Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010
iduzel: 20996
idvazba: 26006
šablona: stranka
čas: 23.4.2024 19:20:58
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 20996
idvazba: 26006
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/20983/20996'
iduzel: 20996
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20930/20965/20983/20996
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Hořké látky v nálevu pražené kávy

Autor: Bc. Jana Kavalírová
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Karel Cejpek

Předmětem práce je aplikace senzoricky řízené frakcionace kávového nálevu (100% arabica) prostřednictvím extrakce rozpouštědly a RP-HPLC s detekcí fotodiodového pole za účelem zjištění hlavních látek nebo frakcí látek zodpovědných za hořkou chuť. Pro senzorické hodnocení byla použita trojúhelníková metoda, když se jednotlivé frakce postupně ředily v poměru 1:1 metodou zřeďovací analýzy chuti (taste dilution analysis; TDA) za zjištění tzv. TD faktorů. Byly popsány chuťové profily kávového výluhu a jeho ethylacetátového extraktu, a poté i jednotlivých frakcí těchto směsí získaných po separaci na semipreparativní RP koloně. Většina hořkých látek je součástí ethylacetátového extraktu kávového nálevu. Byla určena průměrná prahová hodnota pro hořkou chuť kofeinu ve vodě (0,099 g/l). Bylo zjištěno, že se kofein podílí na celkové hořké chuti méně než 5 % (při respektování aditivního principu). Významným nositelem hořké chuti je kromě různě esterifikovaných laktonů chinové kyseliny řada dosud neznámých sloučenin.

Aktualizováno: 23.8.2015 16:29, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi