Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2009
iduzel: 21069
idvazba: 26084
šablona: stranka
čas: 20.4.2024 00:35:50
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 21069
idvazba: 26084
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/21062/21069'
iduzel: 21069
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20931/21045/21062/21069
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Antioxidační kapacita extraktů koření a zelenin z čeledě miříkovitých

Autor: Michaela Šubrtová
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Karel Cejpek

Rostliny a jejich různé části jsou již po staletí často vyhledávanými zdroji přírodních látek. Používají se nejen k ochucení jídel, přípravě čajů či léčení, ale i k prodloužení údržnosti potravin. Za tuto vlastnost jsou zodpovědné především složky s antioxidační aktivitou (AOA). V posledních letech je těmto přírodním antioxidantům věnována značná pozornost jako potenciální náhradě syntetických antioxidantů. AOA vodných extraktů drog čeledě miříkovitých (Apiaceae) byly stanoveny metodou HPLC s amperometrickou detekcí. Spektrální (UV/VIS) informace o elektrochemicky aktivních látkách poskytlo sériové zapojení detektoru fotodiodového pole. AOA drog byla měřena také metodou zhášení radikálu DPPH?. Nejvyšší celkovou elektrochemickou (EA) i antiradikálovou aktivitu vykazovaly extrakty listu libečku a kopru. Sloučeninami zodpovědnými za jejich antioxidační účinky jsou isomery kaffeoyl-chinové kyseliny (24 % EA listů libečku a 40 % EA listů kopru) a rutin (25 % EA listů libečku a 5 % EA listů kopru). Za významnou EA listů petržele zodpovídá zejména glykosid apigeninu, zvaný malonylapiin (60 % EA). V listech celeru je kromě malonylapiinu (14 % celkové EA) přítomen také apiin (23 % EA). AOA extraktů z čerstvě pomletých kořenů a plodů drog je významně vyšší než u aplikačních forem připravených bez jejich mletí nebo drcení.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:39, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi