Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2006
iduzel: 21156
idvazba: 26188
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 17:01:18
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 21156
idvazba: 26188
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/21154/21156'
iduzel: 21156
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20934/21142/21154/21156
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Kvalita brambor z ekologické a konvenční produkce

Autor: Petra Krejčová
Ročník: 3.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Věra Schulzová

V současné době neustále vzrůstá zájem konzumentů o produkty ekologického zemědělství. V souvislosti s tím je věnována zvýšená pozornost hodnocení jakosti plodin z uvedených zemědělských systémů, s cílem posoudit možné rozdíly v jednotlivých parametrech kvality ekologických a konvenčních produktů. Stále více zemědělců a přistupuje k ekologickému pěstování, které přispívá k ochraně životně důležitých částí krajiny. Obsah kontaminujících látek (reziduí pesticidů, těžkých kovů, dusičnanů, atd.) je v ekologicky pěstovaných plodinách významně nižší, existuje však riziko zvýšeného výskytu přírodních toxických látek (např. glykoalkaloidů), kterými se rostlina přirozeně brání proti chorobám a škůdcům. Cílem předkládané práce je srovnání obsahu významných a zdraví prospěšných látek stejně jako sloučenin představujících hygienicko-toxikologické riziko v hlízách brambor pěstovaných ekologickým a konvenčním způsobem. Již od roku 2002 je Ústavu chemie a analýzy potravin realizována studie, zabývající se sledováním obsahu toxických glykoalkaloidů a pro výživu důležitých látek jako kyseliny chlorogenové, vitaminu C, volných aminokyselin a dalších ve vzorcích brambor pěstovaných v lokalitách Pacovsko a Volyňsko. Bylo prokázáno, že obsah sledovaných analytů je závislý především na odrůdě a klimatických podmínkách.

Aktualizováno: 26.8.2015 13:14, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi