Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2009
iduzel: 21064
idvazba: 26079
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 05:58:27
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 21064
idvazba: 26079
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/21062/21064'
iduzel: 21064
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20931/21045/21062/21064
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Zhodnocení vlivu letištního provozu na kontaminaci terestrického ekosystému

Autor: Michala Kočkovská
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Doc. Ing. Vladimír Kocourek, CSc.
Konzultant: Ing. Lucie Drábová

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) patří mezi všudypřítomné kontaminanty životního prostředí. Díky jejich nepříznivým účinkům na lidské zdraví je zaměřena velká pozornost na sledování jejich hladin v potravinách a životním prostředí. Jako bioindikátor pro sledování zátěže životního prostředí PAU se nejčastěji používá vegetace, zemědělské plodiny a vzduch. V prezentované studii, která probíhá od roku 2005, byly pro tyto účely použity listy jahodníku, jablka, pšenice a trvalý travní porost.
Cílem práce bylo na základě nálezů PAU v těchto rostlinných bioindikátorech posoudit potenciální vliv Letiště Praha Ruzyně na znečištění jeho bezprostředního okolí (8 lokalit). Ve vzorcích bylo sledováno 12 PAU – (EPA list - fenanthren, anthracen, fluoranthen, pyren, benzo[a]anthracen, chrysen, benzo[b]fluoranthen, benzo[k]fluoranthen, benzo[a]pyren, benzo[ghi]perylen, dibenzo[ah]anthracen a indeno[1,2,3-cd]pyren).
Výsledky již pětileté studie ukazují, že mezi nejvíce zatížené rostlinné matrice patří trvalý travní porost a listy jahodníku z důvodu většího měrného povrchu těchto matric. Zátěž jednotlivých plodin se meziročně příliš neliší ani není výrazně vyšší oproti plodinám ze vzdálenějších, tedy méně exponovaných oblastí.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:36, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi