Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2005
iduzel: 21215
idvazba: 26311
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 15:55:09
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21215
idvazba: 26311
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/21212/21215'
iduzel: 21215
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20935/21164/21212/21215
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Perzistentní organické polutanty (POPs) ve svalovině ryb: sledování znečištění vodního ekosystému

Autor: Eva Havlová
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Konzultant: Ing. Jana Pulkrabová

Mezi významné zástupce perzistentních organických polutantů (POPs) se řadí polychlorované bifenyly (PCB), organochlorované pesticidy (OCP) a bromované retardátory hoření (BFR). Obecně se tyto látky vyznačují relativně vysokou rezistencí vůči degradaci, vysokou lipofilitou a schopností bioakumulace v tukové tkáni živých organismů. Hlavními zdroji kontaminace POPs je dietární příjem. Zdrojem kontaminace BFR jsou vstupy jiné, např. inhalace a dermální příjem.
Cílem naší studie bylo sledovat stupeň znečištění vodního ekosystému ČR indikátorovými kongenery PCB, vybranými OCP (isomery DDT a jeho metabolity, isomery HCH, HCB, OCS), polybromovanými difenylethery (PBDE) a hexabromcyklododekanem (HBCD). Pilotní studie byla realizována ve spolupráci s VÚRH ve Vodňanech. Vzorky ryb byly odloveny na řece Labi „nad“ a „pod“ potenciálními zdroji kontaminace a na řece Vltavě v okolí největší městské aglomerace ČR, tj. Prahy.
Pro izolaci analytů ze vzorků ryb byla použita Soxhletova extrakce. Přečištění získaného extraktu bylo provedeno pomocí gelové permeační chromatografie (GPC). Identifikace a kvantifikace PCB a OCP byla provedena pomocí vysokorozlišovací plynové chromatografie s využitím detektorů elektronového záchytu (GC/ECD), pro PBDE a HBCD byla provedena vysokorozlišovací plynovou chromatografií s hmotnostně selektivní detekcí provozované v módu negativní chemické ionizace (GC-MS/NCI).

Aktualizováno: 27.8.2015 12:45, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi