Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2008
iduzel: 21084
idvazba: 26099
šablona: stranka
čas: 20.4.2024 00:21:34
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21084
idvazba: 26099
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/21073/21084'
iduzel: 21084
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20932/21072/21073/21084
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Dynamika obsahu mykotoxinů během sladařsko-pivovarských technologií

Autor: Zdenka Vepříková
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.; Ing. Milena Zachariášová

Fusariové mykotoxiny, toxické sekundární metabolity vláknitých hub rodu Fusarium, jsou závažné přirozené kontaminanty obilovin. Potravinářské technologie, zvláště fermentační, mohou mít významný vliv na úroveň kontaminace výrobků fusariovými mykotoxiny. Cílem této práce, jež vychází z pilotní studie realizované na VŠCHT v roce 2007 a jež probíhá v rámci projektu Mykotoxiny – volné a vázané formy fusariových mykotoxinů v cereáliích a produktech zpracovatelských technologií, bylo pokračování ve snaze objasnit dynamiku mykotoxinů během sladařství a pivovarství, a případně potvrdit trend vysokého nárůstu deoxynivalenol-3-glukosidu, který byl zaznamenán zvláště při operaci rmutování. To se v dosavadních pokusech zatím zcela potvrdit nepodařilo, může to však souviset s nízkým portfoliem vázaného deoxynivalenolu v použité původní surovině. Vstupní ječmen, meziprodukty a finální produkty šesti sladařských a pivovarských technologií byly analyzovány metodou kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekci, LC-MS/MS.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:51, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi