stdClass Object ( [nazev] => Ústav analýzy potravin a výživy [adresa_url] => [api_hash] => [seo_desc] => [jazyk] => [jednojazycny] => [barva] => modra [indexace] => 1 [obrazek] => [ga_force] => [cookie_force] => [secureredirect] => [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8 [ga_account] => UA-10822215-3 [ga_domain] => [ga4_account] => G-VKDBFLKL51 [gtm_id] => [gt_code] => [kontrola_pred] => [omezeni] => 0 [pozadi1] => [pozadi2] => [pozadi3] => [pozadi4] => [pozadi5] => [robots] => [htmlheaders] => [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '[cs]' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 8548/15102/15103 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 15103 [platne_od] => 31.10.2023 17:09:00 [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:09:08.727704 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 18426 [cms_time] => 1713959054 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => stdClass Object ( [logo_href] => / [logo] => [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/UAPV.VSCHT [social_tw_odkaz] => [social_yt_odkaz] => [aktualizovano] => Aktualizováno [autor] => Autor [paticka_mapa_alt] => [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA [paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON [paticka_budova_2_popis] => [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Martina.Vlckova@vscht.cz [social_fb_title] => Facebook stránka ÚAPV [social_tw_title] => [social_yt_title] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT Praha – FPBT – ÚAPV [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [den_kratky_1] => po [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [archiv_novinek] => Archiv novinek [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [novinky_archiv] => Archiv aktualit [den_kratky_0] => ne [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [more_info] => více informací [fakulta_FPBT_odkaz] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [fakulta_FPBT] => http://fpbt.vscht.cz/ [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [stahnout] => Stáhnout [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [den_kratky_5] => pá [paticka_mapa_odkaz] => /zakladni-informace/sidlo [den_kratky_3] => st [den_kratky_6] => so [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [social_in_odkaz] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_li_odkaz] => [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: ) [poduzel] => stdClass Object ( [15105] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [15112] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15112 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15109] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15109 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15111] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 15111 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 15105 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [15106] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [18317] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Domovská stránka [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 18317 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [73845] => stdClass Object ( [odkaz] => https://www.vscht.cz/veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl [iduzel] => 73845 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /mzl [sablona] => stdClass Object ( [class] => redirect [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15445] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Základní informace [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Ústav analýzy potravin a výživy je součástí Fakulty potravinářské a biochemické technologie. Výzkumné projekty jsou zaměřeny především na problematiku kvality, autenticity a bezpečnosti potravin, krmiv, potravinových surovin, doplňků stravy apod. Zvláštní pozornost je věnována studiím zabývajícím se interakcemi/degradacemi jednotlivých složek potravin, což může vést ke změnám nutriční hodnoty a/nebo senzorických vlastností. Velká část výzkumu se soustředí na hodnocení vlivu životního prostředí na člověka, hodnocení cest expozice různým skupinám látek, především v rámci lidského biologického monitoringu. V posledních letech jsou v rámci interdisciplinárního výzkumu aplikovány tzv. „omics“ technologie při posuzování in vivo/in vitro účinků vyvolaných biologicky aktivními látkami (zdraví prospěšnými, i toxickými).
[iduzel] => 15445 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/zakladni-informace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /zakladni-informace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15269] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Ústav analýzy potravin a výživy nabízí zájemcům o studium následující studijní programy:
Bakalářské studium
nové studijní programy (od akademického roku 2023/2024):
Chemie a technologie potravin - 3 specializace:
Analýza potravin a přírodních produktů
dobíhající studijní program (již se nelze hlásit):
Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Chemie a analýza potravin a výživa
Forenzní analýza a analýza potravin - specializace Forenzní analýza
Magisterské studium
studijní programy:
Chemie a analýza potravin a přírodních produktů
Doktorské studium
nový studijní program (od akademického roku 2020/2021):
dobíhající studijní program (již se nelze hlásit):
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 15269 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15126] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Klíčové oblasti našeho výzkumu
CHEMICKÁ BEZPEČNOST POTRAVIN
Vývoj nových pokročilých postupů pro analýzu různých skupin kontaminantů v potravinách, krmivech a vzorcích životního prostředí; výzkum preventivních opatření a strategií vedoucích k jejich minimalizaci:
- Mykotoxiny a další přírodní toxiny
- Rezidua pesticidů / veterinárních léčiv
- POPs a jiné průmyslové kontaminanty
- Kontaminanty z materiálů přicházejících do styku s potravinami / migranty
- Procesní kontaminanty, Antinutriční látky
KVALITA A AUTENTICITA POTRAVIN (FALŠOVÁNÍ POTRAVIN)
Implementace nových analytických postupů pro charakterizaci a klasifikaci:
- Metabolomu: metody profilování nebo fingeprintu (otisky prstů) založené na použití hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením (ve spojení s kapalinovou (LC), plynovou (chromatografie) nebo ambientní Ms); pokročilé zpracování dat; identifikace markerů
- Biologicky aktivních látek: bioprospekce; necílová analýza (non-target pro screening) "neznámých" látek v rostlinách / mikroorganismech; identifikace látek využívajících techniku vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie
- Aromatické látky: kombinace instrumentální a senzorické analýzy; hodnocení založené na kombinaci analýzy pomocí plynové chromatrografie a olfaktometrické detekce
Naše pracoviště úzce spolupracuje v oblasti QA / QC s referenčními laboratořemi EU (EURL) sítě, účastní se mezilaboratorních studiích, a participuje i na přípravě referenčních materiálů.
"Metrologická a zkušební laboratoř" Ústavu analýzy potravin a výživy je akreditována podle mezinárodní normy ISO / IEC 17025: 2005 Českým institutem pro akreditaci, pro externí kontrolu kvality, laboratoř se pravidelně účastní zkoušení způsobilosti (FAPAS, EU PT, IRMM, IAEA, etc.).
[iduzel] => 15126 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/veda-a-vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [15124] => stdClass Object ( [nazev] => Aktivity ústavu [seo_title] => Aktivity ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 15124 [canonical_url] => //uapv.vscht.cz/aktivity-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /aktivity-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Nemáte přístup k obsahu stránky.
Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).
[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Chyba 404
Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.
Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.
Děkujeme!
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 15106 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )DATA
stdClass Object ( [nazev] => Vědecké skupiny [seo_title] => Vědecké skupiny [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [submenuno] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [newurl_domain] => 'uapv.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/veda-a-vyzkum/vedecke-skupiny' [newurl_iduzel] => 55591 [newurl_path] => 8548/15102/15103/15106/15126/55591 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 55591 [platne_od] => 08.06.2021 09:54:00 [zmeneno_cas] => 08.06.2021 09:54:14.705781 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Edita Ryšlavá [canonical_url] => [idvazba] => 70070 [cms_time] => 1713960236 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => stdClass Object ( [71380] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Procesní kontaminanty [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Procesní kontaminanty
Tepelné zpracování potravin slouží k zajištění mikrobiální bezpečnosti, delší udržitelnosti, k zvýšení stravitelnosti, ale také ke zlepšení senzorických vlastností jako je chuť, vůně anebo barva potraviny. Vznik těchto senzoricky aktivních látek je doprovázen mnoha chemickými reakcemi, mezi nichž nejvýznamnější je Maillardova reakce. Kromě žádoucích vlastností dochází také ke vzniku tzv. procesních kontaminantů, které mohou být pravděpodobnými či potencionálními lidskými karcinogeny. Cílem v takovémto případě je nalézt možnosti, jak vznik těchto látek v potravinách minimalizovat, aniž by byla ovlivněna jejich nutriční a senzorická hodnota.
Naše výzkumná skupina se zabývá zkoumáním vlivu alternativních mírných zpracovatelských technologií (př. vakuové smažení, pulzní elektrické pole, ohmický ohřev, tepelná sterilace za vysokého tlaku) na vznik procesních kontaminantů (akrylamid, furany, estery 2- a 3-monochlorpropandiolu a glycidolu) a na obsah biologicky aktivních látek.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => stdClass Object ( [71381] => stdClass Object ( [nazev] => [barva_pozadi] => seda [uslideru] => false [text] =>Publikace
- Belkova B., Chytilova L., Kocourek V., Slukova M., Mastovska K., Kyselka J., Hajslova J.: Influence of dough composition on the formation of processing contaminants in yeast-leavened wheat toasted bread. Food Chemistry (2021) 338: 127715 (doi: 10.1016/j.foodchem.2020.127715)
- Gaca A., Kludska E., Hradecky J., Hajslova J., Jelen H.H.: Changes in volatile compound profiles in cold-pressed oils obtained from various seeds during accelerated storage. Molecules (2021) 23(2): 285. (doi: 10.3390/molecules26020285)
- Gratz M., Sevenich R., Hoppe T., Schottroff F., Vlaskovic N., Belkova B., Chytilova L, Filatova M., Stupak M., Hajslova J., Rauh C., Jaeger H.: Gentle Sterilization of Carrot-Based Purees by High-Pressure Thermal Sterilization and Ohmic Heating and Influence on Food Processing Contaminants and Quality Attributes. Frontiers in Nutrition (2021). 8: 643837. (doi: 10.3389/fnut.2021.643837)
- Robert Sevenich, Cornelia Rauh, Beverly Belkova, Jana Hajslova: Chapter 6 - Effect of high-pressure thermal sterilization (HPTS) on the reduction of food processing contaminants (e.g., furan, acrylamide, 3-MCPD-esters, HMF), Editor(s): Francisco J. Barba, Carole Tonello-Samson, Eduardo Puértolas, María Lavilla, Present and Future of High Pressure Processing, Elsevier, 2020, Pages 139-172, ISBN 9780128164051. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816405-1.00006-6.
Vedoucí pracovní skupiny:
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
[iduzel] => 71381 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [71382] => stdClass Object ( [nazev] => [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] =>Odborní asistenti/ Vědečtí pracovníci:
Ing. Beverly Hradecká, Ph.D.
Ing. Michal Stupák, Ph.D.Doktorandi:
Ing. Maria Filatová
[iduzel] => 71382 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 71380 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/vedecke-skupiny/71380 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [71395] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Rezidua pesticidů / biocidů v potravinách a prostředí [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Ing. Tomáš KouřimskýRezidua pesticidů / biocidů v potravinách a prostředí
Produkce zemědělských plodin a různých přírodních surovin se dosud neobejde bez použití pesticidních přípravků. Podle cílového škodlivého činitele je řadíme mezi herbicidy, fungicidy, insekticidy či akaricidy, patří sem i regulátory růstu rostlin a repelenty. Na rozdíl od dnes již zakázaných perzistentních pesticidů, jako bylo DDT a další chlorované insekticidy, v současné době registrované pesticidy se po vhodně načasované aplikaci postupně rozkládají vlivem různých fyzikálně-chemických faktorů (sluneční záření, déšť apod.), nebo jsou detoxikovány rostlinnými či mikrobiální enzymy (v půdě, vodě). V době sklizňové zralosti, po uplynutí ochranné lhůty, lze očekávat, že hladiny reziduí spolehlivě klesly po legislativně stanovenou hodnotu maximálního limitu reziduí (MLR). Při volbě rychle degradujících pesticidů a dodržování podmínek Správné zemědělské praxe (GAP) jsou rezidua často buď nedetekovatelná, nebo jen velmi nízká. Na straně druhé, ne vždy jsou všechny zásady aplikace pesticidů dodržovány, rezidua pronikají do potravního řetězce a nelze vyloučit zdravotní rizika související s chronickým dietárním příjmem. Tyto obavy platí zejména v případě přítomností více pesticidů (koktejlu) v jednom produktu. V souladu se současnými trendy snižování zátěže prostředí kontaminujícími látkami, roste i snaha o minimalizaci reziduí pesticidů a podpora nízkoreziduální a ekologické produkci potravin. V tomto kontextu samozřejmě významnou roli hraje studium dynamiky reziduí, hledání alternativních způsobů ochrany plodin a v neposlední řadě i efektivní.
Pracovní skupina se zaměřuje na komplexní studium problematiky reziduí pesticidů (včetně biocidů) jak z pohledu jejich analytického stanovení, tak i ohledem na jejich (bio)transformace, kvalitu ošetřených plodin a ochranu spotřebitelů či prostředí:
- Stanovení reziduí všech pesticidů a jejich metabolitů, které jsou zařazeny v dozorových programech SZPI i monitoringu EU. Pro tento účel jsou využívány dle ISO17025 akreditované zkoušky GC-MS/MS a LC-MS/MS. Pomocí multireziduálních metod (MRM) a speciálních metod pro jednotlivé pesticidy (SRM) jsou analyzovány nejen potraviny a přírodní suroviny či užitné předměty, ale i vzorky vod a dalších složek prostředí.
- Hodnocení nálezů reziduí pesticidů s ohledem na legislativní předpisy EU, odhad expozičních rizik dle strategie EFSA, návrhy na optimalizaci HACCP. Posouzení chemické ochrany na kvalitu ošetřených plodin.
- Zavedení metod pro nově registrované pesticidy / jejich metabolity i sledování aktivních složek biopreparátů s pesticidním účinkem, hodnocení dynamiky reziduí v rámci polních experimentů.
- Kontrola, monitoring a hodnocení kvality BIO produktů, srovnání s konvenčními, autentikace na základě důkazu ilegálního použití pesticidů.
- Studium transferu reziduí pesticidů do finálního produktu či biodpadů, zhodnocení vlivu různých technologických operaci na terminální rezidua, návrhy mitigačních opatření.
Publikace
- Drábová L.,Mráz P., Krátký F., Uttl L., Vacková P., Schusterova D., Zadražilová B., Kadlec V., Kocourek V., Hajšlová J.: Assessment of pesticide residues in citrus fruit on the Czech market. Food Additives and Contaminants: Part A (2021) 39(2): 311-319. (doi: 10.1080/19440049.2021.2001579)
- Schusterova D., Hajslova J., Kocourek V., Pulkrabova J.: Pesticide residues and their metabolites in grapes and wines from conventional and organic farming system. Foods (2021) 10(2): 307. (doi: 10.3390/foods10020307)
- Horska T., Kocourek F., Stara J., Holy K., Mraz P., Kratky F., Kocourek V., Hajslova J.: Evaluation of pesticide residue dynamics in lettuce, onion, leek, carrot and parsley. Foods (2020) 9 (5), 680. (doi: 10.3390/foods9050680)
- Drabova L., Alvarez-Rivera G., Suchanova M., Schusterova D., Pulkrabova J., Tomaniova M., Kocourek V., Chevallier O., Elliot Ch., Hajslova J.: Food fraud in oregano: pesticide residues as adulteration markers. Food Chemistry (2019) 276:726-734. (doi:10.1016/j.foodchem.2018.09.143)
- Schusterova D., Suchanova M., Pulkrabova J., Kocourek V., Urban J., Hajslova J.: Can occurrence of pesticide metabolites detected in crops provide the evidence on illegal practices in organic farming? Journal of Agricultural and Food Chemistry (2019) 67(22): 6102-6115. (doi:10.1021/acs.jafc.8b06999 )
Projekty
Ministerstvo zemědělství
- QK21020238: Inovace integrované produkce zeleniny při změně spektra prostředků ochrany, zdokonaleném monitoringu škodlivých organismů a omezení rizik pesticidů v produktech (2021 - 2023)
- SS01020234: Snižování zátěže potravního řetězce a životního prostředí rezidui přípravků na ochranu rostlin při produkci ovoce (2020 - 2023)
Vedoucí pracovní skupiny:
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Profesor:
prof. Ing. Vladimír Kocourek, CSc.
[iduzel] => 71397 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [71399] => stdClass Object ( [nazev] => [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] =>Docenti:
doc. Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D.
Odborní asistenti/Vědečtí pracovníci:
Ing. Lucie Drábová, Ph.D.
Ing. Dana Schusterová, Ph.D.
Doktorandi:
Ing. Petr Mráz
Ing. Jana Rýparová Kvirencová
Ing. Leoš Uttl
Ing. Petra Vacková
Ing. Veronika Gomersall
Jingwen Han
Organické kontaminanty v potravinách, životním prostředí a biomonitoring
Průmyslové kontaminanty v potravním řetězci
Lidská společnost využívá denně řadu chemických látek, které mohou být uvolňovány do životního prostředí, kde mohou vykazovat negativní účinky a setrvávat po dlouhou dobu. Tyto látky jsou nalézány v různých složkách životního prostředí, včetně vody, vzduchu, nebo půdy, která může spolu se sedimenty představovat významný rezervoár perzistentních látek. K průniku nežádoucích látek do tohoto přírodního materiálu dochází různými cestami zahrnujícími atmosférickou depozici, využívání kontaminované vody k zavlažování nebo prostřednictvím náhodných úniků.
Naše vědecká skupina se analýze environmentální kontaminantů věnuje dlouhodobě. Ze skupiny perzistentních organických polutantů (POP) se zaměřujeme na bromované retardéry hoření. (BFR), polychlorované bifenyly (PCB), organochlorované pesticidy (OCP), chlorované parafiny (CP), perfluoralkylované sloučeniny (PFAS), ale také polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), ftaláty, UV filtry, organofosfátové retardéry hoření (OPFR). V rámci různých studií sledujeme tyto látky nejen v potravinách a v potravních doplňcích, ale i ve složkách životního prostředí jako je ovzduší, prach sedimenty, půda, voda apod. V poslední době se věnujeme i analýze těchto látek v kontaktních materiálech potravin a dalších předmětech běžného užívání (PBU) neboť představují významné zdroje expozice člověka těmto látkách. V rámci řešených výzkumných projektů vyvíjíme potřebné multianalytické metody, kdy jako instrumentální technika je použita plynová nebo kapalinová chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií.
Publikace
- Drabova L., Dvorakova D., Urbancova K., Gramblicka T., Hajslova J., Pulkrabova J.: Critical Assessment of Clean-Up Techniques Employed in Simultaneous Analysis of Persistent Organic Pollutants and Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Fatty Samples. Toxics (2022), 10 (1),12. (doi: 10.3390/toxics10010012)
- Jurikova M., Dvorakova D., Pulkrabova J.: The occurrence of perfluoroalkyl substances (PFAS) in drinking water in the Czech Republic: a pilot study. Environmental Science and Pollution Research (2022) published (doi: 10.1007/s11356-022-20156-7)
- Tomasko J., Hrbek V., Kourimsky T., Stupak M., Hajslova J., Pulkrabova J.: Are fish oil-based dietary supplements a significant source of exposure to chlorinated paraffins? Science of the Total Environment (2022) 833, 155137. (doi: 10.1016/j.scitotenv.2022.155137)
- Tomasko J., Stupak M., Hajslova J., Pulkrabova J.: Application of the GC-HRMS based method for monitoring of short- and medium-chain chlorinated paraffins in vegetable oils and fish. Food Chemistry (2021) in press. (doi: 10.1016/j.foodchem.2021.129640)
- Polachova A., Gramblicka T., Parizek O., Sram R.J., Stupak M., Hajslova J., Pulkrabova J.: Estimation of human exposure to polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) based on the dietary and outdoor atmospheric monitoring in the Czech Republic. Environmental Research (2020) 182: 108977. (doi: 10.1016/j.envres.2019.108977)
Projekty
GAČR
- 21-19437S: Vliv nových chlorovaných kontaminantů na adipogenezi (2021 – 2023)
Evropské projekty
- Horizon 2020 - PAPILLONS - Plastic in Agricultural Production: Impacts, Lifecycles and Long-term Sustainability, 101000210 (6/2021 - 5/2025)
- EFSA - Screening for emerging chemical risks in the food chain, OC/EFSA/SCER/2020/02 (02/2021 – 01/2024)
Biomonitoring, exposom
Člověk je v dnešní době vystaven pestré směsi chemických látek, které se do prostředí uvolňují z různých komerčních a průmyslových aplikací. Některé z nich mohou mít nepříznivý vliv na lidské zdraví. Proto je nutné vhodnými nástroji sledovat kvalitu životního prostředí a následně posuzovat jeho vliv na lidský organismus. K tomuto účelu slouží lidský biologický monitoring (biomonitoring), který poskytuje data o množství chemikálií a jejich metabolitů v těle analýzou vhodných biologických vzorků, jako je např. krevní sérum/plazma, moč, mateřské mléko aj.
„Human Biological Monitoring“, Zielhuis, 1984
|
Naše vědecká skupina je již řadu let zapojena do problematiky evropského biomonitoringu. Vyvíjí multianalytické metody na bázi chromatografie a hmotnostní spektrometrie, které splňující požadavky ultrastopové analýzy pro stanovení různých skupin environmentálních kontaminantů v jedné analýze. Ze skupiny perzistentních organohalogenovaných polutantů se jedná např. o bromované retardéry hoření, polychlorované bifenyly, chlorované pesticidy, chlorované parafiny, perfluoralkylované sloučeniny, ale i polycyklické aromatické uhlovodíky, ftaláty, UV filtry, organofosfátové retardéry hoření včetně jejich metabolitů.
Publikace
- Nübler S., Lopez M. E., Castano A., Mol H. G. J., Haji-Abbas-Zarrabi K., Schäfer M., Hajslova J., Dvorakova D., Antignac J.-P., Koch H. M., Huag L. S., Vorkamp K., Göen T.: Interlaboratory Comparison Investigations (ICIs) and External Quality Assurance Schemes (EQUASs) for human biomonitoring of perfluoroalkyl substances (PFASs) in serum as part of the quality assurance programme under HBM4EU. Science of The Total Environment (2022) 847: 157481 (doi: 10.1016/j.scitotenv.2022.157481)
- Ambroz A., Rossner Pavel Jr., Rossnerova A., Honkova K., Milcova A., Pastorkova A., Klema J., Pulkrabova J., Parizek O., Vondraskova V., Zelenka J., Vrzackova N., Schmuczerova J., Topinka J., Sram R.J.: Oxidative Stress and Antioxidant Response in Populations of the Czech Republic Exposed to Various Levels of Environmental Pollutants. Environmental Research and Public Health (2022). 19, 3609. (doi: 10.3390/ijerph19063609)
- Dvorakova D., Pulkrabova J., Gramblicka T., Polachova A., Buresova M., Hajslova J., López M.E., Castaño A., Nübler S., Haji-Abbas-Zarrabi K., Klausner N., Göen T., Mol H., Koch H.M., Vaccher V., Antignac J.-P., Haug L.S., Vorkamp K.: Interlaboratory Comparison Investigations (ICIs) and External Quality Assurance Schemes (EQUASs) for Flame Retardant Analysis in Biological Matrices: Results from the HBM4EU Project. Environmental Research (2021) 202: 111705. (doi: 10.1016/j.envres.2021.111705)
- Polachova A., Gramblicka T., Bechynska K., Parizek O., Turnerova, Dvorakov, Honkova K., Rossnerova A., Rossner P., Sram R.J., Topinka J., Pulkrabova J.: Biomonitoring of 89 POPs in blood serum samples of Czech city policemen. Environmental Pollution (2021) 291: 118140(doi: 10.1016/j.envpol.2021.118140)
- Urbancova K., Sram R.J., Hajslova J., Pulkrabova J.: Concentrations of Phthalate and DINCH Metabolites in Urine Samples from Czech Mothers and Newborns. Exposure and Health (2021) 14: 17-27 (doi: 10.1007/s12403-021-00415-7)
Projekty
GAČR
- GAČR - Vliv nových chlorovaných kontaminantů na adipogenezi, 21-19437S, 01/2021 – 12/2023
Evropské projekty
[urlnadstranka] => //uapv.vscht.cz/veda-a-vyzkum/vedecke-skupiny/vedecke-skupiny [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => stdClass Object ( [56060] => stdClass Object ( [nazev] => [barva_pozadi] => oranzova [uslideru] => false [text] =>
Vedoucí pracovní skupiny:
prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
[iduzel] => 56060 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [56062] => stdClass Object ( [nazev] => [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] =>PRŮMYSLOVÉ KONTAMINANTY V POTRAVNÍM ŘETĚZCI
Docenti:
doc. Ing. Darina Dvořáková, Ph.D.
Odborní asistenti/ Vědečtí pracovníci:
Ing. Lucie Drábová, Ph.D.
Ing. Veronika Svobodová, Ph.D.
Aristeidis Tsagkaris, Ph.D.
Ing. Tomáš Gramblička, Ph.D.
Ing. Jakub Tomáško, Ph.D.
Doktorandi:
Ing. Ondřej Pařízek
Ing. Veronika Gomersall
BIOMONITORING, EXPOSOM
Docenti:
doc. Ing. Darina Dvořáková, Ph.D.
Odborní asistenti/ Vědečtí pracovníci:
Doktorandi:
Ing. Ondřej Pařízek
Ing. Denisa Pařízková
Ing. Veronika Gomersall
Chemie potravin a prvková analýza
Maillardova reakce a další reakce neenzymového hnědnutí v potravinách
Zabýváme se řadou aspektů reakcí neenzymového hnědnutí – sledováním vzniku vonných, barevných, biologicky a redoxně aktivních produktů, sledováním reaktivity cukrů nebo sledováním glykace bílkovin. Soustřeďujeme se zejména na klíčové meziprodukty těchto reakcí, jakými jsou reduktony a reaktivní karbonylové sloučeniny. Zajímá nás mimo jiné snižování hladin karbonylových stresorů během reakcí s fenolovými látkami a dalšími složkami potravin.
Publikace
- Cejpek K.: Vonné a chuťové složky sladů. Chemické Listy 108, 426–435, 2014.
- Čechovská L., Konečný M., Velíšek J., Cejpek K.: Effect of the Maillard reaction on reducing power of malts and beers. Czech Journal of Food Sciences, 30, 548–556, 2012.
Minerální látky a stopové prvky v potravinách
Zabýváme se metodikou prvkové analýzy biologických materiálů (použití AAS a ICP-MS) a sledujeme obsah esenciálních i toxických prvků v různých potravinách. Kromě celkového obsahu nás zajímají také chemické formy prvků a změny obsahu prvků při zpracování potravin. Spolupracujeme se skupinou atomové spektrometrie Ústavu analytické chemie VŠCHT.
Publikace
- Fersahl M., Yankovych H., Studenyak Y., Bazel Y., Koplik R., Revenco D.: Combination of sequential injection analysis with an integrated [BF4]-potentiometric sensor for the kinetic determination of boron. Sensors and Actuators B - Chemical (2019) 297: UNSP 126778. (doi: 10.1016/j.snb.2019.126778)
- Koplík R., Mestek O., Komínková J., Borková M., Suchánek M. : Effect of cooking on phosphorus and trace elements species in peas. Food Chemistry 85, 31–39, 2004.
- Koplík R., Mestek O., Fingerová H., Suchánek M.: Validation protocol for the determination of copper in plant samples by isotope dilution inductively coupled plasma mass spectrometry. Journal of Analytical Atomic Spectrometry 14, 241–245, 1999.
Prvková speciační analýza
Speciační analýza je diferencované stanovení jednotlivých forem (specií, sloučenin) chemického prvku nebo frakcí těchto forem ve vzorku. Metodicky využíváme spojení různých variant kapalinové chromatografie s ICP-MS. Zajímají nás mimo jiné frakce železa, mědi, zinku a dalších prvků v luštěninách, obilovinách a pseudocereáliích a jejich možné změny při zpracování surovin a při trávení potravy, protože zastoupení těchto frakcí má vliv na biologickou dostupnost prvků. Zabýváme se také speciační analýzou selenu a rtuti.
Publikace
- Revenco D., Vomackova M., Jelinek L., Mestek O., Koplik R.: Selenium species in selenium-enriched malt. Kvasny prumysl (2019) 65 (4) 134-141. (doi: 10.18832/kp2019.65.134)
- Koplík R., Klimešová I., Mališová K., Mestek O.: Determination of mercury species in foodstuffs using LC-ICP-MS: the applicability and limitations of the method. Czech Journal of Food Sciences 32, 249–259, 2014.
Analýza anorganických nanočástic
Ve spolupráci se skupinou atomové spektrometrie Ústavu analytické chemie VŠCHT vyvíjíme metody stanovení nanočástic stříbra ve vzorcích biologického původu. Používáme techniku single particle-ICP-MS. Při analýze jsou díky velmi rychlému měření zaznamenány signály jednotlivých částic, které jsou roztříděny podle velikosti a na základě kalibrace je jim přiřazena hmotnost částice, kterou lze přepočítat na průměr v nanometrech. Výsledkem jsou údaje o počtu a velikostní distribuci částic ve vzorku. Zajímáme se o změny stavu nanočástic, ke kterým může docházet při zpracování a digesci potravin.
Publikace
- Revenco D., Loula M., Mestek O., Koplík R.: Stanovení anorganických nanočástic v biologických materiálech a potravinách analýzou jednotlivých částic hmotnostní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem. Chemické Listy 113, 478–484, 2019
- Loula M., Kaňa A., Koplík R., Hanuš J., Vosmanská M., Mestek O.: Analysis of Silver Nanoparticles Using Single-Particle Inductively Coupled Plasma – Mass Spectrometry (ICP-MS): Parameters Affecting the Quality of Results. Analytical Letters (2019), 52(2):288-307. (doi: 10.1080/00032719.2018.1459657)
Další oblasti zájmu
- biologicky aktivní látky česnekovitých a brukvovitých zelenin (S-alk(en)yl-cysteinsulfoxidy a glukosinoláty jejich reakční produkty)
- aromatické látky hub
[urlnadstranka] => //uapv.vscht.cz/veda-a-vyzkum/vedecke-skupiny/vedecke-skupiny [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => stdClass Object ( [71392] => stdClass Object ( [nazev] => [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] =>
Vedoucí pracovní skupiny:
[iduzel] => 71392 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [59137] => stdClass Object ( [nazev] => [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] =>Docenti:
Odborní asistenti/Vědečtí pracovníci:
Ing. Zuzana Procházková, Ph.D.
Doktorandi:
Ing. Anna Průšová
Bioaktivní sekundární metabolity rostlin a mikroorganismů
Přírodní toxické sloučeniny, mykotoxiny, alkaloidy
Některé rostliny či mikroorganismy mají schopnost syntetizovat složité organické sloučeniny, produkty specifického sekundárního metabolismu, často sloužící k ochraně producentů před škodlivými vlivy prostředí (predátorů či parazitů). S tímto původním účelem tedy úzce souvisí i fakt, že se jedná o látky toxické pro člověka, které při neúmyslném prostupu do potravin mohou pro konzumenty představovat významné zdravotní riziko. Naše pracovní skupina se detailně zabývá zejména mykotoxiny, toxickými sekundárními metabolity vláknitých mikromycet, a přírodními alkaloidy, jakožto toxickými produkty vyšších rostlin a některých mikroskopických hub. Pracujeme nejen na vývoji citlivých analytických metod na bázi chromatografie a hmotnostní spektrometrie, které jsou schopny detekovat desítky látek v rámci jedné analýzy, ale podílíme se i na hodnocení a interpretaci rizika, které z přítomnosti těchto látek v potravinách a přírodních produktech plyne.
Publikace
- Stranska M., Prusova N., Behner A., Dzuman Z., Lazarek M., Tobolkova A., Chrpova J., Hajslova J.: Influence of pulsed electric field treatment on the fate of Fusarium and Alternaria mycotoxins present in malting barley. Food Control (2023) 145: 109440. (doi: 10.1016/j.foodcont.2022.109440)
- Prusova N., Dzuman Z., Jelinek L., Karabin M., Hajslova J., Rychlik M., Stranska M.: Free and conjugated Alternaria and Fusarium mycotoxins during Pilsner malt production and double-mash brewing. Food Chemistry (2022), 369: 130926. (doi: 10.1016/j.foodchem.2021.130926)
- Dzuman Z., Jonatova P., Stranska-Zachariasova M., Prusova N., Brabenec O., Novakova A., Fenclova M., Hajslova J.: Development of a new LC‒MS method for accurate and sensitive determination of 33 pyrrolizidine and 21 tropane alkaloids in plant-based food matrices. Analytical and Bioanalytical Chemistry (2020). Accepted. (doi: 10.1007/s00216-020-02848-6)
- Fenclova M., Novakova A., Viktorova J., Jonatova P., Dzuman Z., Ruml T., Kren V., Hajslova J., Vitek L., Stranska-Zachariasova M.: Poor chemical and microbiological quality of the commercial milk thistle-based dietary supplements may account for their reported unsatisfactory and non-reproducible clinical outcomes. Scientific Reports (2019) 9: 11118. (doi:10.1038/s41598-019-47250-0)
- Righetti L., Fenclova M., Dellafiora L., Hajslova J., Stranska-Zachariasova M., Dall'Asta Ch.: High resolution-ion mobility mass spectrometry as an additional powerful tool for structural characterization of mycotoxin metabolites. Food Chemistry (2018) 245: 768-774. (doi: 10.1016/j.foodchem.2017.11.113)
Projekty
GAČR
- 20-14649S: Pulzní elektrické pole jako inovativní nástroj ke snížení výskytu mikromycetů rodu Fusarium a mykotoxinů v řetězci ječmen-slad-pivo (2019 - 2022)
- 16-06008S: Nová komplexní strategie hodnocení biologických efektů směsí chemických látek vyskytujících se v potravinách a doplňcích stravy (2016 - 2018)
MŠMT
- 8E18B045: Nové ‚maskované‘ fusariové mykotoxiny vyskytující se ve sladu a pivu, objasnění jejich vzniku a návrh strategií pro jejich minimalizaci (2018 - 2020)
Kanabinoidy
Rostlinné kanabinoidy (fytokanabinody) jsou skupinou strukturně rozmanitých přírodních organických látek vyskytujících se v rostlinách konopí (Cannabis sativa L). Konopí a kanabinoidy jsou v dnešní době hojně popularizované v souvislosti s výrobou „zdravých potravin“ a doplňků stravy. Kromě dobře známého psychotropního tetrahydrokanabinolu (THC), který je produkován určitými druhy C. sativa (konkrétně C. sativa L. var. indica), předmětem našeho současného interdisciplinárního výzkumu jsou desítky až stovky dalších fytokanabioidů s řadou pozitivních biologických efektů (mj. antioxidačních, protizánětlivých či imunomodulačních). Kromě vývoje analytických strategií pro jejich účinnou separaci a citlivou detekci v různých konopných odrůdách a produktech z nich, naše pracovní skupina spolupracuje také na studiu biologické dostupnosti a biologických účinků těchto látek.
Nutno podotknout, že vedle přírodních fytokanabinoidů naše pracovní skupina cílí též na přítomnost takzvaných syntetických kanabinoidů, látek zcela odlišné struktury, nicméně obdobného farmakologického efektu jako je THC, jejichž výskyt v potravinách byl v nedávné době v ČR zaznamenán.
Publikace
- Benes F., Fenclova M., Peukertova P., Binova Z., Dzuman Z., Hajslova J.: Determination of seventeen phytocannabinoids in various matrices by UHPLC-HRMS/MS. LCGC Europe (2020) 33(1): 8-16. Fulltext
- Vaclavik L., Benes F., Fenclova M, Hricko J., Krmela A., Svobodova V., Hajslova J., Mastovska K.: Quantitation of Cannabinoids in Cannabis Dried Plant Materials, Concentrates, and Oils Using Liquid Chromatography-Diode Array Detection Technique with Optional Mass Spectrometric Detection: Single-Laboratory Validation Study, First Action 2018.11. Journal of AOAC International (2019) 102(6): 1822-1833. (doi: 10.5740/jaoacint.18-0426)
Projekty
GAČR
- 22-20860S: Protizánětlivé účinky bioaktivních sloučenin izolovaných z Cannabis sativa L. (2022 - 2024)
TAČR
- TJ02000238: Vývoj inovativních analytických strategií využitelných pro kontrolu bezpečnosti a autenticity potravin a potravinářských surovin (2019 - 2020)
- TN01000048/04: Biorafinace jako oběhové technologie - Valorizace rostlinné biomasy biorafinačními postupy (2019 - 2020)
Ministerstvo průmyslu a obchodu
- FV40103: Biotechnologie kultivace konopí pro výrobu produktů CBD (2019 - 2022)
Vedoucí pracovní skupiny:
doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.
Profesor:
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
[iduzel] => 56114 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [55949] => stdClass Object ( [nazev] => [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] =>PŘÍRODNÍ TOXICKÉ SLOUČENINY, MYKOTOXINY, ALKALOIDY
Odborní asistenti/Vědečtí pracovníci:
Ing. Zbyněk Džuman, Ph.D.
Ing. Marie Zlechovcová, Ph.D.
Ing. Nela Průšová, Ph.D.
Doktorandi:
Ing. Adam Behner
Ing. Ondřej Brabenec
Ing. Tereza Doležalová
KANABINOIDY
Profesor:
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Odborní asistenti/Vědečtí pracovníci:
Ing. Marie Zlechovcová, Ph.D.
Ing. František Beneš, Ph.D.
Doktorandi:
Ing. Zuzana Bínová
Ing. Tereza Jaegerová
Ing. Matěj Malý
Nutričně významné složky potravin a přídatné látky
Biologicky aktivní látky, nutriční hodnocení kvality potravin
Biologicky aktivní látky mohou vykazovat pozitivní ale i negativní biologické účinky. Jejich obsah závisí na druhu rostliny či podmínkách pěstování, ale je také ovlivněn podmínkami skladování a technologického zpracování. Pro sledování hladin biologicky aktivních látek a posouzení jejich stability jsou využívány moderní analytické metody, založené především na technice kapalinové chromatografie ve spojení s konvenční detekcí a hmotnostní spektrometrií. Pracovní skupina se věnuje stanovení hladin karotenoidů, tokoferolů, chlorofylů, kyanogenních glykosidů, polyfenolů, flavonoidů, fytoestrogenních látek, galaktolitipů, glykoalkaloidů a mnoha dalších skupin látek v potravinách a potravinářských surovinách, krmivech, mikrořasách či doplňcích stravy.
Pozornost je věnována stanovení hydrofilních (B1, B2, B6, B9, C) ale i lipofilních (A, E, D) vitaminů, základních složek potravin a surovin jako jsou sacharidy (cukry, polyalkoholy, škroby, polysacharid inulin), bílkoviny, aminokyseliny, tuky (mastné kyseliny) a další. Cílem je komplexní posouzení kvality potravin včetně určování nutriční (výživové) hodnoty. Studována je stabilita sledovaných látek.
Jako člen České technologické platformy pro ekologické zemědělství se zabýváme studiem kvality produktů ekologického zemědělství a biopotravin.
Publikace
- Jiru M., Stranska-Zachariasova M., Kohoutkova J., Schulzova V., Krmela A., Revenco D., Koplik R., Kastanek P., Fulin T., Hajslova J.: Potential of microalgae as source of health-beneficial bioactive components in produced eggs. Journal of Food Science and Technology (2021) 58(11): 4225-4234. (doi: 10.1007/s13197-020-04896-3)
- Koudela M., Schulzova V., Krmela A., Chmelarova H., Hajslova J., Novotny C.: Effect of Agroecological Conditions on Biologically Active Compounds and Metabolome in Carrot. Cells (2021) 104: 784. (doi: 10.3390/cells10040784)
- Bhave A., Schulzova V., Mrnka L., Hajslova J.: Influence of harvest date and post-harvest treatment on carotenoids and flavonoids composition in French marigold flowers. Journal of Agricultural and Food Chemistry (2020). 68(30): 7880-7889. (doi: 10.1021/acs.jafc.0c02042)
- Novotny C., Schulzova V., Krmela A., Hajslova J., Svobodova K., Koudela M.: Ascorbic Acid and Glucosinolate Levels in New Czech Cabbage Cultivars: Effect of Production System and Fungal Infection. Molecules (2018) 23(8): 1855. (doi: 10.3390/molecules23081855)
- Bhave A., Schulzova V., Chmelarova H., Mrnka L., Hajslova J.: Assessment of the rosehips based on their biologically active compound content. Journal of Food and Drug Analysis (2017) 25 (3): 681-690. (doi: 10.1016/j.jfda.2016.12.019 )
- Pavelkova P., Krmela A., Schulzova V.: Determination of carotenoids in flowers and food supplements by HPLC-DAD. Acta Chimica Slovaca (2020) 13 ( 1): 6-12. (doi: 10.2478/acs-2020-0002)
- Rollova M., Gharwalova L., Krmela A., Schulzova V., Hajslova J., Jaros P., Kolouchova I., Matatkova O. (2020): Grapevine extracts and their effect on selected gut-associated microbiota: In vitro study. Czech Journal of Food Sciences (2020) 38(3): 137-143. (doi: 10.17221/308/2019-CJFS)
- Humhal T., Kronusová O., Kaštánek P., Potočár T., Kohoutková J., Brányik T.: Influence of nitrogen sources on growth of thraustochytrids in waste water from the demineralization of cheese whey. Czech Journal of Food Sciences (2019) 37(5): 383-390. (doi: 10.17221/172/2018-CJFS)
Certifikované metodiky
- Hajšlová J., Kohoutková J., Zachariášová M.: Metoda stanovení obsahu polynenasycených mastných kyselin v mikrořasách jakožto součásti krmiva pro drůbež a jiná zvířata. (2015) Uplatněná certifikovaná metodika. VŠCHT, ISBN 978-80-7080-925-9
- Hajšlová J., Krmela A., Schulzová V.: Stanovení polysacharidu inulinu. Uplatněná certifikovaná metodika (2015) VŠCHT, Praha. ISBN 978-80-7080-926-6
- Hajšlová J., Schulzová V., Krtková V., Nedělník J.: Stanovení fytoestrogenních látek v rostlinných matricích. Certifikovaná metodika č. 2014/96506, (2014). ISBN 978-80-7080-874-0
- Hajšlová J., Schulzová V., Křížová L., Pavlok S.: Stanovení fytoestrogenních látek v biologickém materiálu a mléčných výrobcích. Certifikovaná metodika č. 2011/12-1 (2011) ISBN 978-80-7080-805-4
Přídatné látky
Přídatné látky, ať přírodního nebo syntetického původu, se záměrně přidávají do potravin pro technologické účely jako je např. vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti, vzhledu, konzistence, chutě či vůně. Jedná se o různorodou skupinu látek, zejména z kategorií organických i anorganických barviv, sladidel, intenzifikátorů aroma, konzervačních látek, antioxidantů, emulgátorů, aj., lišících se chemickou strukturou i vlastnostmi a jejich použití je legislativně kontrolováno. Výzkumné téma skupiny zahrnuje vývoj a implementaci moderních analytických strategií, poskytujících nové možnosti v kontrole bezpečnosti a autenticity potravin. Pozornost je soustředěna na vývoj multidetekčních metod, využívajících především techniku kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií pro kontrolu hladin přídatných látek, definovaných Nařízením (ES) č. 1333/2008 ze skupiny sladidel, konzervačních látek a syntetických barviv v potravinách. Významné využití nabízí pracovní skupina také při průkazu přídavku nepovolených syntetických látek, především barviv, do potravin.
Publikace
- Krmela A., Kharoshka A., Schulzova V., Pulkrabova J., Hajslova J.: A Simple LC–MS Multi-Analyte Method to Determine Food Additives and Caffeine in Beverages. LCGC Europe (2020) 33(7): 327-335. Fulltext
Certifikované metodiky
Krmela A., Kharoshka A., Schulzová V., Stránská M., Hajšlová J.: Metoda pro stanovení sladidel a konzervantů v nápojích a potravinách. (2020) Uplatněná certifikovaná metodika. VŠCHT, ISBN: 978-80-7592-080-5
Projekty
TAČR
- TJ02000238: Vývoj inovativních analytických strategií využitelných pro kontrolu bezpečnosti a autenticity potravin a potravinářských surovin (2019 – 2020)
- ČTPEZ – Člen řídícího výboru české technologické platformy pro ekologické zemědělství https://www.ctpez.cz/cz/o-ctpez
Vedoucí pracovní skupiny:
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
[iduzel] => 56118 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [56119] => stdClass Object ( [nazev] => [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] =>BIOLOGICKY AKTIVNÍ LÁTKY, NUTRIČNÍ HODNOCENÍ KVALITY POTRAVIN
Docenti:
Odborní asistenti/Vědečtí pracovníci:
Ing. Lucie Drábová, Ph.D.
Ing. Beverly Hradecká, Ph.D.
Ing. Jana Kohoutková, Ph.D.
Doktorandi:
Ing. Monika Benešová
Ing. Aliaksandra Kharoshka
Ing. Lenka Libenská
PŘÍDATNÉ LÁTKY
Docenti:
Doktorand:
Ing. Ondřej Brabenec
Ing. Aliaksandra Kharoshka
Výživa a senzorická analýza
Výživa
Zabýváme se složením potravin a potravinářských surovin a posuzujeme jejich nutriční hodnotu. Zkoumáme též potraviny pro zvláštní výživu. Stanovujeme obsah bílkovin, tuků, sacharidů v potravinách i v celodenních stravách určených pro různé typy diet a v alternativních stravách (vegetariánská, veganská, ketodieta). V tucích hodnotíme zastoupení mastných kyselin a sterolů. Hodnotíme minimální trvanlivost potravin, sledujeme oxidační stabilitu potravinářských výrobků i samotných tuků a olejů a vliv antioxidantů.
Vědecké aktivity: | |
|
|
|
|
Aktivity v oblasti aplikovaného výzkumu: |
|
|
|
Naše spolupráce:
Glencore Agriculture, PREOL, a.s., FABIO PRODUKT spol. s r.o., BIOENERGO KOMPLEX s.r.o., LYCKEBY CULINAR a.s., Rawvolution, s.r.o., Partner in Pet Food CZ s.r.o., VAFO PRAHA s.r.o., GASTON, s.r.o.
Hodnocení potravin v testech: Česká televize, MF DNES, dTEST, Téma
Pořádáme semináře: Bezpečná výživa
Publikace
- Sabolová M., Johanidesová A., Hasalíková E., Fišnar J., Doležal M., Réblová, Z.: Relationship between the composition of fats and oils and their oxidative stability at different temperatures, determined using the Oxipres apparatus. European Journal of Lipid Science and Technology (2017) 119 (9). (doi: 10.1002/ejlt.201600454)
- Prchal M., Vandeputte M., Gela D., Doležal M., Buchtová H., Rodina M., Flajšhans M., Kocour M.: Estimation of genetic parameters of fatty acids composition in flesh of market size common carp (cyprinus carpio L.) and their relation to performance traits revealed that selective breeding can indirectly affect flesh quality. Czech Journal of Animal Science (2018) 63 (7): 280-291. (doi: 10.17221/30/2018-CJAS)
- Sabolová M., Czornyj Š., Fišnar J., Doležal M., Sosnová M., Matějková K., Réblová Z.: Tocochromanol content in commercially prepared fried foods. Czech Journal of Food Sciences (2018) 36 (5): 392-402. (doi: 10.17221/143/2018-CJFS)
- Pohorela B., Gramblicka T., Dolezal M., Dvorakova D., Pulkrabova J., Kourimska L., Ilko V., Panek J.: Nutritional Quality and Assessment of Contaminants in Farmed Atlantic Salmon (Salmo salar L.) of Different Origins. Journal of Food Quality (2022) 2022: 9318889 (doi: 10.1155/2022/9318889)
- Pohorela B., Polachova A., Ruzickova M., Dolezal M., Pulkrabova J., Panek J.: Nutritional evaluation of the full-day diet. Czech Journal of Food Sciences (2022) 40: 118–129 (doi: 10.17221/273/2021-CJFS)
3-MCPD a estery 3-MCPD s mastnými kyselinami
Rozvíjíme znalosti o výskytu a reaktivitě 3-chlorpropan-1,2-diolu (3-MCPD) a dalších chlopropanolech, procesních kontaminantech objevených v naší laboratoři prof. Velíškem. Od doby, kdy vyšla první publikace týkající se jejich nálezu r. 1978, došlo v celosvětovém měřítku ke změně technologií výroby bílkovinných hydrolyzátů a rafinace jedlých olejů.
Vědecké aktivity: | |
|
|
|
|
|
|
Publikace
- Kyselka J., Matějková K., Šmidrkal J., Berčíková M., Pešek E., Bělková B., Ilko V., Doležal M., Filip V.: Elimination of 3-MCPD fatty acid esters and glycidyl esters during palm oil hydrogenation and wet fractionation. European Food Research and Technology (2018) 244 (11):1887-1895. (doi: 10.1007/s00217-018-3101-9 )
Patenty a patentové přihlášky
- Šmidrkal J., Velíšek J., Filip V., Zelinková Z., Doležal M., Kyselka J., Hrádková I.: Způsob zabránění vzniku acylderivátů monochlorpropandiolu při vysokoteplotních úpravách olejů a tuků. Patent č. 303281, PV 2010-781 (11.07.2012)
- Kyselka J., Šmidrkal J., Filip V., Pešek E., Berčíková M., Doležal M., Matějková K.: Způsob odstranění acylderivátů monochlorpropandiolu a glycidolu z plně ztužených tuků určených pro potravinářské účely. Patent č. 307495, PV 2017-491 (17.10.2018)
Senzorická analýza
Zabýváme se senzorickým posuzováním potravinářských surovin, potravin a nápojů, kosmetických výrobků a dalších průmyslových výrobků včetně obalových materiálů. V naší Laboratoři senzorické analýzy vybavené v souladu s mezinárodními ISO normami pořádáme semináře zaměřené na proškolení hodnotitelů firem potravinářského průmyslu i dalších oborů. Senzorické hodnocení umíme podpořit stanovením profilu vonných látek a stanovit tak příčiny nežádoucích pachů a chutí.
Pořádáme semináře Senzorické analýzy zaměřené na přezkoušení hodnotitelů podle ISO norem, včetně vystavení “Osvědčení “. Toto Osvědčení vybraného posuzovatele potvrzuje splnění požadavků na odbornou způsobilost hodnotitele organoleptických vlastností potravin.
Naše spolupráce:
Nestlé, Mattoni, Intersnack, LIDL, PennyMarket, Albert Česká republika, Potravinářská komora ČR, MILCOM, Výzkumný ústav mlékárenský, krajské hygienické stanice, Svaz průmyslových mlýnů ČR, Cerea, TIPAFROST, LE & CO – Ing. Jiří Lenc, Dr. Oetker
Jsme odborným garantem soutěže Královská a Výběrová okurka – Znojmo
Projekt
UNDPIRH-202005-CFP04-CZECH INNOVATION CHALLENGE
The United Nations Development Programme Ecological product innovation lab at the Moldovan Agrifood Business Incubator
Vedoucí skupiny:
[iduzel] => 71562 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [55950] => stdClass Object ( [nazev] => [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] =>Docenti:
doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská
doc. Ing. Jan Pánek, CSc.
Odborní asistenti/Vědečtí pracovníci:
Ing. Vojtech Ilko, Ph.D.
Ing. Miluše Hrdličková
Doktorandi:
Ing. Kristina Nakonechna
Externí spolupracovníci:
prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
Metabolomika biologických systémů
Metabolomika je relativně nový vědní obor zabývající se analýzou metabolomu, souboru všech nízkomolekulárních látek (zpravidla menších než 1 500 Da) v živých organismech i mimo ně. Tato analýza představuje výzvu z hlediska vysoké časové dynamiky metabolomu i značně odlišných koncentrací metabolitů. Znalost metabolomu a jeho změn v souvislosti s různými jevy (patologické stavy organismu, změněná výživa, různé kultivary rostlin) však často může přinést klíčové poznatky pro pochopení těchto jevů.
Naše skupina se zabývá analýzou metabolomu převážně biologických vzorků (tělní tekutiny, tkáně) ale i rostlin, a popisu změn metabolomu v souvislosti s řadou jevů. Pro analýzu metabolomu využíváme řadu hmotnostně-spektrometrických technik, často ve spojení s chromatografickými metodami, které nám umožňují identifikovat jednotlivé metabolity které jsou asociovány se studovanými změnami v organismech.
Publikace
- Uttl L., Bechynska K., Ehlers M., Kadlece V., Navratilova K., Dzuman Z., Fauhl-Hassek C., Hajslova J.: Critical assessment of chemometric models employed for varietal authentication of wine based on UHPLC-HRMS data. Food Control (2023) 143: 109336. (doi: 10.1016/j.foodcont.2022.109336)
- Fiserova I., Trinh M.D., Elkalaf M., Vacek L., Heide M., Martinkova S., Bechynska K., Kosek V., Hajslova J., Fiser O., Tousek P., Polak J.: Isoprenaline modified the lipidomic profile and reduced β-oxidation in HL-1 cardiomyocytes: In vitro model of takotsubo syndrome. Frontiers in Cardiovascular Medicine (2022) 9:917989. (doi: 10.3389/fcvm.2022.917989)
- Garcia C.J., Kosek V., Beltran D., Tomas-Barberan F.A., Hajslova J.: Production of New Microbially Conjugated Bile Acids by Human Gut Microbiota. Biomolecules (2022) 12(5): 687. (doi: 10.3390/biom12050687)
- Kosek V., Hajsl M., Bechynska K., Kucerka O., Suttnar J., Hlavackova A., Hajslova J., Maly M.: Long-Term Effects on the Lipidome of Acute Coronary Syndrome Patients. Metabolites (2022) 12(2): 124. (doi: 10.3390/metabo12020124)
- Smid V., Dvorak K., Sedivy P., Kosek V., Lenicek M., Dezortova M., Hajslova J., Hajek M., Vitek L., Bechynska K., Bruha R.: Effect of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Lipid Metabolism in Patients With Metabolic Syndrome and NAFLD. Hepatology Communications (2022) 6(6): 1336-1349. (doi: 10.1002/hep4.1906)
- Vacek L., Dvorak A., Bechynska K., Kosek V., Elkalaf M., Trinh M.D., Fiserova I., Pospisilova K., Slovakova L., Vitek L., Hajslova J., Polak J.: Hypoxia Induces Saturated Fatty Acids Accumulation and Reduces Unsaturated Fatty Acids Independently of Reverse Tricarboxylic Acid Cycle in L6 Myotubes. Frontiers in Endocrinology (2022). 13: 663625. (doi: 10.3389/fendo.2022.663625)
- Bechynska K., Kosek V., Fenclova M., Muchova L., Smid V., Suk J., Chalupsky K., Sticova E., Hurkova K., Hajslova J., Vitek L., Stranska M.: The Effect of Mycotoxins and Silymarin on Liver Lipidome of Mice with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Biomolecules (2021) 11: 1723. (doi: 10.3390/biom11111723)
- Bechynska K., Kosek V., Zlechovcova M., Peukertova P., Hajlsova J.: Cannabis Metabolomic Data Processing: Challenges to be Addressed. LCGC (2021) Special Issues 34(s10): 11-15. (on-line)
- Birse N., Chevallier O., Hrbek V., Kosek V., Hajslova J., Elliot Ch.: Ambient mass spectrometry as a tool to determine poultry production system history: A comparison of rapid evaporative ionisation mass spectrometry (REIMS) and direct analysis in real time (DART) ambient mass spectrometry platforms. Food Control (2021). 123: 107740 (doi: 10.1016/j.foodcont.2020.107740)
- Maly M., Hajsl M., Bechynska K., Kucerka O., Sramek M., Suttnar J., Hlavackova A., Hajslova J., Kosek V.: Lipidomic analysis to assess oxidative stress in acute coronary syndrome and acute stroke patients. Metabolites (2021) 11(7): 412. (doi: 10.3390/metabo11070412)
- Bechynska K., Daskova N., Vrzackova N., Harant K., Heczkova M., Podzimkova K., Bratova M., Dankova H., Berkova Z., Kosek V., Zelenka J., Hajslova J., Sedlacek R., Suttnar J., Hlavackova A., Bartonova L., Cahova M.: The effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids on the liver lipidome, proteome and bile acid profile: parenteral versus enteral administration. Scientific Reports (2020) 9: 19097. (doi: 10.1038/s41598-019-54225-8)
- Kosek V., Heczkova M., Novak F., Meisnerova E., Novakova O., Zelenka J., Bechynska K., Vrzacova N., Suttnar J., Hlavackova A., Dankova H., Bratova M., Daskova N., Malinska H., Oliyarnyk O., Wohl P., Bastova H., Cahova M.: The ω-3 polyunsaturated fatty acids and oxidative stress in long-term parenteral nutrition dependent adult patients: Functional lipidomics approach. Nutrients (2020) 12(8) 2351. (doi: 10.3390/nu12082351)
Projekty
AZV
- NU22-04-00389: Vliv metabolomu aterosklerotického plátu v karotidě na jeho embolizační potenciál (2022 - 2025)
- NU21-01-00259: Nové inhibitory lipolýzy v léčbě poruch metabolismu lipidů a glukózy při syndromu obstrukční spánkové apnoe (2021 – 2024)
- NV18-08-00149: Kritické zhodnocení lipidomu u pacientů s akutním koronárním syndromem a cévní mozkovou příhodou ve vztahu ke stupni oxidačního stresu (2018 – 2021)
Vedoucí pracovní skupiny:
Profesor:
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
[iduzel] => 71555 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [56113] => stdClass Object ( [nazev] => [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] =>Doktorand:
[iduzel] => 56113 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 56112 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/vedecke-skupiny/metabolomika-biologickych-systemu [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [55592] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [55951] => stdClass Object ( [nadpis] => Bioaktivní sekundární metabolity rostlin a mikroorganismů [odkaz] => /veda-a-vyzkum/vedecke-skupiny/bioaktivni-sekundarni-metabolity [text_odkazu] => Bioaktivní sekundární metabolity rostlin a mikroorganismů [perex] => [skupina] => [ikona] => [velikost] => 1 [pozice_x] => 1 [pozice_y] => 1 [barva_pozadi] => modra [countdown] => [obrazek_pozadi] => [iduzel] => 55951 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [71560] => stdClass Object ( [nadpis] => [odkaz] => https://uapv.vscht.cz/mzl [text_odkazu] => Metrologická a zkušební laboratoř [perex] => [skupina] => [ikona] => [velikost] => 1 [pozice_x] => 1 [pozice_y] => 3 [barva_pozadi] => oranzova [countdown] => [obrazek_pozadi] => [iduzel] => 71560 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [55593] => stdClass Object ( [nadpis] => Chemie potravin a prvková analýza [odkaz] => /veda-a-vyzkum/vedecke-skupiny/skupina-chemie-potravin-a-prvkove-analyzy [text_odkazu] => Chemie potravin a prvková analýza [perex] => [skupina] => [ikona] => [velikost] => 1 [pozice_x] => 2 [pozice_y] => 1 [barva_pozadi] => cervena [countdown] => [obrazek_pozadi] => [iduzel] => 55593 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [59441] => stdClass Object ( [nadpis] => Metabolomika biologických systémů [odkaz] => /veda-a-vyzkum/vedecke-skupiny/metabolomika-biologickych-systemu [text_odkazu] => Metabolomika biologických systémů [perex] => [skupina] => [ikona] => [velikost] => 1 [pozice_x] => 3 [pozice_y] => 1 [barva_pozadi] => oranzova [countdown] => [obrazek_pozadi] => [iduzel] => 59441 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [59440] => stdClass Object ( [nadpis] => Nutričně významné složky potravin a přídatné látky [odkaz] => https://uapv.vscht.cz/veda-a-vyzkum/vedecke-skupiny/biologicky-aktivni-a-pridatne-latky [text_odkazu] => Nutričně významné složky potravin a přídatné látky [perex] => [skupina] => [ikona] => [velikost] => 1 [pozice_x] => 4 [pozice_y] => 1 [barva_pozadi] => fialova [countdown] => [obrazek_pozadi] => [iduzel] => 59440 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [59439] => stdClass Object ( [nadpis] => Organické kontaminanty v potravinách, životním prostředí a biomonitoring [odkaz] => /veda-a-vyzkum/vedecke-skupiny/organicke-kontaminanty-v-potravinach-zivotnim-prostredi-a-biomonitoring [text_odkazu] => Organické kontaminanty v potravinách, životním prostředí a biomonitoring [perex] => [skupina] => [ikona] => [velikost] => 1 [pozice_x] => 1 [pozice_y] => 2 [barva_pozadi] => zelena [countdown] => [obrazek_pozadi] => [iduzel] => 59439 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [71383] => stdClass Object ( [nadpis] => Procesní kontaminanty [odkaz] => https://uapv.vscht.cz/veda-a-vyzkum/vedecke-skupiny/71380 [text_odkazu] => Procesní kontaminanty [perex] => [skupina] => [ikona] => [velikost] => 1 [pozice_x] => 2 [pozice_y] => 2 [barva_pozadi] => fialova [countdown] => [obrazek_pozadi] => [iduzel] => 71383 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [71398] => stdClass Object ( [nadpis] => [odkaz] => https://uapv.vscht.cz/veda-a-vyzkum/vedecke-skupiny/71395 [text_odkazu] => Rezidua pesticidů / biocidů v potravinách a prostředí [perex] => [skupina] => [ikona] => [velikost] => 1 [pozice_x] => 3 [pozice_y] => 2 [barva_pozadi] => modra [countdown] => [obrazek_pozadi] => [iduzel] => 71398 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [55952] => stdClass Object ( [nadpis] => Výživa a senzorická analýza [odkaz] => /veda-a-vyzkum/vedecke-skupiny/skupina-vyzivy-a-senzoricke-analyzy [text_odkazu] => Výživa a senzorická analýza [perex] => [skupina] => [ikona] => [velikost] => 1 [pozice_x] => 4 [pozice_y] => 2 [barva_pozadi] => zluta [countdown] => [obrazek_pozadi] => [iduzel] => 55952 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 55592 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )