Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2005
iduzel: 21168
idvazba: 26200
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 21:40:11
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 21168
idvazba: 26200
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/21165/21168'
iduzel: 21168
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20935/21164/21165/21168
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení obsahu patulinu

Autor: Kateřina Hejtmánková
Ročník: 4.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Věra Schulzová

Patulin je mykotoxin laktonového typu produkovaný zejména plísněmi Penicillium expansum a Penicillium patulinum. Vyskytuje se v přezrálých nebo poškozených jablkách, méně v hruškách, meruňkách a hroznovém vínu. Je to relativně běžný kontaminant ovocných koncentrátů a džusů, který může sloužit jako indikátor kvality použitého ovoce a dodržení výrobního procesu. Vzhledem k jeho kancerogenitě a mutagenitě jsou jeho obsahy sledovány, a to hlavně v dětské a kojenecké výživě. Podle směrnice (EC) No 1425/2003 je hygienický limit pro kojeneckou výživu 10 µg/kg. Existuje řada metod stanovení, z nichž nejběžnější je HPLC/DAD.
Byla testována různá extrakční činidla a různé typy detekce. Nejnižší detekční limit měla metoda, kdy patulin byl extrahován 84% acetonitrilem, extrakt byl přečištěn pomocí SPE (Mycosep®228 AflaPat), odpařen do sucha a rozpuštěn v 0,005% kyselině octové. Vzorek byl stanoven HPLC/DAD při 276 nm. Detekční limit této metody je 5 µg/kg a jeho snížení je předmětem další práce.

Aktualizováno: 26.8.2015 13:50, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi