Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce A - Bc. Leoš Uttl
iduzel: 29955
idvazba: 38138
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 15:48:16
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 29955
idvazba: 38138
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/29947/29955'
iduzel: 29955
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/29750/29946/29947/29955
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Charakterizace za studena lisovaných rostlinných olejů pomocí U-HPLC‒HRMS/MS

Autor: Bc. Leoš Uttl
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

 

Za studena lisované rostlinné oleje jsou mezi spotřebiteli velice populární, neboť postup lisování za studena nezahrnuje ani zvýšenou teplotu ani organická rozpouštědla. Díky šetrnému způsobu přípravy těchto olejů dochází k nižším ztrátám prospěšných fytosloučenin (polynenasycené mastné kyseliny, tokoferoly, fytosteroly apod.). S ohledem na jejich vyšší cenu však vzrůstá riziko jejich falšování. Charakterizace metabolomu za studena lisovaných olejů, by mohla v budoucnu posloužit při odhalování jejich falšování.

Předkládaná práce představuje část projektu zaměřeného na charakterizaci za studena lisovaných rostlinných olejů. Pomocí metody ultra-účinné kapalinové chromatografie s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC‒HRMS/MS) byly získány ´otisků prstu´ (´fingerprinty´)polárních extraktů vzorků čerstvých a oxidovaných za studena lisovaných rostlinných olejů. Jak v případě pozitivního, tak v případě negativního módu ionizace došlo po statistickém zpracování dat metodou PCA k separaci vzorků do pěti skupin. V obou případech se pak lněné oleje (v ESI+ i olej z černuch seté) projevily jako značně odlišné od zbytku olejů, a proto byly ze statistického zpracování odstraněny. Pro jednotlivé skupiny olejů byly identifikovány charakteristické markery a markery oxidace.

Aktualizováno: 13.11.2016 22:37, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi