Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010
iduzel: 20981
idvazba: 25991
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 10:39:27
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 20981
idvazba: 25991
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/20966/20981'
iduzel: 20981
path: 8548/15102/15103/15106/15269/73488/18561/20930/20965/20966/20981
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Optimalizace metody pro stanovení organochlorových pesticidů a polycyklických aromatických uhlovodíků v rybách a mořských plodech

Autor: Bc. Michal Stupák
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Lucie Drábová
Konzultant: Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

V důsledku havárie ropné plošiny v Mexickém zálivu na jaře roku 2010 došlo k úniku velkého množství ropy a tím k velké kontaminaci vodního ekosystému a mořských živočichů polycyklickými aromatickými uhlovodíky (PAU) zvláště pak PAU o menší molekulové hmotnosti (methyl-PAU, naftalen atd.). Dalšími častými polutanty vodního ekosystému jsou organochlorové pesticidy (OCP). Tyto environmentální kontaminanty vykazují karcinogenní, mutagenní a estrogenní účinky a jsou proto v životním prostředí i v potravinách monitorovány a regulovány. Pro rychlé vyšetření vzorků potřebné právě v takovýchto případech je nutné mít rychlé a spolehlivé analytické metody pro stanovení těchto látek jak v prostředí, tak v potravinách.
Cílem prezentované práce bylo: (i) validovat metodu pro stanovení PAU, včetně jejich methylovaných derivátů v rybách a mořských plodech a (ii) optimalizovat metodu, tak aby umožnila současné stanovení PAU a OCP ve vzorcích ryb a mořských plodů. Pro extrakci byla použita metoda rychlé extrakce ethylacetátem. Testováno bylo přečištění pomocí gelové permeační chromatografie, SPE na silikagelových kolonkách a dispersní SPE se sorbentem C18. Pro kvantifikaci/konfirmaci bylo využita plynová chromatografie s hmotnostně spektrometrických detektorem a analyzátorem doby letu (GC TOF-MS).

Aktualizováno: 23.8.2015 15:52, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi