Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK2015
iduzel: 23803
idvazba: 29932
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 01:08:12
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 23803
idvazba: 29932
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/23769/23803'
iduzel: 23803
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23764/23765/23769/23803
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Zhodnocení vlivu obohacování krmiv různými způsoby z hlediska složení mastných kyselin v drůbežích produktech

Autor: Bc. Petra Oliveriusová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Jana Kohoutková, Ph.D.

Cílem této studie bylo zhodnocení vlivu přídavků některých nutričních složek do krmiv drůbeže na složení mastných kyselin drůbežích produktů, u kterých je snaha zvýšit podíl polynenasycených mastných kyselin, hlavně omega-3 a omega-6, na které je středoevropská strava chudší a přitom pro konzumenta je příjem těchto složek velice důležitý z důvodu lidského zdraví. V první fázi studie byla krmiva obohacena o různé druhy oleje (slunečnicový, sójový, lněný a jejich kombinace). Sledovalo se složení matných kyselin v játrech, stehenní a prsní svalovině kuřat a vaječných žloutcích nosnic.

Dále se sledoval vliv přídavku vybraných řas do krmiv, které se jeví jako dobrý zdroj hlavně omega-3 mastných kyselin. Tento způsob obohacení o omega-mastné kyseliny byl sledován na složení mastných kyselin ve vaječných žloutcích.

Další navazující prací bylo zhodnocení přídavků různých řas do krmiv a to v několika procentuálních přídavcích. Paralelně jedno z krmiv též obsahovalo kromě přídavku řasy také přídavek selenu, který je znám svou antioxidační aktivitou.

Aktualizováno: 16.11.2015 00:00, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi