Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2006
iduzel: 21144
idvazba: 26169
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 13:22:05
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21144
idvazba: 26169
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/21143/21144'
iduzel: 21144
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20934/21142/21143/21144
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Olfaktometrické hodnocení geosminu ve vodě

Autor: Barbora Boháčková
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Zdeňka Panovská

Voda je základní živina, která je velmi často diskutována z hlediska senzorické analýzy. V lednu 2005 byla vydána nová norma – Metody orientační senzorické analýzy. Norma zdůrazňuje, že pracovníci provádějící orientační senzorickou analýzu se musí pravidelně účastnit senzorických zkoušek. Organoleptické vlastnosti pitné vody ovlivňuje koncentrace látek přírodně se vyskytujících v čisté vodě, pocházejících z průmyslu nebo vznikajících při úpravě vody. Geosmin je organická sloučenina, která je charakteristická výrazným zemitým pachem i v nízkých koncentracích a jeho obsah v pitné vodě (následně i v jiných nápojích) způsobuje nepříjemný pach. Tento fakt byl impulsem pro zkoumání senzorických vlastností organické látky geosminu. Lidský nos je na tuto látku velmi citlivý a proto vhodný na senzorické studie. S použitím metod senzorické analýzy byl určován práh detekce a práh rozpoznání této sloučeniny. Na VŠCHT byl testován panel hodnotitelů skládající se z 200 osob, převážně studentů. V práci byly sledovány i parametry, které mohou ovlivnit vnímání pachu, například teplota vzorku, způsob podávání vzorku, pohlaví hodnotitele.

Aktualizováno: 26.8.2015 13:08, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi