Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Beneš
iduzel: 23770
idvazba: 29899
šablona: stranka
čas: 19.4.2024 17:44:03
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 23770
idvazba: 29899
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/23766/23770'
iduzel: 23770
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23764/23765/23766/23770
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Biologicky aktivní látky v konopí setém – analytické a výživové hodnocení kanabinoidů v konopí a konopných výrobcích

Autor: Bc. František Beneš
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Hajšlová Jana, CSc.

Kanabinoidy se řadí mezi biologicky aktivní látky, které se vyskytují pouze v konopí. V současnosti se věnuje pozornost především Δ9-tetrahydrokanabinolu (THC) a kanabidiolu (CBD). THC patří mezi halucinogeny a jeho obsah je legislativně sledován. Oproti tomu CBD vykazuje antioxidační a neuroprotektivní účinky. Právě díky antioxidačním účinkům má CBD potenciál využití potravinářství ve formě účinného antioxidantu. V čerstvé rostlině se kanabinoidy vyskytují ve formě svých kyselin, které vlivem záření a vyšších teplot dekarboxylují a díky těmto změnám může docházet k celkové změně obsahu kanabinoidů ve prospěch biologicky aktivních forem. Proto je třeba sledovat celý profil kanabinoidů, abychom dostali celkovou informaci o vzorku.

V rámci této práce jsme se zabývali vývojem a validací metody pro analýzu kanabinoidů v sušenkách obsahujících listy konopí setého. Protože během procesu pečení dochází ke změně profilu kanabinoidů, zmonitorovali jsme jejich obsah, jak ve výchozí surovině (sušené listy), tak v konečném produktu (sušenky). Pro analýzu byla použita metoda HPLC ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií. Dále jsme se zabývali antioxidačními účinky CBD. K tomuto účelu jsme použili vepřové sádlo, které bylo uměle kontaminováno přídavkem CBD. K změření antioxidační kapacity CBD jsme využili přístroj Oxipres.

Aktualizováno: 17.11.2015 08:52, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi