Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2006
iduzel: 21162
idvazba: 26194
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 08:30:37
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 21162
idvazba: 26194
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/21154/21162'
iduzel: 21162
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20934/21142/21154/21162
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Výskyt fusarivých mykotoxinů v ekologicky a konvenčně pěstované pšenici

Autor: Kamila Kalachová
Ročník: 4.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Jana Kohoutková Ph.D., Ing. Kateřina Lancová

V posledních letech je kladen důraz na snižování zátěže životního prostředí, ke kterému patří mimo jiné produkce ekologicky pěstovaných zemědělských plodin. Otázkou zůstává vliv technologie pěstování na mykotoxikologickou kvalitu těchto produktů vzhledem k vyššímu riziku jejich napadení mikromycety. V průběhu tří let (2004 - 2006) bylo na Ústavu chemie a analýzy potravin (VŠCHT Praha) vyšetřeno celkem 108 vzorků pšenice na obsah fusariových mykotoxinů pomocí metody LCMS/ MS. Pšenice byly pěstovány ekologickým a konvenčním způsobem, přičemž v konvenční technologii byly aplikovány tři odlišné intenzity pěstování (použití hnojiv, fungicidních přípravků). Výsledky předkládané studie prokázaly nižší nálezy nejvýznamnějšího fusariového mykotoxinu deoxynivalenolu v ekologicky pěstované pšenici ve srovnání s konvenčními vzorky.

Aktualizováno: 26.8.2015 13:20, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi