Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2005
iduzel: 21167
idvazba: 26199
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 16:54:58
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21167
idvazba: 26199
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/21165/21167'
iduzel: 21167
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20935/21164/21165/21167
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Hodnocení detekčních limitů při stanovení reziduí pesticidů v jablkách

Autor: Markéta Hakenová
Ročník: 4.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Jana Tichá

Kontrola reziduí pesticidů v potravinách je součástí ochrany zdraví konzumenta. Multireziduální metoda (MRM) pro stanovení reziduí celkem 88 pesticidů reprezentujících různé fyzikálně chemické vlastnosti vyvinutá v Akreditované laboratoři Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT Praha, spočívá v extrakci navážky vzorku ethylacetátem a přečištění extraktů pomocí vysokoúčinné gelové permeační chromatografie (HPGPC). Identifikace a kvantifikace analytů v přečištěných extraktech je realizována metodou plynové chromatografie (GC) s využitím selektivní detekce (detektor elektronového záchytu - ECD, dusíko-fosforový detektor - NPD). Pro konfirmaci pozitivních nálezů je využívána metoda plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC-MS). Cílem předkládané studie je porovnání pracovních charakteristik dosažitelných pomocí nového modelu hmotnostně spektrometrického detektoru s jednoduchým kvadrupolovým analyzátorem MSD 5975N firmy Agilent a porovnání s MSD 5973, který byl dosud v laboratoři používán. Experimenty jsou zaměřeny na rezidua vybraných pesticidů reprezentujících různé fyzikálně chemické vlastnosti, jako matrice byla zvolena jablka odrůdy Golden Delicious, standardní odrůda pro výrobu dětské a kojenecké výživy.

Aktualizováno: 26.8.2015 13:49, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi