Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2009
iduzel: 21049
idvazba: 26064
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 02:47:48
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 21049
idvazba: 26064
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/21046/21049'
iduzel: 21049
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20931/21045/21046/21049
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení amitrazu a jeho degradačního produktu 2,4 dimethylanilinu v rostlinných matricích

Autor: Radka Křížová
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, Csc.
Konzultant: Ing. Jana Urbanová

V rámci analýzy reziduí pesticidů se často stanovuje jak mateřská molekula, tak její vybrané degradační produkty, zejména pokud je jejich toxicita stejná nebo vyšší. Příkladem toho je akaricid amitraz, který se rozkládá na genotoxický, mutagenní a karcinogenní degradační produkt 2,4-dimethylanilin. Právě výskyt amitrazu v hruškách tureckého původu se stal předmětem hned několika hlášení do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) během roku 2008 i 2009. Předkládaná práce reaguje na stále aktuální riziko a věnuje se optimalizaci stanovení amitrazu a jeho degradačního produktu 2,4-dimethylanilinu technikou LC-MS/MS v různých typech rostlinných matric (ovoce, zelenina a cereálie). Bylo testováno možné využití multireziduální extrakční metody QuEChERS, která je validována pro stanovení širokého spektra pesticidů. Během experimentů byla pozorována nízká výtěžnost 2,4-dimethylanilinu v matricích s nízkými hodnotami pH (např. jablka), proto byla zavedena jeho úprava na hodnotu 6. Dále byl sledován vliv přečištění primárního extraktu pomocí disperzní SPE se sorbentem PSA (primární-sekundární amin) na matriční efekty. Navazující studie pak bude zaměřena na stanovení 2,4-dimethylanilinu po konverzi všech sloučenin obsahujících 2,4 dimethylanilinovou strukturu.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:28, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi