Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Archiv novinek → Festival vědy 2017 - O výživě hravě a zdravě
iduzel: 40344
idvazba: 43085
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 11:30:42
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 40344
idvazba: 43085
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/novinky/40344'
iduzel: 40344
path: 8548/15102/15103/15106/18317/18318/40343/40344
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

V rámci Festivalu vědy 2017  se mohli návštěvníci na stánku Ústavu analýzy potravin a výživy s názvem O výživě hravě a zdravě seznámit se základy výživy a nutričním hodnocení potravin. Pro malé i velké návštěvníky jsme nachystali několik témat.

Byl připraven kvíz o vitaminu C, během kterého děti hádaly, v jakých potravinách je jeho obsah nejvyšší a kde je ho naopak nejméně. Zároveň jsme dětem prozradili, kolik by museli sníst daných surovin (např. brambor nebo citrónu), aby přijaly potřebné množství tohoto vitaminu.

Dále jsme se zájemci diskutovali o obsahu rafinovaného cukru (sacharózy) ve vybraných potravinách. Vysvětlili jsme jim rozdíl mezi sacharózou a mléčným cukrem v jogurtových nápojích, čím se liší klasické nápoje s cukrem a jejich „Light“ verze, nebo proč je lepší sníst kousek ovoce než čokoládovou tyčinku.

Kromě toho mohli návštěvníci našeho stánku otestovat svůj čich pomocí speciálních vonných fixů. Jejich úkolem bylo uhodnout, která vůně jim připomíná jakou potravinu (např. káva, čokoláda, citrón, vanilka…).

Účastníci Festivalu si mohli otestovat nejen svůj čich, ale také zrak. Měli jsme pro ně nachystané dvě škály barev a jejich úkolem bylo srovnat lahvičky od nejsvětlejší po nejtmavší odstín. 

 

Děkujeme všem, kteří navšívili stánek našeho Ústavu. Těšíme se na vás na dalším Festivalu vědy 2018 nebo Dni otevřených dveří, který se v prostorách VŠCHT Praha koná 24. – 25. 11. 2017.

Tým Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha - O výživě hravě a zdravě

IMG_2059 (originál)

 IMG_2060 (originál)

 

IMG_2061 (originál)

 

IMG_2092 (originál)

 

IMG_2093 (originál)

  IMG_2094 (originál)

 

IMG_2095 (originál)

Aktualizováno: 11.9.2017 22:28, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi