Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2012
iduzel: 20913
idvazba: 25922
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 14:18:37
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 20913
idvazba: 25922
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/20909/20913'
iduzel: 20913
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20866/20900/20909/20913
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Studium vzniku vybraných procesních kontaminantů z dipalmitinu

Autor: Bc. Pavla Honová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Marek Doležal

3-Chlorpropan-1,2-diol (3-MCPD), patřící mezi procesní kontaminanty potravin, je nejznámější a nejsledovanější ze skupiny látek zvané chlorpropanoly. Tyto látky byly poprvé objeveny v kyselých hydrolyzátech rostlinných bílkovin. Vedle chlorpropanolů byly v kyselých hydrolyzátech bílkovin objeveny jejich estery. V posledních letech byly zaznamenány nejvyšší nálezy esterů chlorpropanolů v rafinovaných olejích, zvláště v palmovém, ve kterých vznikají během rafinace. Cílem práce bylo studium reakčního mechanismu vzniku 3-MCPD esterů a esteru glycidolu s mastnými kyselinami v modelových systémech. Kvůli oxidační stabilitě a častému výskytu v olejích byl vybrán diacylglycerol palmitové kyseliny. Během studie byl sledován vliv teploty a délky zahřívání na tvorbu procesních kontaminantů. Zároveň byl sledován rozklad dipalmitinu na monopalmitin a volnou palmitovou kyselinu. Pro analýzu byl použit plynový chromatogram s kvadrupólovým hmotnostním detektorem.

Aktualizováno: 22.8.2015 21:54, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi