Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010
iduzel: 20979
idvazba: 25989
šablona: stranka
čas: 20.4.2024 00:17:36
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 20979
idvazba: 25989
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/20966/20979'
iduzel: 20979
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20930/20965/20966/20979
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Simultánní stanovení jasmonové a salicylové kyseliny v rostlinných materiálech

Autor: Sandra Ličková
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: doc. Dr. Ing. Marek Doležal

Cílem projektu byl vývoj a optimalizace metody pro rutinní analýzu simultánního stanovení jasmonové kyseliny (JA) a salicylové kyseliny (SA) v malých množstvích rostlinných vzorků řepky. JA a SA jsou rostlinné hormony zapojené do bazální rezistence proti patogenům a do indukované rezistence rostlin. Vývoj a optimalizace byla zaměřena na proces extrakce obou analytů ze vzorků řepky a zejména na zvolení spolehlivého způsobu derivatizace těchto analytů tak, aby nedocházelo k jejich ztrátám od přípravy do nástřiku vzorku. Pro jejich úspěšné simultánní stanovení v rostlinách byla zavedena metoda GC/MS, jejíž parametry musely být zvoleny a rovněž optimalizovány. Metoda umožňuje kvantifikaci těchto signálních molekul v malých množstvích rostlinných vzorků. Použitím vnitřních standardů se dají dobře kontrolovat ztráty během přípravy vzorků. To vše zajišťuje úspěšné simultánní stanovení jak JA, tak SA.

Aktualizováno: 23.8.2015 15:50, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi