Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce D - Miroslava Jeřábková
iduzel: 29990
idvazba: 38175
šablona: stranka
čas: 19.4.2024 06:54:04
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 29990
idvazba: 38175
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/29950/29990'
iduzel: 29990
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/29750/29946/29950/29990
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vývoj metody pro stanovení organofosfátových retardérů hoření v mateřském mléce

Autor: Bc. Miroslava Jeřábková
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D., Ing. Tomáš Gramblička, Ing. Darina Lanková

 

Během tohoto desetiletí vzrostla spotřeba organofosfátových retardérů hoření (OPFR), které nahrazují některé již zakázané bromované retardéry hoření (BFR). Vyšetření mateřského mléka na přítomnost OPFR hraje důležitou roli v rámci tzv. humánního biomonitoringu, kdy se vedle expozice dospělé populace posuzuje i expozice kojených dětí. Cílem této studie bylo vyvinout a optimalizovat metodu pro stanovení deseti organofosfátových retardérů hoření (OPFR) v mateřském mléce. Použitý postup spočíval v extrakci acetonitrilem podpořené anorganickými solemi s následným přečištěním pomocí disperzní extrakce na tuhou fázi. Použitou instrumentální technikou byla ultra-účinná kapalinová chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií. V rámci testovaného postupu představovaly největší problém vysoké pozaďové koncentrace některých OPFR, např. triethyl fosfátu (TEP) původem z laboratorního prostředí. Použitá metoda byla validována pro analyty, které nebyly detekovány v laboratorních pomůckách a chemikáliích, např. trikresyl fosfát (TCP). Hodnoty výtěžností se u „bezproblémových“ analytů pohybovaly v rozmezí 80 – 110 % s opakovatelnostmi do 20 % na hladině 4 a 40 ng/g tuku.

Aktualizováno: 17.11.2016 22:56, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi