Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Homolová
iduzel: 23772
idvazba: 29901
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 15:17:55
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 23772
idvazba: 29901
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/23766/23772'
iduzel: 23772
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/23764/23765/23766/23772
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vývoj a optimalizace metody ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií (U-HPLC–MS/MS) pro stanovení rostlinných alkaloidů

Autor: Bc. Anna Homolová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Alena Zachariášová

Tropanové a pyrrolizidinové alkaloidy jsou sekundární metabolity přirozeně se vyskytující v několika rostlinných druzích. Jejich výskyt v potravinách představuje potencionální riziko pro spotřebitele. Cílem dané práce bylo vyvinout a optimalizovat analytickou metodu využívající instrumentaci kapalinové chromatografie s nízkorozlišovací tandemovou hmotnostní spektrometrií pro celkem 24 tropanových a 11 pyrrolizidinových alkaloidů. V rámci optimalizace metody byly testovány dva různé extrakční postupy, metoda QuECheRS a směs methanol:voda (60:40, v/v) s 0,4% kyselinou mravenčí. Nejjednodušší optimální metodou se ukázala směs methanol:voda. Dále byly optimalizovány podmínky kapalinové chromatografie a vybrána separační kolona na bázi C-18. Úpravou gradientu složení mobilní fáze došlo ke snížení faktoru chvostování problematických nízkomolekulárních a méně polárních sloučenin a byla dosažena separace dvou isomerů atropinu a littorinu. Pro naladění jednotlivých MS přechodů byly využity standardy alkaloidů a všechny analyty byly identifikovány na základě přechodů mateřských iontů na ionty dceřiné. Vždy byl sledován jeden kvantifikační a dva konfirmační ionty. Dále byla vyvinuta dynamická MRM metoda založená na detekci přechodů v retenčních časech. Trojitý kvadrupól, zvolený jako hmotnostní analyzátor, nám dopomohl k vysoké citlivosti metody a nízkým detekčním limitů požadovaným pro budoucí analýzu reálných vzorků v rámci projektu EFSA, která se danou problematikou nyní zabývá.

Aktualizováno: 17.11.2015 08:49, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi