Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Věda a výzkum → Vědecké skupiny → Skupina výživy a senzorické analýzy
iduzel: 55595
idvazba: 70061
šablona: stranka
čas: 20.4.2024 16:25:51
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 55595
idvazba: 70061
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/veda-a-vyzkum/vedecke-skupiny/skupina-vyzivy-a-senzoricke-analyzy'
iduzel: 55595
path: 8548/15102/15103/15106/15126/55591/55595
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Výživa a senzorická analýza

 

Výživa

 ◳ shutterstock_54212218 (jpg) → (šířka 215px)

 

Zabýváme se složením potravin a potravinářských surovin a posuzujeme jejich nutriční hodnotu. Zkoumáme též potraviny pro zvláštní výživu. Stanovujeme obsah bílkovin, tuků, sacharidů v potravinách i v celodenních stravách určených pro různé typy diet a v alternativních stravách (vegetariánská, veganská, ketodieta). V tucích hodnotíme zastoupení mastných kyselin a sterolů. Hodnotíme minimální trvanlivost potravin, sledujeme oxidační stabilitu potravinářských výrobků i samotných tuků a olejů a vliv antioxidantů.

 

Vědecké aktivity:
  • vývoj a optimalizace metody pro stanovení optických a polohových isomerů mastných kyselin v lipidech
  • vývoj a optimalizace metody pro stanovení sterolů a jejich oxidačních produktů v lipidech
  • dlouhodobý monitoring složení mastných kyselin tuku různých potravinářských výrobků a jeho nutriční hodnocení, zejména z hlediska obsahu trans-nenasycených a nasycených mastných kyselin
  • monitoring složení mastných kyselin tuku funkčních potravin a doplňků stravy a jeho nutriční hodnocení, zejména z hlediska obsahu omega-6 a omega-3 nenasycených mastných kyselin

     

    Aktivity v oblasti aplikovaného výzkumu:

    • výzkum dekontaminace bílkovinných hydrolyzátů v modelových systémech s následnou aplikací v průmyslovém měřítku
    • výzkum podmínek provozu fyzikální rafinace na kvalitu rostlinných olejů

      

    Naše spolupráce:

    Glencore Agriculture, PREOL, a.s., FABIO PRODUKT spol. s r.o., BIOENERGO KOMPLEX s.r.o., LYCKEBY CULINAR a.s., Rawvolution, s.r.o., Partner in Pet Food CZ s.r.o., VAFO PRAHA s.r.o., GASTON, s.r.o.

    Hodnocení potravin v testech: Česká televize, MF DNES, dTEST, Téma

    Pořádáme semináře:   Bezpečná výživa

    Publikace
    • Sabolová M., Johanidesová A., Hasalíková E., Fišnar J., Doležal M., Réblová, Z.: Relationship between the composition of fats and oils and their oxidative stability at different temperatures, determined using the Oxipres apparatus. European Journal of Lipid Science and Technology (2017) 119 (9). (doi: 10.1002/ejlt.201600454)

    • Prchal M., Vandeputte M., Gela D., Doležal M., Buchtová H., Rodina M., Flajšhans M., Kocour M.: Estimation of genetic parameters of fatty acids composition in flesh of market size common carp (cyprinus carpio L.) and their relation to performance traits revealed that selective breeding can indirectly affect flesh quality. Czech Journal of Animal Science (2018) 63 (7): 280-291. (doi: 10.17221/30/2018-CJAS)

    • Sabolová M., Czornyj Š., Fišnar J., Doležal M., Sosnová M., Matějková K., Réblová Z.: Tocochromanol content in commercially prepared fried foods. Czech Journal of Food Sciences (2018) 36 (5): 392-402. (doi: 10.17221/143/2018-CJFS)

    • Pohorela B., Gramblicka T., Dolezal M., Dvorakova D., Pulkrabova J., Kourimska L., Ilko V., Panek J.: Nutritional Quality and Assessment of Contaminants in Farmed Atlantic Salmon (Salmo salar L.) of Different Origins. Journal of Food Quality (2022) 2022: 9318889 (doi: 10.1155/2022/9318889)

    • Pohorela B., Polachova A., Ruzickova M., Dolezal M., Pulkrabova J., Panek J.: Nutritional evaluation of the full-day diet. Czech Journal of Food Sciences (2022) 40: 118–129 (doi: 10.17221/273/2021-CJFS)

    3-MCPD a estery 3-MCPD s mastnými kyselinami

    Rozvíjíme znalosti o výskytu a reaktivitě 3-chlorpropan-1,2-diolu (3-MCPD) a dalších chlopropanolech, procesních kontaminantech objevených v naší laboratoři prof. Velíškem. Od doby, kdy vyšla první publikace týkající se jejich nálezu r. 1978, došlo v celosvětovém měřítku ke změně technologií výroby bílkovinných hydrolyzátů a rafinace jedlých olejů.

    Vědecké aktivity:
    • výzkum v oblasti endogenních kontaminantů potravin, vývoj, validace a zavedení GC/MS metod pro stanovení chlorpropanolů v potravinách
    • studium kinetiky vzniku a rozkladu chlorpropanolů a jejich esterů v modelových systémech
    • vývoj a optimalizace metody pro stanovení optických isomerů chlorpropanolů v potravinách
    • studium vzniku chlorpropanolů v tepelně zpracovaných potravinách
    • vývoj, validace a zavedení GC/MS metod pro stanovení esterů chlorpropanolů v potravinách
    • dlouhodobý monitoring obsahu chlorpropanolů v potravinářských surovinách a výrobcích

    Publikace
    • Kyselka J., Matějková K.Šmidrkal J.Berčíková M.Pešek E.Bělková B.Ilko V.Doležal M.Filip V.: Elimination of 3-MCPD fatty acid esters and glycidyl esters during palm oil hydrogenation and wet fractionationEuropean Food Research and Technology (2018) 244 (11):1887-1895. (doi: 10.1007/s00217-018-3101-9 )
    Patenty a patentové přihlášky
    • Šmidrkal J., Velíšek J., Filip V., Zelinková Z., Doležal M., Kyselka J., Hrádková I.: Způsob zabránění vzniku acylderivátů monochlorpropandiolu při vysokoteplotních úpravách olejů a tuků. Patent č. 303281, PV 2010-781 (11.07.2012)

    • Kyselka J., Šmidrkal J., Filip V., Pešek E., Berčíková M., Doležal M., Matějková K.: Způsob odstranění acylderivátů monochlorpropandiolu a glycidolu z plně ztužených tuků určených pro potravinářské účely. Patent č. 307495, PV 2017-491 (17.10.2018)

    Senzorická analýza

     ◳ Obrázek3 hodnocení_upr (jpg) → (šířka 215px)

    Zabýváme se senzorickým posuzováním potravinářských surovin, potravin a nápojů, kosmetických výrobků a dalších průmyslových výrobků včetně obalových materiálů. V naší Laboratoři senzorické analýzy vybavené v souladu s mezinárodními ISO normami pořádáme semináře zaměřené na proškolení hodnotitelů firem potravinářského průmyslu i dalších oborů. Senzorické hodnocení umíme podpořit stanovením profilu vonných látek a stanovit tak příčiny nežádoucích pachů a chutí.

    Pořádáme semináře Senzorické analýzy zaměřené na přezkoušení hodnotitelů podle ISO norem, včetně  vystavení “Osvědčení “. Toto Osvědčení vybraného posuzovatele potvrzuje splnění požadavků na odbornou způsobilost hodnotitele organoleptických vlastností potravin.

    Naše spolupráce:

    Nestlé, Mattoni, Intersnack, LIDL, PennyMarket, Albert Česká republika, Potravinářská komora ČR, MILCOM, Výzkumný ústav mlékárenský, krajské hygienické stanice, Svaz průmyslových mlýnů ČR, Cerea, TIPAFROST, LE & CO – Ing. Jiří Lenc, Dr. Oetker

    Jsme odborným garantem soutěže Královská a Výběrová okurka – Znojmo  

    Projekt

    UNDPIRH-202005-CFP04-CZECH INNOVATION CHALLENGE
    The United Nations Development Programme Ecological product innovation lab at the Moldovan Agrifood Business Incubator

    Aktualizováno: 25.4.2023 14:45, Autor: Martina Vlčková

    Docenti:

    doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská
    doc. Ing. Jan Pánek, CSc.

    Odborní asistenti/Vědečtí pracovníci:
    Ing. Vojtech Ilko, Ph.D.
    Ing. Miluše Hrdličková

    Doktorandi:
    Ing. Kristina Nakonechna

    Externí spolupracovníci:

    prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
    doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

    ×


    VŠCHT Praha
    Fakulta potravinářské a biochemické technologie
    Ústav analýzy potravin a výživy
    Technická 3, 166 28 Praha 6
    Tel.: 220 44 3180
    E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
    zobrazit mobilní verzi