Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Kuralová
iduzel: 23791
idvazba: 29920
šablona: stranka
čas: 18.4.2024 08:02:23
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 23791
idvazba: 29920
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/23768/23791'
iduzel: 23791
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23764/23765/23768/23791
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Cereální výrobky jako zdroj procesních kontaminantů

Autor: Bc. Martina Kuralová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.; Ing. Beverly Bělková, Ing. Kateřina Maštovská, Ph.D.

Procesní kontaminanty jsou látky, které vznikají v potravinách během jejich technologického zpracování, a to především za vysokých teplot. Mezi obávané procesní kontaminanty v dnešní době patří akrylamid a 3-monochloro-1,2,-propandiol (3-MCPD) vzhledem k jejich možným karcinogenním účinkům. 3-MCPD se vyskytuje také ve formě esterů, které vznikají především v olejích a tucích během procesu rafinace při kroku deodorace. Působením lipáz in vivo může, ale dojít k uvolnění právě volného 3-MCPD v lidském traktu.

Práce byla proto zaměřena na monitoring kvality hojně konzumovaných cereálních výrobků (z hlediska výše uvedených procesních kontaminantů), které jsou možné zakoupit na českém trhu. Vybrány byly vzorky především s obsahem palmového tuku, který je významným zdrojem právě esterů 3-MCPD. Pro sledování vlivu potravinářského emulgátoru lecithinu, který je pravděpodobným prekurzorem 3-MCPD esterů, byly připraveny 4 receptury sladkých sušenek lišících se v obsahu lecithinu, a které byly následně pečeny při 180 °C po dobu 10 a 14 minut. Akrylamid byl analyzován pomocí HPLC-MS/MS a estery 3-MCPD pomocí U-HPLC orbitrap MS. Dále byla v rámci experimentů realizována necílená analýza pomocí techniky DART-HRMS, kde byl sledován vliv receptury a podmínky zpracování.

Aktualizováno: 16.11.2015 17:12, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi