Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010
iduzel: 20986
idvazba: 25996
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 07:53:29
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 20986
idvazba: 25996
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/20982/20986'
iduzel: 20986
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20930/20965/20982/20986
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Analýza metabolomických profilů čajů

Autor: Bc. Renata Jarošová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová

Metabolomika je nový vědecký obor, který se zabývá analýzou souboru malých molekul (metabolomu) v biologických matricích. Metabolomických profilů může být využíváno pro hodnocení autenticity potravin a detekci jejich falšování. Zhodnocení autenticity pak lze provést porovnáním metabolomických profilů s využitím pokročilých chemometrických metod. Cílem práce bylo zhodnotit potenciál dvou instrumentálních technik pro účel prokazování autenticity, resp. odlišování jednotlivých skupin vzorků na základě jejich metabolomu. Pro tento účel byla provedena analýza vzorků čajů za použití dvou analytických technik: (i) kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií (LC–MS) a (ii) hmotnostní spektrometrie s využitím nové ionizační techniky direct analysis in real time (DART–MS). Pro zpracování získaných dat byly použity metody multivariační statistické analýzy (PCA, LDA). Analýzou čajů bylo možné rozlišit, zda se jedná o fermentovaný či nefermentovaný čaj. Z dat získaných LC–MS i DART–MS bylo možné určit, o jaký druh fermentovaného čaje se jedná. LC–MS profily navíc umožnily odlišení jednotlivých druhů nefermentovaných čajů.

Aktualizováno: 23.8.2015 16:23, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi