Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2008
iduzel: 21080
idvazba: 26095
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 12:04:14
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21080
idvazba: 26095
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/21073/21080'
iduzel: 21080
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20932/21072/21073/21080
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Sledování obsahu rutinu v pohance

Autor: Hana Novotná
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Věra Schulzová

Rutin je sloučenina patřící mezi flavonoidní glykosidy. Má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Také je významná jeho antioxidační aktivita a s tím související schopnost zhášet volné radikály. Mezi nejvýznamnější zdroje rutinu v dietě na našem území patří pohanka, o kterou se v poslední době prudce zvyšuje zájem.
Cílem této práce bylo vyvinout, optimalizovat a validovat metodu pro stanovení rutinu v rostlinných matricích. Následně byl porovnán obsah rutinu v pohance a výrobcích z pohanky. Také byl zkoumán vliv kulinářských úprav na změnu obsahu rutinu. Rutin se ze vzorku extrahuje vodným roztokem methanolu a jako analytická koncovka se využívá metoda HPLC s UV detekcí.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:48, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi