Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2008
iduzel: 21079
idvazba: 26094
šablona: stranka
čas: 18.4.2024 02:55:32
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 21079
idvazba: 26094
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/21073/21079'
iduzel: 21079
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20932/21072/21073/21079
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Antioxidační aktivita v jedlých částech bezu černého

Autor: Ivana Maloušková
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Karel Cejpek

Cílem této práce je zhodnocení výskytu redukujících látek v plodech a květech bezu černého (Sambucus nigra) a příslušných výrobcích. Redukční síla byla stanovena po separaci vybraných vzorků potravin nebo jejich extraktů metodou HPLC s elektrochemickou detekcí (+0,8 V). U vybraných vzorků byla také sledována antiradikálová aktivita založená na měření zhášení volného radikálu DPPH?. Hlavní zdroj redukční aktivity květů, rutin, zůstává v nálevech ze sušených květů zachován ve značné míře. Při extrakcích čerstvých květů za studena nebo přípravě sirupů je rutin z větší části degradován a v důsledku hydrolytických a dalších reakcí jsou nacházeny odlišné směsi aktivních látek. Důležitým prvkem při přípravě sirupů je přídavek kyseliny citronové, kterým se potlačují reakce enzymového hnědnutí. Komerční sirup obsahuje menší množství aktivních látek z květů bezu, dominantní účinek zde má přidaná askorbová kyselina. Plody (bezinky) jsou významným zdrojem vitamínů A, E a kyseliny askorbové a především anthokyaninů, zejména kyanidin-3-O-sambubiosidu a kyanidin-3-O-glukosidu, a flavonolů. Antiradikálová účinnost podle návodu připraveného nálevu ze sušeného květu a čerstvé šťávy z plodů je srovnatelná.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:47, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi