Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce B - Kamila Richterová
iduzel: 29965
idvazba: 38148
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 07:07:26
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 29965
idvazba: 38148
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/29948/29965'
iduzel: 29965
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/29750/29946/29948/29965
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Fenolické sloučeniny v zelenině

Autor: Bc. Kamila Richterová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Aleš Krmela, Ing. Michaela Škopíková

 

Fenolické látky jsou rozsáhlou skupinou fytochemikálií, jejichž společným znakem je benzenové jádro ve struktuře molekuly. Jde o sekundární metabolity rostlin vykazující různé biologické účinky. V lidském organismu zastávají především úlohu antioxidantů. Nejvýznamnější skupinou fenolických látek s antioxidačním účinkem jsou flavonoidy. Hlavními skupinami flavonoidů jsou katechiny, flavanony, flavanoly, flavony, flavonoly, anthokyanidiny a isoflavony.

V rámci prezentované studie byly metodou ultraúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií (U-HPLC‒MS) identifikovány nejvýznamnější fenolické sloučeniny mrkve a řepy a byl studován vliv skladování na jejich hladiny.

Mrkev obsahuje především deriváty kyseliny kávové, ferulové a kyselinu kumaroylchinovou, na nejvyšších hladinách byla detekována kyselina chlorogenová, která je velmi nestabilní a její hladiny jsou významně ovlivněny podmínkami skladování.

Aktualizováno: 13.11.2016 23:34, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi