Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013
iduzel: 20880
idvazba: 25887
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 11:16:53
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 20880
idvazba: 25887
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/svk/20877/20880'
iduzel: 20880
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20886/18614/20877/20880
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Porovnání metod používaných v senzorické analýze

Autor: Bc. Denisa Koštejnová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská, Ing. Vojtěch Ilko

Cílem práce bylo porovnat výsledky získané pomocí rozdílných senzorických metod a také posoudit práci senzorického panelu. Tím se zabývá nově vydaná mezinárodní ISO norma 11132 (2012) Obecné pokyny pro sledování výkonu kvantitativního senzorického panelu, která nebyla prozatím do českého jazyka přeložena. Využití této normy bylo testováno na pěti vzorcích tavených sýrů od různých výrobců. Panel z řad zaměstnanců VŠCHT Praha hodnotil vzorky pomocí profilové metody a potom byly hodnoceny několika dalšími metodami – pořadovou a párovou zkouškou a také dotazníkovou metodou.
Nedávno vyšla v platnost také nově přeložená ISO norma 16820 (2011) Sekvenční analýza, která popisuje statistické zpracování dat při rozdílových metodách. Využití této normy umožňuje v průběhu hodnocení snížit počtu analýz požadovaných pro hodnocení, a tím se daný postup zlevní a případně zkrátí. Vzorky tavených sýru byly vyhodnoceny také touto metodou.

Aktualizováno: 21.8.2015 23:03, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi