Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce A - Bc. Jakub Tomáško
iduzel: 29954
idvazba: 38137
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 15:23:36
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 29954
idvazba: 38137
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/29947/29954'
iduzel: 29954
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/29750/29946/29947/29954
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vývoj metody pro stanovení chlorovaných parafínů v plastech

Autor: Bc. Jakub Tomáško
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.; Ing. Jaromír Hradecký; Ing. Michal Stupák

 

Chlorované parafíny (CP) jsou v průmyslu používané technické směsi látek, které se dělí do tří kategorií dle rozdílných délek uhlovodíkových řetězců (SCCP s krátkými, MCCP se středními a LCCP s dlouhými řetězci). Tyto skupiny látek jsou velice obtížně stanovitelné, jelikož v jednotlivých frakcích (SCCP, MCCP a LCCP) můžeme nalézt tisíce velice podobných látek, jež není možné rozdělit pomocí jednodimenzionální plynové chromatografie (GC). V rámci této studie byly pro stanovení CP testovány dvě instrumentální techniky, komprehensivní GC s hmotnostním spektrometrem s analyzátorem doby letu (GC×GC‒TOFMS), u kterého byl předpoklad lepší separace jednotlivých složek směsí. Jako nevhodná se však v tomto případě ukázala být elektronová ionizace (vysoká fragmentace molekulových iontů komplikující identifikaci látek a celkově nízká citlivost). Jako mnohem vhodnější alternativa se jeví GC‒HRTOFMS (vysokorozlišovací MS) vybavený negativní chemickou ionizací. V první fázi vývoje metody byl kladen důraz na posouzení vlivu obsahu chlóru a délky řetězce na vlastnostech separace a detekce, dále pak byl studován lineární rozsah a limity detekce. Jako náhrada za horší separaci pouze v jedné dimenzi se jeví využití vysokého rozlišení pro charakterizaci koeluujících se skupin sloučenin.

Aktualizováno: 13.11.2016 22:35, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi