Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce D - Jiří Hricko
iduzel: 29987
idvazba: 38172
šablona: stranka
čas: 23.4.2024 11:48:15
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 29987
idvazba: 38172
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/29950/29987'
iduzel: 29987
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/29750/29946/29950/29987
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Metabolomický fingerprinting Cannabis sativa, vývoj metody a její aplikace pro selekci odrůd

Autor: Bc. Jiří Hricko
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

Ing. Alena Zachariášová, doc. Ing. Milena Stránská Ph.D.

 

Konopí je jednou z nejdéle používaných rostlin k léčebným účelům. Analýzou metabolomu konopí a zpracováním dat pomocí chemometrických metod lze dosáhnout identifikace markerů, tj. chemických individuí, jejichž výskyt je charakteristický pro skupinu vzorků určitého typu. V rámci experimentální části byl proveden vývoj a optimalizace extrakční metody pro následný LC‒MS fingerprinting. Testováno bylo sedm rozpouštědel klesající polarity. Z hlediska izolace méně polárních složek metabolomu konopí bylo vyhodnoceno jako nejlepší rozpouštědlo DCM:MeOH, 1:1, v/v. Pro izolaci polárnějších složek bylo určeno jako nejlepší rozpouštědlo EtOH:voda, 80:20, v/v. Pomocí vybraných rozpouštědel byl následně extrahován soubor 128 vzorků konopí, které byly poté analyzovány za pomoci ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC‒HRMS/MS) s využitím hybridního analyzátoru Q-TOF za využití pozitivního i negativního modu ionizace. Výsledná data byla chemometricky zpracovávána. Pomocí vhodných softwarů byla provedena selekce iontů z naměřených MS spekter, normalizace, a zpracování získané datové matice metodou analýzy hlavních komponent (PCA). Analyzované vzorky se takto podařilo separovat na základě roku sklizně, lokality a odrůdy.

Aktualizováno: 17.11.2016 22:49, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi