Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2009
iduzel: 21051
idvazba: 26066
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 11:16:42
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 21051
idvazba: 26066
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/21046/21051'
iduzel: 21051
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20931/21045/21046/21051
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Možnosti predikce tvorby akrylamidu s využitím hmotnostní spektrometrie s desorpční ionizací

Autor: Eliška Moravcová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Akrylamid (AA) je endogenní procesní potravinový kontaminant vznikající během tepelného zpracování potravin. Vzniká z přirozených složek potravy, zejména redukujících sacharidů a aminokyselin v rámci Maillardovy reakce při teplotách nad 120°C. Hlavními dietárními zdroji AA jsou výrobky z brambor a obilovin, obsah této škodliviny je nutné sledovat vzhledem k jeho potenciální karcinogenitě.
V rámci tohoto projektu byl sledován vznik AA v modelových systémech a extraktech z brambor během desorpční ionizace za zvýšené teploty s použitím iontového zdroje direct analysis in real time (DART) a vysokorozlišovacího hmotnostního spektrometru (MS). Technika DART–MS umožnila také rychlý monitoring obsahu prekurzorů AA (hexosy a asparagin). Odezvy sledovaných analytů byly normalizovány s použitím vnitřního standardu a následně korelovány s výsledky analýzy obsahu prekurzorů stanovených konvenčními technikami. V další fázi experimentů bylo provedeno laboratorní smažení vzorků brambor, stanovení obsahu AA v tepelně upravené potravině technikou LC–MS/MS a korelace výsledků s daty získanými pomocí DART–MS.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:29, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi