oboru Chemie a analýza potravin, VŠCHT |
1990 | docent, habilitace v oboru Chemie a analýza potravin, VŠCHT |
1979 | kandidát technických věd v oboru Chemie a technologie poživatin, VŠCHT (dizertační práce: Senzoricky aktivní látky bílkovinných hydrolyzátů), FPBT |
1975 | inženýr, obor Technologie mléka a tuků, VŠCHT Praha, FPBT |
2010 – 2017 | vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy (dříve Ústavu chemie a analýzy potravy), VŠCHT Praha, řešitelka a spoluřešitelka národních a evropských výzkumných projektů |
2003 – dosud | vedoucí akreditované Metrologické a zkušební laboratoře, VŠCHT Praha |
1994 | studijní pobyt na Institute of Food Research, Norwich, Velká Británie |
1994 | studijní pobyt ve Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, New York, USA |
1991, 1992 | studijní pobyt v National Food Administration, Uppsala, Švédsko |
1990 – 2010 | tajemník ústavu chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
1986 – 1987 | studijní pobyt na Free University of Amsterdam, Nizozemí |
1979 – 1989 | odborný asistent na Katedře chemie a zkoušení potravin, VŠCHT Praha |
1975 – 1978 | řádná aspirantura na Katedře chemie a zkoušení potravin, VŠCHT Praha |
Ocenění
2017 - Medaile Emila Votočka - udělena VŠCHT Praha za excelentní vědecké výsledky v oblasti chemie a analýzy potravin
2016 - Stříbrná pamětní medaile Senátu
2016 - Harvey W. Wiley Award - ocenění uděleno International Association of Official Analytical Chemists (AOAC Int.) za výjimečný přínos v oblasti analytických metod
2013 - ocenění uděleno International Association of Official Analytical Chemists (AOAC Int.) za výzkum a zavedení rychlých a účinných metod pro analýzu polycyklických aromatických uhlovodíků v rybích a mořských potravinách
2006 - ocenění udělené ministrem školství za vynikající vědecké výsledky při implementaci nových analytických strategií v oblasti kontroly chemické bezpečnosti potravin
2005 - ocenění udělené rektorem VŠCHT Praha za vynikající výsledky výzkumu v oblasti chemie a analýzy potravin
Obory zájmu
bude doplněno
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Analytické metody ve forenzní analýze
Analýza potravin a přírodních produktů
Chemická bezpečnost potravin
Plynová chromatografie v analýze potravin a přírodních produktů
Toxikologie potravin
Publikace
Scopus Author ID: 7003413119
ORCID ID
Researcher ID
Detailní přehled publikací
Ing. Veronika Forštová
E-mail: veronika.forstova@vscht.cz
Telefon: -
VŠCHT Praha – budova B
2006 | absolventka Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
2006 – dosud | Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT (analytik akreditované laboratoře, člen řešitelského týmu národních a mezinárodních výzkumných projektů) |
Obory zájmu
Chemická analýza procesního kontaminantu akrylamidu, chromatografické techniky, vývoj a validace metody.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Laboratoř technologie přípravy stravy
Laboratoř chemické bezpečnosti potravin
Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů
Publikace
Detailní přehled publikací
Veronika Forštová na Scopus
Veronika Forštová na Web of Science
Ing. Lucie Drábová, Ph.D.
E-mail: lucie.drabova@vscht.cz
Telefon: +420 220 444 372
VŠCHT Praha – budova B, místnost B51
2013 | doktor (Ph.D.) v oboru chemie a technologie potravin, VŠCHT Praha |
2005 | absolvent Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
2005 – dosud | Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT |
Obory zájmu
Chemická analýza potravin, krmiv, biologických materiálů a složek životního prostředí, chromatografické metody v organické analýze; vývoj a validace analytických metod; kontrola reziduí pesticidů a kontaminantů v potravinách, hodnocení vlivu znečištění životního prostředí na plodiny a potraviny.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Chemie potravin – cvičení
Publikace
Detailní přehled publikací
Lucie Drábová na Scopus
Lucie Drábová na Web of Science
doc. Dr. Ing. Marek Doležal
Hospodář ústavu
E-mail: marek.dolezal@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 179
Fax: +420 220 443 180
Web: web.vscht.cz/dolezala
VŠCHT Praha – budova B, místnost B311A
2010 | docent, habilitace v oboru chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
1998 | doktor technických věd v oboru chemie a analýza potravin, VŠCHT Praha |
1989 | absolvent Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha |
2010 – dosud | docent, VŠCHT Praha, Ústav analýzy potravin a výživy |
1998 – 2010 | odborný asistent, VŠCHT Praha, Ústav chemie a analýzy potravin |
1995 – 1998 | asistent, VŠCHT Praha, Ústav chemie a analýzy potravin |
1990 – 1995 | odborný pracovník, VŠCHT Praha, Ústav chemie a analýzy potravin |
Obory zájmu
Chemie potravin, chemická analýza potravin, krmiv a biologických materiálů – specializace na lipidy, reakční mechanismy v chemii potravin – specializace na procesní kontaminanty 3-MCPD a estery 3-MCPD, senzorická analýza.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Chemie potravin
Laboratoř reakčních mechanismů v chemii potravin
Food Chemistry
Laboratoř instrumentálních metod v analýze potravin
Laboratoř kontroly potravinářských surovin a výrobků
Publikace
Detailní přehled publikací
Marek Doležal na Scopus
Marek Doležal na Web of Science