Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2005
iduzel: 21218
idvazba: 26314
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 00:56:25
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21218
idvazba: 26314
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/21212/21218'
iduzel: 21218
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20935/21164/21212/21218
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Produkce sekundárních metabolitů vláknitých hub rodu Fusarium

Autor: Alexandra Krplová
Ročník: 4.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Kateřina Lancová

Mykotoxiny, sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub, mohou kontaminovat široké spektrum potravin a krmiv. Nejvýznamnější producenti těchto toxických látek jsou vláknité houby rodu Fusarium, Aspergillus a Penicillium. Mykotoxiny se dostávají do potravního řetězce zvířat i lidí, tím mohou způsobovat onemocnění souhrnně nazývaná mykotoxikózy. K nejvíce sledovaným mykotoxinům vyskytujících se v plodinách pěstovaných v klimatických podmínkách mírného pásma patří fusariové mykotoxiny. Nejvýznamnějšími zástupci této skupiny jsou trichotheceny - deoxynivalenol, nivalenol, T-2 a HT-2 toxiny a dále estrogen zearalenon. Jejich koncentrace v napadené plodině a relativní zastoupení je dáno typem producenta a jeho virulencí. Právě na hodnocení tohoto aspektu se zaměřila předkládaná práce.
Vyšetřeny byly vzorky kultur, které byly naočkovány nejvýznamnějšími druhy mikroskopických vláknitých hub rodu Fusarium (F. poae, F graminearum, F. culmorum, F. sporotrichioides, a F. equeseti) získanými z banky mikroorganismů ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby (VÚRV Praha), na obsah trichothecenových mykotoxinů a zearalenonu.
Dále byl zjišťován výskyt a obsah jednotlivých trichothecenů v uměle infikovaných rostlinách ječmene a kukuřice. Naklíčené obilky byly naočkovány třemi nejběžnějšími druhy rodu Fusarium – F. graminearum, F. culmorum a F. poae.

Aktualizováno: 27.8.2015 12:47, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi