Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011
iduzel: 21239
idvazba: 26341
šablona: stranka
čas: 19.4.2024 03:19:48
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21239
idvazba: 26341
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/21235/21239'
iduzel: 21239
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/21225/21227/21235/21239
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Rychlá metoda pro stanovení bromovaných retardérů hoření v rybách

Autor: Bc. Iva Opekarová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D., Ing. Kamila Kalachová

Alternativní bromované retardéry hoření (ABFR) představují možnost náhrady legislativně omezovaných polybromovaných difenyletherů (PBDE), které sleduje i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). V rámci evropského projektu CONffIDENCE zaměřeného mimo jiné na multireziduální analýzu kontaminantů v rybách a rybích krmivech byla validována metoda, která byla v této práci rozšířena právě o výše zmíněné ABFR. Nyní tak umožňuje simultánní stanovení 16 majoritních kongenerů PBDE a 6 zástupců alternativních ABFR – hexabrombenzen (HBB), oktabrom-1,3,3-trimethyl-1-fenylindan (OBIND) a další. Metoda je založena na modifikované metodě QuEChERS, tj. extrakci ethylacetátem podpořené přídavkem anorganických solí (MgSO4 a NaCl). Odstředěný lipidický extrakt je přečištěn na silikagelové kolonce. Instrumentální analýza byla provedena na plynovém chromatografu s hmotnostním spektrometrem (GC–MS). Jako analyzátor iontů byl použit jednoduchý a trojitý kvadrupól. Celková výtěžnost byla pro PBDE 88 – 115 % a pro ABFR 83 – 116 %, s opakovatelností ve formě relativní směrodatné odchylky 4 – 14 % a 4 – 15 % resp. Limit kvantifikace byl 0,05 – 0,5 µg/kg vzorku. Validovanou metodou byly analyzovány reálné vzorky čerstvých a konzervovaných ryb, ve 20 % vzorků byly detekovány i ABFR.

Aktualizováno: 27.8.2015 13:31, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi