Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013
iduzel: 20884
idvazba: 25891
šablona: stranka
čas: 18.4.2024 02:24:26
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 20884
idvazba: 25891
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/20877/20884'
iduzel: 20884
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20886/18614/20877/20884
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Oxidace triacylglycerolů a tokoferolů v tepelně namáhaném řepkovém oleji

Autor: Bc. Barbora Pohořelá
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Jan Pánek, CSc.
Konzultant: Ing. Monika Sabolová; Ing. Šárka Šimková

 

Řepkový olej se vyrábí lisováním a extrakcí tepelně a mechanicky upraveného řepkového semene. Je ceněn nejen pro svůj vhodný poměr omega-6 : omega-3 mastných kyselin, ale i pro svůj vysoký obsah antioxidantu vitaminu E (tokoferolů).
Cílem mé práce bylo sledovat množství vznikajících polymerních triacylglycerolů a oxidačních produktů u řepkového oleje zahřívaného po různou dobu na teplotu 180 °C a zastoupení těchto produktů v nepolární a polární frakci. Dále jsem zjišťovala závislost obsahu alfa-tokoferolů na době zahřívání oleje a určovala peroxidové číslo, které je ukazatelem obsahu tvorby hydroperoxidů (stupně žluklosti).

Aktualizováno: 21.8.2015 23:05, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi